KASTAMONU

Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Kartal, üniversitedeki odasının penceresine kurduğu güneş panelleri ve sistemle elektrik üretiyor.

Günde 220 volt elektrik üreten Kartal, odasındaki elektrikli eşyalar haricinde ulaşım için kullandığı elektrikli bisikletini de buradan elde ettiği enerjiyle şarj ediyor.

Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerjinin öneminin her geçen gün arttığına dikkati çekti.

Güneş enerjisinin bitmeyen bir kaynak olduğuna işaret eden Kartal, "Üniversitedeki odamın elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle sağlamak için yola çıktım. Odamın penceresine koyduğum güneş panelleri ile elektrik üretmeyi başardım. Odamda kullandığım elektriği güneş panellerinden elde ettiğim enerjiden sağlıyorum." dedi.

Kartal, odasında iki monitör, dizüstü bilgisayar, soğutucu, yazıcı ile cep telefonunu ve işe gidip gelirken kullandığı elektrikli bisikletini kurduğu sistemle şarj ettiğini anlattı.

"Güneş enerjisinin yaygınlaşmasını istiyorum"
Üniversite binasının tamamında ve dış aydınlatmalarda da güneş enerjisinden yararlanmak istediğini belirten Kartal, panellerin yurt dışından geldiğini ve tanesinin 250 lira olduğunu ifade ederek 3 panelin ve toplam sistemin yaklaşık 2 bin liraya mal olduğunu söyledi.

Kastamonu'nun Türkiye'nin kuzeyinde bulunmasına karşın güneş veriminin oldukça iyi olduğunu ifade eden Kartal, "Avrupa'da aydınlanma süresi az olmasına rağmen bunu kullanıyorlar. Türkiye'de de güneş enerjisinin yaygınlaşmasını istiyorum. Bunu geliştirmeyi düşünüyorum. Güneş panellerini de kendim üretmeyi düşünüyorum." diye konuştu.