KAYSERİ - Yurtiçi ve yurtdışında dil, din, ırk ve mezhep ayrımı yapmadan yardıma muhtaç insanların yanında olmaya çalışan Türk Kızılayı, 6 ayda Irak'a 6,5 milyon liradan fazla ayni yardımda bulundu.

Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'in 6 Haziran'da Musul'u işgal etmesiyle o bölgede yaşayan başta Türkmenler olmak üzere bütün halkın maddi ve manevi anlamda çok büyük zorluklar yaşadığını söyledi.

Türk Kızılayı olarak dünyanın neresinde olursa olsun mazlum ve muhtaç halkın yanında olmaya gayret ettiklerini belirten Şimşek, Irak'ta yardıma ihtiyacı olan insanlara kayıtsız kalmadıklarını ifade etti.

IŞİD'in Musul'u işgalinden sonra 3,5 milyona yakın insanın Irak'ın kuzeyine ve Telafer bölgesine göç etmeye başladığını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"O tarihten itibaren Irak'a yönelik yardım çalışmalarımızı başlattık. 19 Haziran'da Telaferin düşmesinin ardından Türk Kızılayı olarak Şengal'de konuşlandık. Burada özellikle Musul ve Telafer'den gelen muhacirlere yönelik yardım faaliyetlerimiz oldu. Şengal'in de işgal edilmesinin ardından ekiplerimizi Erbil'e kaydırdık. Ayrıca Bağdat'ta bir ekibimiz var. Bu ekibimiz de Bağdat'a sığınan Şii Türkmen kardeşlerimize yardım ediyor. Irak'taki Bağdat büyükelçimiz vasıtasıyla da onlara ulaşıyoruz. Erbil'de birisi gıda diğeri gıda dışı malzemeler için olmak üzere ikişer bin metrekarelik iki depomuz bulunuyor. Topladığımız yardımları bu depolara ulaştırarak dağıtımını sağlıyoruz."

6 ayı aşkın süredir Kerkük'ten Tuzhurmatı'ya, Süleymaniye'den Zaho'ya kadar büyük bir alanda yardım faaliyetlerinin devam ettiğini vurgulayan Şimşek, "Türk Kızılayı olarak 6 ayda Kuzey Irak'a 90'ı gıda olmak üzere toplam 120 tır yardım malzemesi gönderdik. Ulaştırdığımız ve fiyatlandırabildiğimiz yardım tutarı 6,5 milyon lirayı aştı. Bağış olarak gelen ve fiyatlandıramadığımız da ciddi anlamda yardım var" diye konuştu.

"Bir avuç bulgura bile ihtiyaçları var"

Bölgedeki kamplarda yaşam mücadelesi verenlerin barınmadan gıdaya, temizlikten giyime kadar her türlü yardım malzemesine ihtiyaçları olduğunu dile getiren Şimşek, "Onların halini anlayabilmek için oralara gidip görmek lazım. Birçok insan için abartı gelebilir ama bir avuç bulgura bile çok büyük ihtiyaçları var. Acil olarak battaniye, yatak, yorgan ve benzeri barınma malzemelerine, çocuk maması, çocuk bezi, bisküvi, un, bulgur gibi gıda bunun yanı sıra hijyen malzemelerine ihtiyacımız var. Kamplarda kalan insanlar Türkiye'den gelecek tırların yolunu gözlüyor" ifadelerini kullandı.

Şimşek, kış şartlarının bastırdığını ve insanların uzun süre kalabilecekleri bir yer olmadığı için sürekli yer değiştirmek zorunda kaldığını anlatarak, bugünlerde yardıma daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

"Toplanan yardımlar yeterli değil"

Türk Kızılayı olarak gerek genel merkez gerekse şubelerin gece gündüz demeden çalışmaya devam ettiğini ancak toplanan yardımların yeterli olmadığına dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"Yardım bekleyen yaklaşık 3,5 milyon muhacir vatandaş var. Bunların 650 binini Türkmen kardeşlerimiz oluşturuyor. Türk Kızılayı olarak sadece Türkmen vatandaşlarımıza yardım etmiyoruz. Dil, din, ırk, mezhep ayrımı yapmadan Süleymaniye'den Kerkük'e oradan Tuzurmatu'ya kadar Türkmen, Asuri, Yezidi, Keldani olmak üzere herkese ayrım yapmadan yardımları ulaştırmaya çalışıyoruz.  Erbil'deki Saint Joseph Kilisesi'ne bile yardım gönderiyoruz."

Nakdi bağış kalmadı özkaynaklarla karşılıyorlar

Şimşek, önümüzdeki hafta Erzurum'dan ısınma ihtiyacının karşılanabilmesi için gaz ve motorinle çalışan 3 bin 700 soba göndereceklerini, soba yardımlarını Türk Kızılayı'nın tamamen kendi bütçesinden karşılayacağını söyledi.

Nakdi yardımların önemli bir kısmını çocuk maması, çocuk bezi, ilaç gibi acil malzemelerin alımında kullandıklarını belirten Şimşek, "Türk Kızılayı'nın bağış olarak elinde 1 kuruş bile kaynağı kalmadı. Tamamen öz kaynaklarımızla karşılıyoruz. O nedenle vatandaşlarımızın yardım konusunda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Tır bulmada da sıkıntı yaşanıyor

Toplanan yardımların Irak'a gönderilmesi konusunda da zorlandıklarını anlatan Şimşek, güvenlik sorunları nedeniyle tır şoförlerinin Irak'a gitmek istemediğini söyledi.

Cizre Sanayi Odası'nın yardımıyla tır bulabildiklerini ifade eden Şimşek, "Tır şoförleri saldırıya uğruyor, rehin alınıp araçları yakılıyor. Güvenlik açısından ciddi anlamda tehlike var. Bu da özellikle şoförlerin tedirgin olmasına neden oluyor. Ama her şey rağmen yeter ki yardım malzemesi olsun gerekirse sırtımızda bile götürürüz" dedi.