DUHOK - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD), sığınmacılar için kurduğu ve geçen ay Duhok Valiliği'ne teslim ettiği kamp, Irak'ta "örnek kamp" olarak gösteriliyor. AFAD kampına yerleştirilen sığınmacılar, "çilesiz" günler geçirdiklerini belirtti.

Alınan bilgiye göre terör örgütü IŞİD'in saldırılarından kaçan Iraklı ve Suriyeli sığınmacılar için Erbil, Duhok ve Süleymaniye'de 25 çadır kamp kuruldu. Ancak bu kamplar, acil ihtiyaca cevaben gerekli alt yapı kurulmadan yaz şartlarına göre hazırlandı. Bu nedenle sığınmacılar, çoğu kampta aşırı yağmur ve soğuklar nedeniyle zor günler geçiriyor.

AFAD'ın sığınmacılar için Duhok'ta kurduğu Şarya Çadır Kampı ise Iraklı yetkililerin, parmakla gösterdikleri kamplar arasında yer alıyor. Birleşmiş Milletler (BM) standartlarının üzerinde inşa edilen ve modern alt yapısıyla dikkati çeken kampta 4 bin çadırda 20 bini aşkın kişi kalıyor.

Sığınmacılar kışı daha rahat geçiriyor

Çadırlar kurulmadan önce yapılan çalışmalar sayesinde sığınmacılar kışı daha rahat geçiriyor. Özellikle zemine dökülen mıcır taşları, sığınmacıların çilesiz ve çamursuz bir kış geçirmesini sağlıyor. Ayrıca çadırların arazideki eğime göre kurulması, suyun kamp alanında birikmesini ve çadırlara sızmasını engelliyor.

Kampta konteyner tuvalet, banyo ve çamaşırhane bulunuyor. Engelliler için de tuvaletlerin yapıldığı ve çamaşırların rahatlıkla yıkanıp, kurutulduğu çamaşırhane, sığınmacıların işlerini kolaylaştıran hizmetlerin başında geliyor. Banyo konteynerlerin çatısına kurulan güneş enerjisi sistemi de herkesin kullanabileceği yeterlilikte su ısıtıyor.

Türkiye'ye teşekkür

 Musul'un Şengal ilçesinden geçen ağustosta ailesiyle kaçan 65 yaşındaki Helef Nasır, bir süre inşaatlarda kaldıktan sonra Şarya Kampına yerleştirildi. Nasır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFAD kampına yerleşmeden önce kaldıkları inşaatlarda çok sıkıntılı günler geçirdiklerini söyledi. Nasır, kampa alındıktan sonra bir nebze de olsa çilelerinin bittiğini ifade etti.

"Böylesi güzel bir kampı yaptığı için Türkiye'ye teşekkür ediyoruz" diyen Nasır, "Çamur çilesinin olmadığı ve suların birikmediği daha sıcak bir kampta kalıyoruz. Diğer kamplarda kalan akrabalarımız bizi ziyarete geldiklerinde çok imreniyorlar" şeklinde konuştu.

Çadır kampın bir başka sakini Seydo Ali da daha önce kaldığı kamp ile AFAD kampı arasında çok büyük fark olduğuna dikkati çekerek, "Sonbaharın ilk günlerini o kampta geçirdik. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan kampları da gördük. Hiçbiri Türkiye tarafından yapılan bu kamp gibi değil. Bu kampta daha rahatız. Çadırlarımız soğukta karşı daha dayanıklı" dedi.

Hazal Yusuf da kamptaki çamaşırhane ve sıcak su imkanının işlerini kolaylaştırdığını belirterek, şunları söyledi:

"Kamp zemini güzel yapıldığı için yağmur sırasında çamur oluşmuyor. Bu nedenle çocuklarımızın kıyafetleri çabuk kirlenmiyor ve ıslanmıyor. Diğer kamplara nazaran burada kalan kadınların işleri daha kolay. Çünkü çamaşırhanesi ve sistemli sıcak suyu bulunuyor. Tabi her şeye rağmen insanın evi gibisi yok. Dualarımız biran önce evlerimize dönmek için."

AFAD'ın Duhok'taki ikinci kampı Bersiva'da ise yaklaşık 15 bin kişi kalıyor.