*Bağımlılığı nasıl tanımlayabiliriz? 
Bağımlılık İnsanın içte dağılmasıdır. Bağımlılık kendine olan güvenin kaybolmasıdır, kişinin bütünlüğe erişememesidir. Bağımlı olmak, kişinin kendisine olan inancını yitirmesidir. Bağımlı olanın saygınlığı azalır. Bağımlılık özgürleşememektir, yaşamdan vazgeçmektir. Bağımlı kişi dış gerçekliklerden kopuş sürecini yaşayandır. Bağımlı bedensel, ruhsal ve sosyal yönden kendini iyi hissetmeyendir.
Bağımlılık Çeşitleri
İnternet bağımlılığı, kumar bağımlılığı, madde bağımlılığı, sigara bağımlılığı, kişi bağımlılığı, seks bağımlılığı, alkol bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı... Vb
Bağımlılığın altında yatan en önemli nedenlerden biride var olamamaktır.
Var olmak demek; sevilmek, kabul görmek önemsenmek değerli olmak, her anına tanık olunması, ait olma birey olma dengesinin kurulması demektir.
"Sen benim kim olduğumu biliyor musun" sözünü söyleyen yetişkinin çocukluk dönemi içinde var olma sorunu yaşadığını düşünebiliriz. 
Statü, mal, mülk, makam mevki başarı bazen var olma yolunda araç olurlar. Sahip olunan şeyleri sürekli gündemde tutanların, övünç vesilesi yapanların var olma sorunundan bahsedebiliriz.
Var olma sorunu olmayanlar için sahip olunan şeyler övünç vesilesi olmazlar. 
Çok şeylere sahip olduğu halde hiç konu etmeyen insanların herkesi saran rahatlığı onun içi dünyasının dinginliğinin yansımasıdır.
*Bağımlı olma-Var Olma İlişkisi
Bağımlılığın tek nedeni var olamamak değildir. Var olma sorunu yaşayanların bağımlı olacağı sonucunu çıkaramayız. Ama yaralanmış ruh yapısı, bağımlı olmada önemli bir etken. Bağımlılık nedenleri arasında ruhsal sorunlar da vardır. .
*Çocuğumuzun yetişmesi
Çocuklarınızı var edin ki sağlıklı ruh haline sahip olabilsin, bağımlı adayı olmasınlar.
Sağlıklı aile ortamında yaşayamamış sevgi, kabul görme, değerli bulunma konusunda sıkıntıları olan çocuklarımızın bağımlı olması kolaylaşmaktadır. Bağımlı olmak, rolle ilişkili olmadığı gibi bir sosyal sınıfla da ilgisi yoktur. Yani her yaştan her sosyal yapıdan her statüden kişinin bazı şeylere bağımlı olması mümkündür. Çocuğunuzu sevin, sayın ve önemseyin aile içinde var olmasını sağlayın arkadaşlarını takip edin ilgili olun dinleyin anlayın. Çocuğunuzla sohbet içinde olun. Onun her anına tanıklık edin.
*Var etmek için anlayın, dinleyin
"Evet seni alıyorum böyle düşünüyorsun/ hissediyorsun." cümleleri onu var eder.
Anlamasına dinlemiş olmak onu var eder. Var olmasını sağlama yolunda en önemli kavram, etkin dinlemedir. Etkin dinleme anında onun anlamasına dinlemektir. Etkin dinleme anında kendimizi ve beynimizi aradan çekip, kalbimizle dinleriz, yargılamadan dinleriz. Dinleme anında onunla ilgili olduğumuzu, sevdiğimizi saydığımızı belli eden davranışlar sergileriz.
Çocuğunuzu yargılamayın eleştirmeyin alay etmeyin kıyaslamayın duygu sömürüsü yapmayın baskı kurmayın…Sadece adam yerine koyun, kuralları birlikte koyun, ahlak, saygı, nerede nasıl davranılması gerekir..vb konularda birlikte karar verin, sınır ve sorumluluklarını bilen değerlere saygılı insanların nasıl yetişeceği konusunda kendinizi geliştirin. Çocuk yetiştirmeye kalkmayın onun sağlıklı yetişmesi için sağlıklı aile ortamı oluşturun. Gübresini suyunu toprağını güneşini sağladığınız filizin potansiyelinde kendini gerçekleştirmek vardır. Filiz yetiştirilmez o uygun şartlar sağlanırsa kendi yetişir. Yetiştirilmeye kalkılan, tecrübe adına, ben bilirim adına yapılan müdahaleler sonunda filizler güdük kalırlar kendi potansiyellerini gerçekleştiremezler. Yetiştirmek adına yaptığınız müdahaleler onun güdük kalmasına neden olur. Çocuk kendi potansiyellerine tıpkı bir filiz gibi uygun ortam sağlandığında erişirler. Uygun ortam sağlıklı aile ortamıdır. Sağlıklı aile ortamında her birey saygı sevgi kabul görür önemsenir. Sağlıklı aile ortamı demek her bireyin her istediğini yapabildiği bir ortam demek değildir. Her kişi kendi sınır ve sorumluluklarının farkındadır. Sağlıklı aile ortamında her şeye izin yoktur. Aile içinde var olan kurallar değerler sınırlar sorumluluklar birlikte alınan kararlarla tespit edilir ve herkes ayrıcalıksız alınan kararlara uymak durumundadır. Sağlıklı aile ortamı geliştiricidir, özgürleşirken sınır ve sorumluluklarının bilincindedir. Çocuğun hem birey olabildiği özgürleşebildiği alanlar vardır, hem de ait olduğu ailesi vardır ailesine tabidir. Özgür olma tabi olma sınırının farkındadır. Sağlıklı aile ortamında yetişen çocukların marazi davranışları, bağımlılıkları olmaz
Yazı Özeti…
Çocuğunuzu değil önce kendinizi yetiştirin ki çocuğunuzun sizi örnek alacak düzeye gelin önce. Çünkü etkili olan sizin sözleriniz değil, davranışlarınızdır. Onun nasıl olmasını istiyorsanız siz öyle olun.  İyi bir örnek olmak için de okumak, araştırmak ve profesyonel yardım alın. Çocuk sevdiği gibi olmak ister. Var edin ki, sizi sevsin. Örnek olun ki siz gibi olsun. Var edin ki bağımlı olmasın.