Türk Kültür Vakfı, her yıl AFS Kültürlerarası Programları çerçevesinde lise öğrencilerine kültürel değişim imkanı tanıyor. Dünyanın en eski öğrenci değişim programlarından biri olan AFS Kültürlerarası Programlarına kabul edilen öğrenciler, eğitimlerine bir yıl farklı bir ülkede gönüllü bir ailenin yanında kalarak devam ediyor. 2017-2018 yılı için AFS Kültürlerarası Programlarına başvurmak isteyen öğrenciler, Türk Kültür Vakfı’nın resmi web sitesi üzerinden, 31 Ekim 2016 Pazartesi gününe kadar başvurularını yapabilecek.

AFS Kültürlerarası Programlarının 1952 yılından bu yana Türkiye’de yürütüldüğü belirten Türk Kültür Vakfı Müdür Vekili Derya Komitoğlu; “AFS Kültürlerarası Programları kapsamında günümüze kadar 6 binin üzerinde lise öğrencisi yurtdışına gönderildi ve ülkemizde 5 bin üzerinde yabancı öğrenci konuk edildi. Bu programların kazanımlarından pek çok başarılı bilim adamı, yönetici ve farklı meslek sahibi kişiler var. 60 yılı aşkın süredir yüksek gönüllü kalitesini koruyan AFS Kültürlerarası Programları ile önyargıları yıkıp, hoşgörü ve kültürlerarası anlayışın artmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Yabancı dil ön şartı yok
AFS Kültürlerarası Programlarına tüm devlet ve özel lise öğrencileri başvurabiliyor. 1 Ocak 1999 – 1 Eylül 2002 tarihleri arasında doğan öğrencilerin başvuru yapabildiği programdan yararlanabilmek için, öğrencilerin son iki öğretim yılında not ortalamalarının 2.00 ve üzeri olması, bu süreçte hiçbir dersten 0 ya da 1 almamış olması gerekiyor. Değerlendirme süreçlerine başvuru için yabancı dil ön şartı bulunmuyor. AFS Kültürlerarası Programlarına kabul edilen öğrenciler, gittikleri ülke dillerini gönüllüler ve ailelerin desteğiyle hızlı bir şekilde öğrenebiliyor.

En çok öğrenci ABD, Almanya ve İtalya’dan geliyor
Türkiye’den AFS Kültürlerarası Programlarına başvuran öğrencilerin en çok ABD, Almanya, Kanada, Fransa, İtalya, İsveç, İsviçre, Belçika ve Macaristan’ı tercih ettiğini belirten Derya Komitoğlu: “2016-2017 döneminde Türkiye’den 200 öğrenci, AFS Kültürlerarası Programları kapsamında 31 ülkede eğitimlerine devam etme fırsatı yakaladı. 2015-2016 döneminde ise yurtdışından 89 öğrenci kültürlerarası değişim programıyla Türkiye’de eğitimlerine devam etti” dedi.

Komitoğlu: “AFS Kültürlerarası Programlarıyla bu yıl daha fazla öğrencinin Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz. Programlardan yararlanan öğrenciler kültürlerarası duyarlılık ve küresel farkındalık yaşıyor. Bu farkındalıkları çok daha fazla öğrenciye ulaştırmayı hedefliyoruz. Çünkü değişim programları sonrası öğrenciler, başka kültürlerden olan insanların bulunduğu çevrelerde daha rahat hareket ederken dünyayı ‘onlar’ ve ‘biz’ olarak ayırmaktan kaçınıyorlar” dedi.