ABİDJAN 

Batı Afrika'nın güzel sahilleri ve ormanlarıyla bilinen ancak yoksulluğun hakim olduğu Fildişi Sahili'nde kadınlar, imkansızlıklarına rağmen yaşamın her alanında büyük sorumluluklar alıyor.

AA muhabirinin izlenimlerine göre, Fildişili kadınlar, çocuklarının bakımı ve ev işlerinin yanında günlük hayatta da zorluklara göğüs geriyor.

Yoksullukla mücadele edilen ülkede, kent merkezleri ve kırsal alanlarda, aile bütçesine katkı sağlamak için seyyar satıcılıktan çobanlığa, çiftçilikten akaryakıt istasyonlarında pompacılığa kadar her meslek grubunda kadınlar görülebiliyor.

Teneke baraka ve çamurlu yollardaki yaşamlarına rağmen en güzel kıyafetlerini giyen kadınlar özellikle yabancı turistlerin dikkatini çekiyor.

Açlık ve sefalete, imkansızlıklara rağmen yüzlerinden gülümseme eksik olmayan kadınlar, bakımlarından taviz vermiyor. Neredeyse her sokakta bulunan kuaförlerde, manikür ve pedikür yapılan mekanlarda sıra bekleyen kadınları görmek mümkün.

Coğrafi koşullar nedeniyle saçları çok fazla uzamayan Afrikalı kadınlar, çareyi rasta yaptırmakta buluyor. Çoğu gerçek saçtan yapılmayan rasta ile kendilerine ayrı bir tarz oluşturan kadınlar, kıyafetlerine de önem veriyor.

Akaryakıt istasyonlarında, ojeli tırnaklarıyla pompacılık yapan kadınlar çoğunlukta bulunuyor. 

Ülkede kadınlar genellikle, kap kacak dahil gündelik hayatta kullandıkları birçok eşyayı başlarının üzerinde taşıyor.