Kurban Bayramı'nın yaklaşması dolayısıyla Bursa'da bıçakçı esnafının yoğun mesaisi artarak sürerken, bazı bıçak ustaları il dışından gelen talepleri, işlerinin fazlalığı nedeniyle geri çeviriyor.

Ülke genelinde kaliteli ve uzun ömürlü bıçaklarıyla bilinen Bursa'da yıllardır dede mesleğini sürdüren bıçakçı esnafı, haftalar öncesinde gelen kurban bıçağı taleplerini karşılamak için yoğun mesaiye başladı.

Müşterilerine mahcup olmamak amacıyla gece gündüz iş yerlerinden çıkamayan üreticiler, bayrama yaklaşık 10 gün kala gelen birçok talebi geri çevirmek zorunda kalıyor.

Bursa'da 42 yıldır baba mesleği olan bıçakçılığı sürdüren ve ailesinde son bıçakçı olarak bilinen Muammer Kibar, farklı şehirlerden gelen siparişleri yetiştirmek için kimi zaman 50 saat atölyesinde çalıştığını, evine gitmediğini söyledi.

Kibar, merkez Yıldırım ilçesindeki iş yerinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Dedem, babam ve iki amcamın yanında 8 yaşında adeta bıçağın içinde doğdum, halen de bu işe devam ediyorum. Buradaki tüm ürünlerimiz el yapımı. Özel bir çalışma ile Osmanlı usulü el yapımı bıçak üretimi yapıyoruz. El yapımı ile makine yapımı bıçak arasında çok farklar var. Biz daha az üretiyoruz, artık bizim gibi olanlar çok nadir.'' dedi.

''Bizim iş sabır ve zaman istiyor"

Çoğu bıçak üreticisinin sipariş yoğunluğu nedeniyle ve seri üretim için makine bıçağına yöneldiğini aktaran Kibar, şöyle devam etti:

''Bizim iş sabır ve zaman istiyor. Bursa'daki her üretici bıçakçılığı iyi bilir. Biz Türkiye'nin neredeyse her ilinden sipariş alıyoruz. Türkiye genelindeki satışlarımıza şimdilik son verdik. Bayram öncesi ülke geneli Bursa dışından gelen talepleri durdurduk. Şu anda il dışına ürün veremiyoruz. Yaptıklarımızı gönderdik, artık talebi karşılayamıyoruz. Üç hafta önce bayram siparişleri nedeniyle iki gün dükkanımdan çıkamadım. Çoğu zaman 24 saat buradayız. O derece yoğunduk.''

Dededen bıçak satıcısı Fikri Tüfek ise satışların bayram öncesi çok iyi olduğunu ifade ederek, ''Millet artık bıçakta kaliteye önem veriyor. Bayrama iki hafta kala Allah'a şükürler olsun işlerimiz çok güzel. Bursa bıçağını dünya da Türkiye de iyi biliyor.'' diye konuştu.