Yalova’da, ülkemizin ilk büyük kağıt müzelerinden biri olan Kağıthane-i Yalakabad’ın açılışı kapsamında, Yalova Belediyesi Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde, geleneksel Türk süsleme sanatlarının çok nefis örneklerinin sergilendiği Kağıtabad sergisi açıldı.
Yalova’da ülkemizin ilk büyük kağıt müzelerinden biri olan Kağıthane-i Yalakabad’ın açılışı kapsamında, Yalova Belediyesi Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde, geleneksel Türk süsleme sanatları konusunda günümüzün en tanınmış üstadlarının seçme eserlerinin sergilendiği bir sergi açıldı.
Kağıtabat Sergisi’nin hayata geçirilmesine ve eserleriyle katkıda bulunanlara geleneksel sanatlarımız adına minnet ve şükran duymamız gerekir. Çünkü, giderek unutulmaya yüz tutan geleneksel süsleme sanatlarımızı insanlarımıza tanıtacak, onların ilgisini çekecek, onları bu konuyla ilgilenmeye özendirecek sergiler, ancak birkaç büyük şehrimizde açılıyor. Oralarda da, büyük şehirlerin sorunlarıyla boğuşmak durumunda olan insanlar ya bu etkinliklerden haberdar olmuyorlar ya da bu sergilere zaman ayıramıyorlar.  

OSMANLI DÖNEMİNDE HATTATLAR, YALOVA’YA DOĞRU AYAK UZATMAYI SAYGISIZLIK, HATTA GÜNAH SAYARLARMIŞ

Yalova Belediye Başkanı, geleneksel süsleme sanatlarımıza olan saygısının kaynağını KAĞITABAT SERGİSİ’nin açılışnda yaptığı konuşmada açıkladı. 3 yıl kadar önce, bir televizyon kanalında Hikmet Barutçugil, Osmanlı döneminde, kağıdın bir kutsal obje sayıldığını söylemiş. Müteferrika zamanında, geleneksel süsleme sanatkarları, özellikle de hattatlar, üzerine kutsal ayetlerin ve kıymetli bilgilerin yazıldığı kağıdı kutsal saydıklarından, kağıdın üretim merkezi olan Yalova’va ayak uzatmayı bir saygısızlık, hatta günah sayarlarmış.
Bu sözler, Yakup KOÇAL’ın geleneksel süsleme sanatlarımıza olan sevgi ve saygısını katladığı gibi, bu konuda yapılan çalışmalara destek olma heyecanını ve Yalakabat Kağıt Müzesi ilhamını vermiş. Yalova Belediye Başkanı Yakup KOÇAL bunu duyduktan sonra, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun kağıt ihtiyacını karşılayan Yalakabad Kağıt Fabrikası’nı olmasa da Yalakabat Müzesi’ni hayata geçirmeye karar vermiş.
Türk süsleme sanatlarıyla meşgul olanların hünerlerini üzerine aksettirdikleri kağıda ve kağıdın üretim merkezi olan Yalova’ya duydukları saygı, Yakup Koçal’ın bu konudaki çalışmalara destek vermesinin en önemli etkenlerinden biri olmuş.

YALOVA’DA GELENEKSEL SÜSLEME SANATLARI ŞÖLENİ

Yalova Belediyesi Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde açılan KAĞITABAD SERGİSİ, eserleri sergilenen sanatçılar dikkate alındığında, Yalova’da bir “GELENEKSEL TÜRK SÜSLEME SANATLARI ŞÖLENİ”nin yaşandığı rahatça söylenebilir. Hat, ebru, minyatür, tezhip, kat-ı, cilt konusunda eserleri sergilenen sanatçıların listesini vermezsek, serginin derinliğini ve değerini belirtmede yetersiz kalabiliriz:
Esma Akoğlu, Fatma Zehra Aktaş, Taner Alakuş, Ali Alpaslan, Gülçin Anmaç, Ayşenur Arcan, Elif Aydın, Alpaslan Bbaoğlu, Hikmet Barytçugil, Fuat Başar, Müjgan Başköylü, Süleyman Berk, Şermin Cidde, Firdevs Çalkaroğlu, Nusret Çolpan, Hülya Demirel, Yılmaz Enes, Ülker Erke, Nur Gökalp, Funda Göker, Meryem Güney, Serra Güney, Fevzi Günüç, Armağan Gürel, Reza Hemmatired, Bahtiyar Hızır, Hülya İlter, Ayşenur Kadakçı Veli, Aysel Kafalıer, Nimet Kalkanlı, Levent Karaduman, Cahide Keskiner, Eftaleddin Kılıç,Müşfika Sezen Kocabay, Suna S. Koçal, Füsun Köşklü, Gürcan Mavili, Mehmet Memiş, Gülbin Mesara Safiye Morçay, Feyza Oyat, Nermin Özcan, Osman Özçay, Osman Özçiçek, Sadrettin Özçimi, Gülseren Özgör, Eda Funda Özkan, Gürkan Pehlivan, Mahmut Peştelli, A. Vildan Pirim, Aytül Sepetçioğlu, Turan Sevgili, Nedim Sönmez, Sabriye Şeker, Berna Pınar Tunç, Alev Uzun, Dürdane Ünver, Ahmet Zeki Yavaş, Dilek Yerlikaya, Nuri Pınar Yıldırım, Ersin Yıldızhan, İbrahim Yiğit.
Böylesine ünlü imzaların katıldığı bir süsleme sanatları sergisi, hangi ilde açılmış olursa olsun, o ilde yaşayanlar açısından büyük bir şanstır.  

 YALOVA BELEDİYE BAŞKANI KOÇAL: “TÜRKİYE’NİN DUAYEN SANATÇILARI BURADA”

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, sergi açılışında yaptığı konuşmada, kağıda Osmanlı döneminde de çok önem verildiğini anlattı ve şunları söyledi:
“Her ne kadar İbrahim Müteferrika adını verdiğimiz ilk kağıt müzesini cumartesi günü açacak olsak da, bu açılışını yaptığımız sergi de Yalova için bir o kadar önemli.
Yalova’da geçmiş yıllarda Türk-İslam sanatlarına dair pek çok etkinlikler yapıldı, ama bu onlardan farklı. Türkiye’de bu sanatlarla ilgilenen ve zirvede olan, duayen olan insanların eserleri şu anda burada. 65 eseri gezeceğiz, bunları yapan sanatçıların yarısı şu an burada.”
KOÇAL, böylesine önemli ve geniş katılımlı bir sergiyi tek başlarına organize etmelerinin mümkün olmadığını belirtti ve bu konuada kendileri büyük yardımları olduğunu belirttiği Fuat Başar ve Hikmet Barutçugil gibi duayen sanatkarlara teşekkür etti:
“Hikmet Barutçugil hocamıza ve Fuat Başar hocamıza çok teşekkür ediyoruz. Türkiye’de gerçekten duayen sanatçılarımız, organizasyon anlamında bizler gibi ellerini taşın altına soktular. Her ne kadar altında bizim ismimiz olsa da onların itibarı bu birlikteliği gerçekleştirdi.
Bu, Kağıt Müzesi’nin bir başlangıç etkinliği. Gelecekte, büyük Türk medeniyetinin tekrar kalbi noktalarından birisinin Yalova olmasını arzu ediyorduk. Bu büyük medeniyetin olmazsa olmazı, geçmişten geleceğe taşınması gereken kültür hazinemizdi. Bunun da Yalova’yla bütünleşmesini geleceğe açılmasını arzu ediyoruz. Bunun için sanatçılarımızı, bundan sonra da, fahri hemşerilerimiz sıfatıyla bırakmayacağımızı söylemek istiyorum.” 

Serginin kordelasının Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Fuat Başar, Hikmet Barutçugil ve Suna S. Koçal tarafından birlikte kesilmesinin ardından, 65 değerli eserin sergilendiği serge davetlilerle birlikte gezildi. Başkan Koçal, sergilenmekte olan eserler konusunda sanatçılardan bilgi aldı, takdirlerini ifade etti.

YALOVA ŞANSLI BİR ŞEHİR

Osmanlı döneminin en önemli kağıt üretim merkezi olan Yalova, geleneksel süsleme sanatlarımızı öğrenme, uygulama ve sergileme konusunda oldukça şanslı illerimizden.. Yalova’nın bu konuda neden şanslı olduğunu sürekli okuyucularımız bileceklerdir; çünkü orada, geleneksel süsleme sanatlarımızın her dalına aşk derecesinde bağlı olan, sevmekle de kalmayıp öğrenip uygulayan ve bu sanatlarımızı gelecek nesillere aktaracak sanatçılar yetiştirebilmek için kalıcı eğitim kurumlarının açılmasına öncülük eden bir Suna KOÇAL ve eşinin bu konudaki çalışmalarına bütün imkanlarıyla destek olan Belediye Başkanı Yakup Bilgin KOÇAL var. Eşinin öncülük ettiği bu çalışmaların Türk kültürüne yaptığı ve dolaylı yollardan yapacağı katkıların farkında olduğu için, geleneksel Türk süsleme sanatları konusunda kursların açılmasına, kurumsallaşmalarına bütün imkanlarıyla destek veren Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin KOÇAL’ın katkılarını takdirle anmamız gerekir.