Yahya Galip'i tanırmısınız diye sorsam, bugün tanıyan insan sayısının çok az olacağını tahmin ederim. Hele Eyüp'lü olmasına rağmen yaşayan Eyüplülerin bir çoğunun tanımadığına eminim...

Halbuki Yahya Galip; Türk İstiklal Mücadelesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve de Eyüp'e yaptığı hizmetler bakımından çok önemli bir şahsiyettir.

Atatürk, 27 Aralık 1919'ta Ankara'ya geldiğinde Ankara Valisi olarak onu karşılıyor ve ölünceye kadar da, yanında oluyor. İlk altı dönem Kırşehir ve Ankara milletvekili... Çok önemli hizmetleri var.

Kendisi 1876 yılında Eyüp Düğmeciler Mahallesinde Ümmi Sinan Külliyesi'nde doğuyor. Bir Halveti Şeyhinden bahsediyoruz yani... 1942 yılında öldüğünde de, Eyüp'te defnediliyor.

Mustafa Kemal Atatürk'ün “Hakan” lakabı ile Ankara Valisi olarak gördüğü mübarek bir insan Yahya Galip...

Yahya Galip Bey Eyüp’e sık sık gelir, Eyüplülerin hatırlarını sorar, istek ve arzularını dinler, sorularını çözmeye çalışırdı. Eyüp Spor’un kurulmasında katkıda bulunan Yahya Galip Bey, Eyüp sahasının alınması, Ankara’dan kaynak sağlanması ve saha içi bostan sahiplerinin ikna edilmesinde de büyük yardımları olmuştur. Ayrıca kendisi toprak bağışlamıştır. Kırık çeşmelerin açılmasında ve birçok konuda mütevazı kişiliğiyle, Eyüp’ün ve Eyüplülerin her zaman yanındaydı.

Şimdi böyle bir şahsiyetin, maddi varlığından da, bağış yapmak sureti ile gençler ve çocuklar spor yapsın diye bağışladığı Eyüp Stadı, uyduruk nedenlerle kapatıldı ve kaldırılmaya çalışılıyor.

Semtteki söylentiler o ki; stadın yanı başındaki AVM Dubaililere satılmış onlarda bu stad yerini de yapacakları yeni komplekse katıp sözde halka spor yapacakları bir alan yaratacaklarmış! Gelde inan...

İyi de, 1919 yılında kurulmuş bulunan Eyüp Spor takımı maçlarını nerede yapacak? Ona da, Eyüp'ün dışında bir yer gösterecekler ya da borç batağına saplanan bu 100 yıllık kulübü kapatacaklar! Bu hafta Eyüp Spor maçını, cumartesi günü Esenler'de oynayacak...

Tabii siz şimdi Eyüp Spor Kulübünün tarihini ve kuruluş nedenini bilmediğiniz için bunun ne önemi var diyebilirsiniz!

Eyüp Spor Kulübü, 1919 yılında İstiklal Mücadelesi için insanlarımızı örgütlemek, savaşacak insanları ve silahları Anadolu'ya geçirmek ve kurtuluş ateşini canlı tutmak için kurulmuştu. O günleri Eyüp'ün ilk futbolcularından emekli MİT mensubu 101 yaşındaki rahmetli Neşet Güriş'ten dinleyince gözlerimin yaşlanmasını hiç unutamam...

Şimdi Eyüp Stadını kapatmak ve kaldırmak, Eyüp Spor Kulübünü karanlık bir geleceğe doğru itelemek aslında Yahya Galip'i ve İstiklal Mücadelesini bilerek veya bilmeyerek yok etmeye çalışmak demektir.

Mualesef birileri her nedense değerlerimizle ve özellikle Cumhuriyete dair değerlerle uğraştıkları acı bir gerçektir. Kanaatimce bunun son örneği de Eyüp Stadının, toplum için bir değer olduğu göz edilerek rant canavarlığı sebebi ile ortadan kaldırılmak istenmesidir.

Eyüp Stadının yok edilmesinin ve Eyüp Spor ile semtin bağının kopartılmasının, burada yaşayan ve Eyüplü olan herkese olumsuz etkileri olacaktır. 

Bunlardan sana ne derseniz; hasbelkader bu garip Eyüp'lüdür. Türkiye Cumhuriyeti'nin gururlu ve onurlu bir yurttaşıdır. Atatürk'e bağlı ve Milli Mücadeleye sonsuz derecede saygılıdır. O stad da, sporcu olarak ter akıtmış ve eflatun sarı renklerle duygulanmıştır. 

Bırakın bu değer yıkıcılığını! Yıkmadığınız, yok etmeye çalışmadığınız ne kaldı? Çekin ellerinizi değerlerimizden! Benden söylemesi, Yahya Galip'in duası Allah katında makbuldür... Yapamazsınız bazı şeyleri. Gücünüz ve siyasi ömrünüz yetmez buna!

Bilin bunları istedim, siz de bu değerleri ortadan kaldırmak isteyenlerin yarattığı karanlığa bir kibrit çakarak aydınlığa ulaşmamızı sağlayın...gönlünüz ve aklınız biz Eyüplülerle olsun!