Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Rixos Otel'de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ile HAK-İŞ Konfederasyonu ortaklığında yürütülen ''Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İş Yerlerini Belgelendirme Projesi''nin kapanış toplantısı, sertifika ve ödül törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Emine Erdoğan, sözlerine "Dün gece Adana Aladağ'da meydana gelen üzücü olayda hayatını kaybeden evlatlarımıza Allah'tan rahmet niyaz ediyorum, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum, yaralı evlatlarımıza acil şifalar temenni ediyorum. İçlerimiz yandı, derin bir üzüntü duyduk. Allah bir daha böyle facialar yaşatmasın." diyerek başladı.

İş dünyasında kadın dostu bir kampanyada yer almaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, 7 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile katıldığı "Dünya Kadınlar Günü" programında başlatılan bu çalışmanın, bugün anlamlı bir sonuca ulaştığını söyledi.

"Kadınlar çalıştıkları işlerde rekabet etmeye mecbur kalmıştır"

Allah'ın kadını ve erkeği birbirinin velisi kıldığını dile getiren Emine Erdoğan, "Bizlere düşen, bu hakikati toplumsal hayata yansıtmaktır. Kadın varlığı, adaletin hassas terazisidir. Şayet biz toplumda kadına hak ettiği yeri verirsek adaleti de tesis etmiş, yaradılıştan gelen hakları gözetmiş oluruz ki bu da insaniyetin gereğidir, toplumsal huzurun zeminidir." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, kadınların metalaştırıldığı, emeklerinin sömürüldüğü, haklarının elinden alındığı bir dünyada yaşandığını dile getirerek, özellikle sanayi devriminden sonra kadınların yükünün arttığının bilindiğini söyledi.

Gerek aile içinde aldığı sorumlulukların, gerekse çalışma hayatının getirdiği yüklerin kadınların işini zorlaştırdığını kaydeden Emine Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kadınlar, eşit şartlarda olmadıkları halde, çalıştıkları işlerde rekabet etmeye mecbur kalmıştır. Bizler kadınlarımızın eğitimlerine ve yeteneklerine uygun iş alanlarında yer almasını önemsiyor ve bunun yolunu açmaya çalışıyoruz. Gençlik yıllarımdan bu yana içinde bulunduğum sivil toplum çalışmalarında, kadınlarımızla birlikte bunun mücadelesini verdik. Siyasette, akademide, iş dünyasında ve diğer alanlarda kadın varlığını hep destekledik, çünkü kadın ruhunun sosyal hayata dokunmasını gerekli gördük.

Ne yazık ki yakın tarihimiz içinde kadınları kılık ve kıyafetleri nedeniyle ayrıştıran uygulamalar oldu. Aynı eğitim seviyesine sahip nice başarılı kadın, sırf başörtülü olduğu için hemcinslerinden ayrı muameleye tabi tutuldu, haklardan mahrum edildi. Genç kızlarımızın okuma hakkı ellerinden alındı. Bunlar Türkiye'deki kadın hakları mücadelesini sekteye uğratan uygulamalar olmuştur. Neyse ki o günler geride kaldı."

Erdoğan, konuşmasının sonunda, iş dünyasında kadınlara adil bir alan açan şirketleri ve kuruluşları da tebrik etti.