Kitap Dünyası

VATAN ANA SÂMİHA AYVERDİ

Misyonu ve Tasavvuf Anlayışı

Gazeteci yazar Mehmet Demirci’ nin yeni kitabı “Vatan Ana Sâmiha Ayverdi“ Nefes Yayınevi’ nden çıktı. Dokuz Eylül Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde uzun seneler Tasavvuf Tarihi ve Tasavvuf dersleri veren ve konuya ilişkin bir çok eseri bulunan Mehmet Demirci’nin yeni kitabı “ Vatan Ana Sâmiha Ayverdi : Misyonu ve Tasavvuf Anlayışı ” Nefes Yayınevi’nden çıktı. 

Sâmiha Ayverdi ömrünü Türk-İslâm kültürünün yeniden canlanmasına adamış bir mütefekkir yazarımızdır. O, her türden eserinde tasavvuf inanış ve düşünüşünü başarıyla anlatmış, bu alandaki zengin kültür ve inanç malzemesinin günümüz insanına aktarılıp tanıtılmasında bir köprü vazifesi görmüştür. 

Ona göre tasavvuf müessesesinin gün ışığına çıkacağı günler gelecek, tasavvuf inanışı yeniden sosyal hayatımıza mâl olacaktır. İşte o zaman günün şartları içinde, insanımızın zihin ve ruh yapısını arındırmada kullanmak üzere onu tekrar toplum hayatına mâl etmek gerekir.

Mehmet Demirci’ nin bu yeni eseri “Vatan Ana Sâmiha Ayverdi” Ayverdi’nin misyonuna, sosyal alandaki hizmetlerine, din ve tasavvuf anlayışına, irşat tarzına, tekkelere bakışına dair yazılar ve değerlendirmelere yer vermektedir.

Yarasını Saran Kadın 

Yarasını Saran Kadın kitabı çok yakında CKM kitaptan çıkıyor. Başarılı yazar Sare Karan ve Osman Cantemir Yaralı bir kadının kendini iyileştirirken kullanması gereken metodlar bu kitapta mevcut. Çok yakında çıkacak bu kitabı mutlaka okuyun. 

Tiyatro Dünyası 

Nurdan Hüsrev Sahneye Çıkıyor! 

Başarılı ve güzel spiker Nurdan Hüsrev bu kez oyuncu olarak karşımıza çıkacak. Usta yazar Orhan Kemal’in kaleme aldığı realistik hikaye “Tersine Dünya” Cantuğ Turay’ın yönetmenliği ile tiyatro sahnelerini şenlendiriyor. Oyun 22 Haziran tarihinde saat 20.00’da Panora Sanat Merkezinde..Güzel spiker Nurdan Hüsrev bir süredir oyun için hazırlıklarını sürdürüyor. Cantuğ Turay’ın yönetmenliğindeki oyunda : “ "Tüm mahalleliye yaka silktiren Bitirim leyla yine bir gece yarısı naralar atarak mahalleye girer. Neye uğradığını bilemeyen mahalle halkı öfkeyle uyanır ve ortalık karışır. Olaya mahalle bekçileri el koyar. Bu kez yakayı kurtaramayan Bitirim Leyla, mahalle bekçisine hakaretten içeri atılır. Bitirim Leyla içerideyken, namuslu bir ev erkeği olan kocasını ve delikanlı oğlunun namussuz kadınların eline düşmesini dert eder. Cezaevinden çıkıp merakla mahalleye dönen Bitirim'in başına bakalım neler gelecek... Orhan Kemal'in aynı adlı romanından sahneye uyarlanan Oyunda kadın-erkek kimlikleri tersine çevrilerek sistemin çarpıklıkları ortaya konuyor. Nurdan Hüsrev’in oyunculuğuyla Tersine Dünya’yı mutlaka izleyin. 

Medya Dünyası 

Ezgi Sertel’le Kadınlar Bilir’in Konuğu : Nesibe Özcan Özbiçer 

Başarılı yazar Nesibe Özcan Özbiçer Bizim Çocuklarımız kitabıyla ekranın en başarılı programlarından birisi olan Ezgi Sertel’le Kadınlar Bilir programının konuğu oldu. Türkiye’nin kanayan yarası çocuk gelinleri konu alan Bizim Çocuklarımız çok önemli bir eser. Tv2 Ekranlarındaki programda kadın sorununa dair çok önemli detaylar konuşulurken izleyenlerden büyük beğeni topladı. 

Aslı Eren Ege Siyasetinin Nabzını Tutuyor! 

Başarılı ve güzel spiker Aslı Eren Sonsöz tv ekranlarında Günaydın Ege programında Ege siyasetinin nabzını tutuyor. Hafta içi her gün 09.30’dan itibaren canlı yayınlanan programda Milletvekilleri , Belediye Başkanları , Aday adayları ve Ege siyasetinin duayenleriyle seçim öncesi çalışmalar , projeler ve gündem değerlendiriliyor. Tecrübeli televizyoncu Aslı Eren’in  kendine özgü yayıncılığı ile Günaydın Ege’yi mutlaka izleyin! 

Kim Kimdir 

Ebru Birçak 

Ebru Birçak Manisa’da doğdu. Lise eğitimi bittikten sonra üniversite için memleketinden ayrıldı. Üç yıl Eskişehir’de yaşadı ancak bazı özel sebeplerden buradaki eğitimine devam edemedi. Üç yıl sonunda artık geciktiğini düşündü ve sektörün kalbine, İstanbul’a gelmeye karar verdi ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümüne geçiş yaptı.  Aynı zamanda ikinci üniversite kapsamında da AÖF’de Medya ve İletişim bölümünü bitirdi. Bu arada spikerlik kursu aldı. Gazetecilik okurken 2. sınıfta ise KRT’de hafta sonları çalışmaya başladı. Hafta içi okula gidip hafta sonu da editör ve spikerlik yaptı. Haber metinlerinde kullanılan cinsiyetçi dil konusunda 200 gazeteciyle görüşerek bir anket çalışması gerçekleştirdi ve tezini bu konuda yazdı. Ebru Birçak Kadın hakları ve çocuk hakları konusunda hassas ve sık sık programlarında bu konuları gündeme getirmektedir. İlk 2 yıl hafta sonu ana haberi sundu ve editörlük yaptı. Diğer sene 6 saat süren Gün İzi isimli haber programının editörlüğünü ve sunuculuğunu yaptı. Bu yıl ise (2018) Hafta Sonu Ana Haber’i ve Detay isimli sokak röportajlarının yer aldığı programı hazırlayıp sunmaktadır. Çağdaş Düşünme isimli felsefe programının da sunucusudur. Aynı zamanda editörlük görevi de devam ediyor. Ebru Birçak için mesleğin başında bir okul olan KRT’de halen (4 yıldır) çalışmaya devam etmektedir.  

Oktay Seven ile Moda Dünyası ve Moda Tasarımı Üzerine 

Öncelikle bize  kendinizden  bahseder misiniz?

25 Haziran 1984 yılında Hatay İskenderun’da dünyaya geldim. 20 Yaşına kadar İskenderun’da kaldım. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul’a yerleşmeye karar verdim. Yaklaşık olarak 9 yıl kadar 3 ayrı tekstil firmasında stilistlik yaptım. Daha sonra modacı Cemil İpekçi’nin yanında çalışma fırsatım oldu. İşin imalat kısmında çalışıp kalıp ve dikim bilgimi geliştirdikten sonra Haute Couture geçiş yapmaya başladım ve kendi atölyemi kurmaya başladım. Ve son 5 yıldır kişiye özel dikimler yapıyorum atölyemde. Birçok ünlü sanatçının kostümlerini yapıyorum. İlerleyen zamanda güzel bir defileye imza atacağım inşallah. 

Neden Moda ? 

Neden moda çünkü moda içimden gelen bir meslekti. Çocuk yaşlarda iken annemin bir süs bebeği vardı. Ve bez parçalarından her zaman ona elbise yapardım. Lisede en yakın arkadaşım mezuniyet elbisesini çizmemi istedi. Ve bir modaevine çizimimi verdim. Daha sonra o modaevi benden sürekli çizim istemeye başladı. Ben sayısal bölümde okurken farklı bir meslek hayalim varken derslerde sürekli defterlerime bayan siluetleri çizdiğim için geometri hocam Şule Hanım bir gün beni çekti kenara dediki senin İstanbul’a gitmen lazım modayla ilgilenmen lazım dedi. Ve bende onu dinledim modacı olmam gerektiğini anladım. 

Moda dışında yapmak istediğiniz çalışmalar var mı?

Bir dönem çeşitli dizilerde figüran olarak oynadım. Oyunculuk gibi bir istek vardı ama tabiki asıl mesleğim modadan vazgeçmeden. Yaklaşık 3 aydır moda programım vardı. Uçankuş Tv’de Moda Kuşu şu an sezon finali yaptı. Tv’ye de geçiş yaptım bu sayede. Başka yapmak istediğim bir konu yok şu an. 

Mesleğinizde bir rekabet baskısı/etkisi hissediyor musunuz? Eğer hissediyorsanız bu mesleğinize nasıl yansıyor? Bu rekabet ortamının size ve mesleğe olumlu olumsuz etkileri nelerdir?

Mesleğimde kimseyi kendime rakip görmüyorum. Sadece her tasarımcının bir tarzı vardır. Ve benim tarzımda farklı çoğuna göre daha kostümsel çalışıyorum. Bu yüzden çok fazla bu konu etkilemiyor.  

Moda dünyasında bir şeyleri değiştirme şansınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Moda dünyası görselliğe çok fazla önem veren bir yer. Bu sebeple gerçekten bir şeyleri değiştirecek olsam ilk olarak Türkiye’de kadınların giyim tarzlarını değiştirir daha tasarım ve uyumlu giyinmesini isterdim. Batı taklidi yerine daha kendi tarzlarını bulmasını isterdim bayanların. Ve Türkiye bu kadar Modada gelişmiş iken neden moda da önde giden ülkelerden daha önde olmasın bunları değiştirmek isterdim. 

Yaptığınız iş için kurs eğitimi şart mı  ya da bu işi yapabilmek için sizce tasarım mezunu olmak gerekli midir ? 

Aslında bu işin eğitimini almakta önemli tabi ki ama ben alaylıyım. Eğitimini almadım ama gerçekten işin imalat kısmında ve çekirdeğinden öğrendim ve şu an 16 yıldır bu işi yapıyorum ve birçok insanı giydiriyorum ve bu da her zaman işin eğitimini almadan içinizden veya doğuştan gelen bir yetenek olması gerektiğinin önemini de vurguluyor. 

Kendinizde bir şeyleri değiştirme imkanınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Bir önceki soruda bahsettiğim gibi aslında bu işin eğitimini bütün detayları ile geliştirip öğrenmek isterdim. Üniversitesini okurdum. Ama kısmet böyle olması gerekiyormuş. 

Hayatımın Kitabı/Filmi diyebileceğiniz bir kitap/film var mı?

Açıkçası işim gereği çok fazla kitap okuyan biri değilim sadece yurtdışından gelen sezonluk fashion booklar var onları takip ederim. Film olarak ise    Yves Saint Laurent hayatını anlatan filminden çok etkilenmiştim. Ve moda konusunda gerçekten yapılmış en güzel fimlerden biriydi. 

KırmızıTürk hakkında neler söylersiniz ? 

Kırmızıtürk ile yeni tanıştık ve çok mutluyum böylesi profesyonel bir ekiple röportaj yapmaktan. Ama eminimki ilerleyen zamanlarda sizlerle farklı projeler de yer alacağız. Ve birçok iyi işe imza atacağız. 

Gelecek planlarınız nelerdir? Önümüzdeki günlerde farklı projeler olacak mı ? Şu an bulunduğunuz konumdan memnun musunuz ve gelecekte kendinizi nerelerde görmek istersiniz?

İlerleyen zamanlarda güzel bir projeyle beraber olacağız. Büyük bir defile hazırlığındayım. Ve birçok ünlü ismin katılacağı ve ünlü modellerin katılımıyla gerçekleşecek Türkiye’de daha önce yapılmamış bir defileye imza atacağım inşallah. Şu anki konumumdan tabi ki memnunum. İnsanlar tarafından sevilmek ve övülmek gayet güzel. 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey, takipçilerinize vermek istediğiniz bir mesaj var mı? 

Gerçekten sosyal medyadan gerek basın gerekse tvden sizlerden gelen güzel yorumlar beni çok mutlu ediyor. Hepinizi çok seviyorum  önerilerinizi ve yorumlarınızı dikkatle okuyorum. Bu yüzden iyiki varsınız hepiniz. Ve beni buradan sizlerle buluşturacak KırmızıTürk ailesine çok teşekkür ediyorum. 

Röportaj : Cengizhan KAYA