ŞANLIURFA

Halep kentine bağlı Ayn el Arap (Kobani) kentinde terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler, sağlanan imkanlara rağmen evlerine dönmenin hayalini kuruyor.

Suruç'a sığınan Suriyeli Kürt aileler, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanan geçici barınma merkezlerinde yaşama tutunmaya çalışıyor.

Tüm ihtiyaçları karşılanan sığınmacılar, sağlanan imkanlara rağmen savaşın biteceği ve ülkelerine dönecekleri günün hayaliyle yaşıyor. 

Türkiye'de rahat bir ortama kavuştukları için şükreden sığınmacılar, her şeye rağmen misafirliklerinin uzun sürmemesini temenni ediyor.

"Umarım kış gelmeden vatanımıza dönüp evlerimize kavuşuruz"

Sığınmacılardan 8'inci sınıf öğrencisi Derya Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir ay önce çatışmaların yoğunlaşması üzerine sığındıkları Türkiye'de, AFAD'ın geçici barıma merkezine yerleştiklerini söyledi.

Kobani'deki okulunu özlediğini dile getiren Mustafa, "Burada bize çok iyi davranıyorlar ama buna rağmen mutlu değiliz. Çünkü karşıda gözümüzün önünde şehrimiz yerle bir ediliyor. Her ne olursa olsun ülkemize dönmek istiyoruz. Buradaki yaşama alışmak istemiyorum" dedi.

Sebara köyünden ailesiyle kaçan İzzetin Halid de bir an önce doğup büyüdüğü topraklara dönmek istediğini ifade etti.

Halid, "Burada ne kadar rahat olursak olalım, aklımız fikrimiz hep Suriye'de. Burada çok iyi ağırlandık ama misafirliğimizin bir an önce bitmesi gerek. Umarım kış gelmeden vatanımıza dönüp evlerimize kavuşuruz" diye konuştu.

Evin Halid ise vatanın yerini hiç bir şeyin tutmadığını dile getirerek, rüyasında sürekli evlerini gördüğünü kaydetti.