MEKKE

Hac farizasını yerine getirmek üzere Mekke'de bulunan 3 milyon civarında hacı adayı, Hz. Peygamber'in Veda Hutbesi'ni irat ettiği, Hz. Adem ile Hz. Havva'nın buluştuğuna inanılan Arafat'a yolculuğa hazırlanıyor.

Türklerin de aralarında bulunduğu hacı adaylarının bir kısmı bugün 16.00'dan itibaren ihramlarını giyerek, kafileler halinde Mekke'ye 25 kilometre mesafedeki Arafat'a gidecek ve her ülke için belirlenen alanlara kurulan çadırlara geçilecek. Arafat öncesi geceyi Mina'da geçirmek isteyenler ise bu geceden itibaren yola çıkacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 40-50 yıldan bu yana kullanılan "basık çadır"ların yerine bu yıl, hacı adaylarından topladığı ekstra ücretlerle satın alınan yüksek çadırları kullanacak.

Arafat Vakfesi için de büyük irşat çadırının oluşturulduğu Arafat'ta, Türk hacı adaylarının bulunacağı çadırlara ses sistemleri kuruldu. Arafat programı, Diyanet Basın Merkezi aracılığıyla canlı yayımlanacak.

Arife günü sabah başlayacak Diyanet İşleri Başkanlığı Arafat programı, Kur'an-ı Kerim tilaveti, esma zikri, Veda Hutbesi'nin okunması, Arafat konuşması, öğle ve ikindi namazlarının cuma vaktinde birleştirilmesi (Cem-i takdim) ile devam edecek. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de namazın ardından Vakfe Duası yaptıracak. Dua, Hacı Bayram ve Eyüp Sultan camileri başta olmak üzere Türkiye'deki bazı camilerden de izlenebilecek.

Müslümanlar, Müzdelife ve Mina yolunda

Arafat'taki program kapsamında akşam vakti Müzdelife'ye gidecek hacı adayları, akşam ve yatsı namazlarını yatsı vaktinde birleştirerek "Cem-i tehir" yapacak. Hacı adayları gece yarısından başlayarak önce Müzdelife'ye oradan da Mina'ya gidecek.

Müzdelife'de şeytana atılacak taşları toplayacak hacı adayları, ardından Mina'daki "Cemerat" bölgesine hareket edecek. Hacı adayları, Kurban Bayramı'nın birinci günü Cemerat'ta, "Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerike leke lebbeyk (Buyur Allah'ım emrindeyim, senin eşin ve benzerin yoktur Allah'ım)" telbiyesiyle "Büyük şeytana (Akabe cemresi)" yedi taş atacak.

Temettü, ifrat ve kıran haccı yapanlar, birinci gün şeytan taşladıktan sonra Mescid-i Haram'a gidip ziyaret tavafı yaptıktan sonra tıraş olup, ihramdan çıkarak hacı olacak.

Bayramın ikinci ve üçüncü günü ise yine aynı bölgede sırasıyla "küçük, orta ve büyük" şeytana 7'şer taş atacak hacılardan bayramın dördüncü gününü Mina'da geçirecek olanlar üç şeytanı da taşlayacak. Hacılardan daha önce gitmeyenler Medine'ye giderek, ibadetlerini burada sürdürecek.

İlk kafilelerle Medine'den gelip oradan Mekke'ye geçenler ise Türkiye'ye dönüş hazırlığına başlayacak.