Çocukken boyumuz uzasın diye annelerimizin yatmadan önce her gece bir bardak içirdiği, yetişkinlikte de aman kemik erimesi olmasın diye düzenli olarak içmeye çalıştığımız bir besin maddesi aslında süt. Vücudumuz için bu kadar önemli ve biz her gün yeni bir şeyler öğreniyoruz sütle ilgili. 
Öncelikle vücudumuzda elzem olan protein, karbonhidrat ve yağın üçünü de içeriyor. Ortalama bir bardak sütte 9gr karbonhidrat, 6gr  protein, 6 gr yağ ve 250-300mg kalsiyum var. Kalorisi ise 150kkal.  Protein ve yağ hemen hemen aynı miktarda ancak geçen hafta o yağ asitlerinin ne kadar yararlı olduğundan ve sütü tam yağlı tüketmemiz gerektiğinden  bahsetmiştim. Karbonhidrata gelince sütteki şeker malum süt şekeri laktoz. Basit şekerlerin içinde şeker oranı en düşük olanı yani glisemik indeksi çok düşük. Sütü tek başına bile tüketseniz kan şekerinizi çok yavaş yükseltir. Hatta canınız tatlı çektiğinde tatlı isteğini bastırmada ilk aklınıza gelen süt-yoğurt olmalı. 
Günde ne kadar süt içmeliyiz?
Ulusal Süt ve Süt ürünlerinin yayınladığı Türkiye’ye özgü beslenme rehberinde yetişkinlerin günde 2-3 porsiyon; çocuk, gebe ve loğusaların günde 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmeleri gerektiği belirtilmiş. 
Yakın zamanda 37bin kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre süt ürünlerini yeteri kadar tüketmek Tip-2 diyabet riskini azaltıyor. 
Peki hangi sütten içeceğiz?
Sokak sütlerine ulaşmak her zaman çok kolay olmuyor. Ayrıca sokak sütlerinin dayanıklılığını arttırmak için satıcılar bazen kimyasal maddeler koyabiliyorlar. Hacmini arttırıp daha çok satabilmek içinse su ekliyorlar. Güvendiğiniz yerden alabiliyorsanız alabilirsiniz.
Günlük pastörize sütler  60-70derecede  30dk ısıtılıp soğutulmayla elde edilirken UHT dediğimiz uzun ömürlü sütler 130-140 derecede 5-6 saniye ısıtılıp soğutulmayla elde edilir. Pastörize sütlerin yapılma aşamasında zararlı birçok bakteri ölürken, sütün yapısındaki denaturasyon daha az olur. UHT sütlerde ise yüksek ısı ile denaturasyon daha fazla olur. Hatta yoğurt yapılmak istendiğinde UHT sütten günlük sütteki kadar verimli sonuç alınmaz. 
Bu nedenle, besleyicilik ve daha az mikrop barındırdığı için benim önerim günlük pastörize sütlerdir. Hatta evde kendiniz yoğurt yapıyorsanız günlük pastörize sütten yapabilirsiniz. Ayrıca, sütü sıcak olarak tüketmek de mide boşalma hızını uzatacağından daha uzun süre tok kalmak isteyenler sıcak süt tercih edebilir.
Uykusuzluk problemi yaşıyorsanız, yatmadan 2 saat önce süt içmek, laktik asitten dolayı rahatlatır ve daha kolay uyumanızı sağlar. Ancak eğer kilo probleminiz varsa, sütü gündüz ara öğünlerde içmeniz daha doğru olacaktır.