HATAY

Hatay'da zihinsel engelli 48 yaşındaki oğluyla aynı barakayı paylaşan görme engelli Kerime Koçak (84) yaşadığı sıkıntı ve yoksulluğu geride bırakarak bir hayırseverin yaptırdığı prefabrik evle hayata yeniden tutundu. 

Yaklaşık 20 yıl önce eşini kaybeden ve 7 çocuğunun her biri kendi yuvasını kuran görme engelli Koçak, zihinsel engelli oğlu Sabah Koçak ile yaşamaya başladı.

Diğer çocuklarının da maddi durumu iyi olmadığı için yardım alamayan engelli anne ve oğlu, hayırseverlerin yolladığı yardımlarla geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

İçerisinde hiç bir hijyen unsurunun bulunmadığı ve adeta çöp evi andıran barakada yaşama tutunan ana-oğulun yüzü, adının açıklanmasını istemeyen hayırseverin onlara prefabrik ev yaptırmasıyla bir nebze de olsun güldü.

Yaşamaya çalıştıkları barakanın hemen yanına kurulan ve içerisinde iki odasıyla mutfak ve banyosu bulunan prefabrik ev, Hatay Toplum Gönüllüleri İnsani Yardım Derneği Başkanı Ali Nurlu aracılığıyla aileye teslim edildi.

Yaşlı ve engelli annenin ilerlemiş yaşından sonra rahat etmesi için ihtiyacı olan prefabrik evi ona teslim eden Nurlu, iki odalı evin ihtiyacı olan eşyalar için de dernek olarak ellerinden geleni yapacaklarının sözünü verdi.

"Oğlumdur, canımdır atamam"

Yaşlı anne Koçak, isminin açıklanmasını istemeyen yardım severe dua ederek minnet duygularını anlatmaya çalıştı.

84 yıllık hayatı boyunca her zaman sıkıntı çektiğini belirten Koçak, AA muhabirine, yeni evinde daha sağlıklı ve mutlu yaşayacaklarına inandığını söyledi.

Yaklaşık 7 yıl önce geçirdiği katarakt rahatsızlığı nedeniyle bir gözünün tamamen kapandığını, diğerinin de çok az gördüğünü ifade eden Koçak, geçirdiği ameliyata rağmen, rahatsızlığının geçmediğini kaydetti.

Gözlerinin görmemesine rağmen zihinsel engelli oğluna bakmaya çalıştığını vurgulayan anne Koçak, oğlu Sabah'ın sürekli hırçın ve saldırgan olduğunu belirtti.  

Oğluna yıllardır şefkatle bakmaya çalıştığını dile getiren Koçak, şöyle devam etti:

"Oğlum çok tehlikeli, zaman zaman gelen geçene saldırıyor. Bana da bazen kötü davranabiliyor ancak oğlumdur, canımdır atamam. Gördüğünüz bu kötü yerde yaşamaya çalışıyorduk. Burada sağlıklı bir şekilde yaşayamıyoruz. Eşyalarımız, elbiselerimiz hepsi dışarıda. Yardımsever vatandaşların getirmiş olduğu yemeklerle karnımızı doyuruyoruz. Allah onlardan razı olsun. Yaşım da ilerledi çalışamam, oğlumun da durumu ortada. Diğer çocuklarım da ancak kendi evlerini geçindirebiliyor. Bir hayırsever ev yaptırdı, eşyalarımız da olsun en kısa zamanda yerleşeceğiz. Allah o insandan razı olsun."

Zaman zaman annesini ziyarete gelen Koçak'ın en büyük oğlu Fevzi Koçak da maddi yardımda bulunamasa da manevi olarak her zaman ailesinin yanında olduğunu söyledi.

Yaklaşık 3 yıldır barakada yaşayan engelli annesi ve kardeşinin yaptırılan yeni evde daha iyi şartlarda yaşayabileceğini aktaran Koçak, "Zor durumda yaşıyorlardı, mutfak, elektrik yok, yıkık dökük bir yerdi. Şimdi, annem ve kardeşim güzel bir eve kavuştu, yardım edenden Allah razı olsun" diye konuştu.