Yıllar önce gelen okur mektubu üzerinden geçen zamanda değişen bir şey olmadığı gibi hız kesmeden arttığını görmek iyimserliği sarsıyor.

Millet eğer var olmak istiyorsa, kendi azmine, kendi iradesine, kendi samimiyetine ve kendi fedakârlığına güvenmelidir. Başkalarına güvenip dayanarak başkalarından merhamet dilenerek, hasım bir dünyaya itimat ederek bir yere varılamayacağı çok açık. Hatta bu vaziyette bir yere varmak şöyle dursun, bulunduğumuz durumu muhafaza etmemiz bile oldukça zor. Özellikle de karşımızda, muvaffakiyetlerimizden rahatsız ve felâketlerimizi arzulayan düşman bir dünya bulunuyorsa.

Şekavedini unutturacak bunca işgaller, katliamlar, yağmalar ve çeşit çeşit haksızlıkların sürüp gitmesine karşılık, düşmanlıkta birleşen bu dünya insanları, olup biten şeyleri bir ölüm sessizliği içinde seyretmekte ve ihtimal ki bir tiyatro sahnesinde görülüp duyulan şeylerden müteessir oldukları kadar müteessir olmuyorlar.

Hindu-kuş dağlarından Filipinlere, oradan da Balkanlara kadar koskoca bir dünyada, talihsiz masumların gözyaşları, ümitsizlik içinde çırpınan yüreklerin iniltisi, yüz binlerce zavallı çocuk, genç ve beli bükülmüş mecalsiz ihtiyarların, cellâtlar elinde kesilip biçilmesi karşısında medeniyetin beşiği ve kürsüsü olma iddiasında bulunan bu zalim dünyada, "artık yeter!" diye haykıran milyonlarca parçalanmış, bölünmüş aileler, kimsesiz kalan çocuklar.

Dünyada kaç kişi vardır ki zulme, haksızlığa isyan ederek, riyakârca dahi olsa, eski efendilerine karşı centilmence davranmıştır? İsyan etmek bir yana, yıllar var ki bu insafsız dünya, kimi gazete, mecmua, televizyon ve radyosuyla sürekli olarak mazlumları tahkir ve zâlimleri alkışlayan nâralarla inleyip duruyor.

Kişi, kendi inanç, kanaat ve anlayışına göre, insanoğlunun bu kadar levsiyâta gömüleceğine, bu denli düşmanlaşacağına ihtimâl vermese bile, cihanın dörtbir yanında
temsil edilen haince plânlar, seylâplar halinde akıtılan kanlar ve her biri birer mezar
haline getirilen şehirler, kasabalar tablo tablo eşi ve benzeri görülmedik bir vahşeti
sergilemeye devam ediyor.