MANİSA 
Sarıgöllülerin en önemli geçim kaynaklarından biri olan çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümü, bölgenin verimli ovasından sofralara uzanıyor. Yörede 160 bin dönüm bağda yetiştirilen üzüm, ağustosun ikinci haftasından itibaren olgunlaşmaya başlıyor. Sarıgöllü üreticiler ise diğerlerinden farklı olarak üzümü dalda bırakmayı tercih ediyor.

Ürünlerinin iyi para etmesi için 20 yıldır bu yöntemi uygulayan üreticilerin büyük bölümü, üzümü soğuktan korumak için yaklaşık 70 bin dönüm bağın üzerini naylon örtü ile kapatıyor.


Yaklaşık 24 milyon metre naylon örtünün kullanılmasıyla yeşil renkteki üzüm bağları, adeta beyaza bürünüyor.

Örtüyle soğuk ve hastalıktan korunan sofralık Sultaniye üzümü, dalında kalarak aralık ayının sonuna kadar tazeliğini ve lezzetini muhafaza ediyor. Bu süreçte gelen talebe göre örtü altındaki üzümler hasat ediliyor ve kamyonlara yüklendikten sonra da yurt içi ve dışına ulaştırılıyor. 

"Üzüm yılbaşı sofralarını süsleyecek"
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezon sonu olmasına rağmen yaklaşık 40 bin ton üzümün halen dalında alıcısını beklediğini söyledi.

Üzümü örtü altına alma işinin 20 yıl önce başladığını anlatan Ülgen, "İlçemizde şu anda 160 bin dönüm arazide üzüm üretimi yapılıyor. Bunun da yüzde 90'ı örtü altında. Bu yöntem aslında ürünün hasat süresini uzattığı gibi taze tüketimini sağlıyor." dedi.


Sultaniye üzümünün daha çok yurt dışına gönderildiğini anlatan Ülgen, şöyle konuştu:

"Her yıl olduğu gibi bu dönem üzüm yılbaşı sofralarını süsleyecek. Önceki senelerde ağırlık Rusya'ya ihracat oluyordu ancak bu ülkeyle yaşanan kriz nedeniyle bağlantılar geç kuruldu ancak yine de çaba gösteriyoruz. Bunun dışında Almanya, Belarus, Suudi Arabistan'a satış yapıyoruz ayrıca bu yıl iç piyasaya da ağırlık verdik. Yılbaşına kadar sofralara üzüm koymaya çalışacağız. Üzüm yağmurda bozulur ama örtü olduğu için hiçbir sıkıntı olmuyor. Havalar soğudukça örtüleri yükseltiyoruz ayrıca gerek olursa yanlarını da örtüyoruz, kar yağsa da bir şey olmuyor."