Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Halk Eğitimi Merkezi (HEM) Müdürlüğü ile İŞKUR tarafından ortaklaşa açılan Deri Çanta Yapımı Kursu'na katılan kadınlar, ham derileri kullanarak şık tasarımlı ve her biri adeta birer sanat eseri konumundaki çanta üretiyor.

Ayvalık HEM bünyesinde 4 yıldır açılan, bu yıl ise İŞKUR tarafından desteklenip günlük 25 lira yevmiye karşılığında gerçekleştirilen 18 iş günü sürecek kursta 12 kadın eğitim görüyor.

HEM binasında hazırlanan bir atölyede açılan kursta, kadınlar deri çanta yapımı ile bu alanda meslek sahibi oluyor ve aile ekonomilerine katkı sunma şansına kavuşuyor.

"Asla aynı modelde iki çanta üretmiyoruz"

Deri işlemeciliği usta eğiticisi Kadriye Evren,  Ankara’dan gelen ham derileri işleyerek çanta haline getirdiklerini anlattı. Çalışmalar kapsamında kursiyerlerin istedikleri modelde yapmak istedikleri çantaların kalıplarını çıkardıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu çıkarılan kalıpları özel kalemlerle çiziyor, özel kesici aletlerimizle de kesiyoruz. Sonrasında çıkarılan kalıp halindeki deriyi, yapılacak model çantanın tasarımına göre deliyor ve dikiyoruz. Daha sonra üstlerine istediğimiz şekli uyguluyoruz. Stamp da denilen kaşelerle derileri dövüyoruz. Sonrasında da boyama işlemine geçiyoruz. İstediğimiz renkte boyuyoruz. Bu işlemlerin ardından çantamızı cilalıyoruz. Son olarak da toka ve saplarını dikerek çantamızı tamamlamış oluyoruz. Tüm bunları yaparken de özgün çalışıyoruz. Asla aynı modelde iki çanta üretmiyoruz."

"Burada yapılan bir çanta 500 liraya kadar rahatlıkla alıcı bulabiliyor"

Ayvalık HEM Müdürü Ümit Adalıoğlu da hobi kurslarının dışında daha çok ev ekonomilerine katkı sağlayabilecek eğitici kurslara ağırlık verdiklerini ifade ederek, "İŞKUR'a sene başında 12 ayrı kurs açabilmek için müracaatta bulunduk. Bu müracaatlarımızın ardından onay aldığımız ve bütçelendirilen Deri Çanta Yapımı Kursu oldu. Bu kurs ile kursiyerlerimiz yaptıkları çantaların rahatlıkla satabilecekler ve aile bütçelerine ekonomik kazanç sağlayabileceklerdir. Örneğin burada yapılan bir çanta 100 liradan başlayıp, 500 liraya kadar rahatlıkla alıcı bulabiliyor. Çünkü bu çantalar kendine has ve aynısından bulunabilmesi imkansız." dedi.