ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ergen gebe çocuklara Çocuk Destek Merkezlerinde özel birim açılması çalışmalarını sürdürüyor. Yıl sonuna kadar 15 kişi kapasiteli yeni bir ergen gebe biriminin hizmete girmesi planlanıyor.

Bakanlık, koruyucu ve önleyici çalışmalara öncelik vererek çocukların kuruluş bakımına alınmadan aile odaklı hizmet modellerinden yararlandırılması için çalışıyor. 

Kuruluş bakımında bulunan çocukların öncelikle ailesi yanına döndürülmesi, öz aile yanına dönüşü mümkün olmayan çocukların ise akrabalarının öncelikli olarak koruyucu aile hizmetinden yararlandırılması amaçlanıyor.

Aile odaklı hizmetlerden yararlandırılması mümkün olmayan çocuklar ise son seçenek olarak aile yapısına en yakın olan ev sisteminde bulunan yeni hizmet modelleri olan çocuk evine ve sevgi evine yerleştiriliyor. 

Hizmete uygun olmayan yetiştirme yurdu ve çocuk yuvaları binalarının yerine ise sevgi evleri inşa ediliyor. Haziran ayı itibariyle 5 bin 368 kapasiteli 68 sevgi evi sitesinde fiilen 3 bin 484 çocuğa koruma ve bakım sağlanıyor. Bu kuruluşlarda 5 bin 362 çocuk kayıtlı bulunuyor.

2014 yılının sonuna kadar 16 sevgi evi daha açılarak 77 sevgi evine ulaşılması hedefleniyor.

134 çocuk evi daha açılacak

Her odada 2-3 çocuğun kaldığı çocuk evleri de yaygınlaştırılırken, 5 bin 604 kapasiteli 966 çocuk evinde 4 bin 975 çocuğa koruma bakım hizmeti sağlanıyor. Sene başından itibaren 74 çocuk evi daha açıldı.

Yıl sonuna kadar 134 çocuk evinin açılması planlanırken, 966 olan çocuk evi sayısının yıl sonu itibariyle bin 100 olması hedefleniyor.

81 ilde 82 Çocuk Evi Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü (ÇEKOM) açmayı planlayan Bakanlık, 2014'ün ilk yarısında 8 ilde ÇEKOM hizmete açtı. 1 ÇEKOM'un da yıl içinde açılması planlanıyor. 

Destek programı hazırlanıyor

Suça sürüklenen, suç mağduru çocuklar, sokakta yaşayan ve psiko-sosyal destek hizmetine ihtiyaç duyan ve haklarında bakım tedbiri/korunma kararı alınan çocuklar ise Çocuk Destek Merkezlerinde yatılı olarak sosyal hizmet alıyor. 

Suça sürüklenen, suç mağduru çocuklar için ihtisaslaşmış kuruluşların oluşturulması amaçlanıyor.

Çocuk Destek Merkezinde, korunma ve bakım altında bulunan çocukların bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınarak olumlu tutum ve davranış değişikliği oluşturmaya çalışılıyor.

Ayrıca olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan örselenmeyi veya davranış bozukluklarını tedavi etmeye, aile ve sosyal çevreyle uyum sağlamaya yönelik psiko-sosyal destek programı da hazırlanıyor.

Çocukların durumuna göre yeni mimari geliştiriliyor

Bu merkezlerde bakım altında bulunan çocukların özgün durumlarına uygun yeni tip mimari projeler de oluşturuldu.

Yeni tip mimari projeyle oluşturulan Çocuk Destek Merkezleri 3 ilde açılacak. Toplam 120 kapasiteli merkez, istismar mağduru çocuklara yönelik hizmet verecek.

İhtisas kuruluşları oluşturan bakanlık, özellikleri itibariyle ''ergen gebe'' ve ''çocuk annelere'' sunulacak hizmetlerin farklılık göstermesinden dolayı, bu çocukları ayrı merkezlerde veya birimlerde bakım altına alıyor. 

Bu nedenle daha önce kadın konukevinde kalmakta olan ''ergen gebe çocuklar'' onlar için oluşturulan bu merkez veya birimlerde korunma ve bakım altına alınmaya başlandı.

Yıl sonuna kadar 15 kişi kapasiteli yeni bir ergen gebe biriminin de hizmete girmesi planlanıyor.

Daha az maliyetli sosyal hizmetlere öncelik veriliyor

2014 yılının ilk altı ayında 420 kişi kapasiteli, suça sürüklenen çocuklara yönelik 15 merkezde ortalama kayıtlı çocuk sayısı 500, fiilen hizmet alan çocuk sayısı ise 150 olarak belirlendi. 

Bin 137 kapasiteli, suç mağduru çocuklara yönelik 39 merkezde ise ilk altı ayda ortalama bin 235 çocuk kayıtlı, 796 çocuk da fiilen hizmet alıyor.

274 kapasiteli, sokakta yaşayan çocuklara yönelik 8 merkezde ise ortalama kayıtlı çocuk sayısı 375, fiilen hizmet alan çocuk sayısı 170 olarak tespit edildi.

Bakanlık kurum bakımı gibi maliyeti yüksek bakım türü hizmeti yerine, daha az maliyeti olan koruyucu, önleyici, destekleyici ve geliştirici sosyal hizmetlere ağırlık ve öncelik veriyor. Bu kapsamda ocak-haziran ayları arasında toplam 54 bin 674 kişi, sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinden faydalandırıldı.

Koruyucu aile yanında bin 966 kız çocuk bakılıyor

Bakanlık verilerine göre, 76 ilde 3 bin 42 koruyucu aile yanında 3 bin 689 korunmaya muhtaç çocuk bakılıyor. Bu çocuklardan bin 966'sının kız, bin 723'ünün erkek olduğu belirlendi.

Koruyucu aile hizmetinden yararlandırılan çocukların yaklaşık yüzde 26,69'u okul öncesinde, yüzde 56,65'i ilköğretimde, yüzde 12,91'i lisede, yüzde 3,61'i de üniversitede okuyor.

Yıl sonuna kadar ilk dönemde yapılan yardımlara ek olarak 600 çocuğun daha kuruluştan ailesinin yanına döndürülmesi, 2015 yılında ise 5 bin çocuğun korunma altına alınmadan aile ve yakınları yanında desteklenmesi planlanlanıyor.

Aralık 2014'e kadar 300 çocuğun evlat edindirilmek üzere aile yanına yerleştirilmesi planlanıyor. 2014'ün sonuna kadar yaklaşık 800 çocuğun ise evlat edindirilmesi öngörülüyor.