Bir yere gideceksiniz, taksi durduruyorsunuz, şoför nereye diye soruyor. Canı isterse alıyor, keyfi istemezse almıyor... Hele hava yağışlı, karlı ise taksi bulmak imkansızdır. Bir anda taksiler yok olurlar, şanslı olup, güçlükle bulduysanız, korkunç para alırlar... 

Bazıları istisna edilirse, taksiciler, kaba, nezaketsiz, yasak olduğu halde sigara içeren, arabada bayan olduğuna aldırmadan galiz küfürler eden, keyfince kendi istediği müziği ardına kadar açan, eğer bir şey söylerseniz, “in, ulan aşağıya” diye efelenen, hatta levye ile saldıran tiplerdir. Bazıları da eski hükümlü olup, iş bulamadığı için taksilerde çalışan insanlardır. Genelde Türkiye’de taksicilerden şikayetçi olmayan yoktur. Şüphesiz içlerinde bazıları, efendi, anlayışlı, kibardır... Ancak bunların sayıları azdır. İşte UBER ve diğer taşımacılık sistemi, bir ihtiyaçtan doğmuştur... Tüm dünyada vardır. 

Sanmayın ki, sadece bizim taksi şoförlerimiz nezaketsiz... 

New York’ta taksiye bindiğinize pişman olursunuz... New York şoförleri belki de dünyanın en saldırgan, her an suç işlemeye meyyal, en kaba, terbiyesiz insanlarıdır. UBER ve diğer taşımacılık olanakları, daha temiz, dakik, kibar, daha organize olduklarından tercih ediliyor. Fiyatları daha makuldür. İstanbul’da kısa mesafelerde taksi sizi almaz. Dünyada taksicilikte en iyisi Londra’dır. Londra’da taksi sizi her yere götürmeye mecburdur. Londra’da şehrin her sokağını, köşesini bilmeyenlere taksici olma izni verilmez. Bizde olduğu gibi, “Ben karşı tarafın taksisiyim” deyip, yan çizemezsiniz. Türkiye’de turistleri kandırmak, fahiş fiyat almak modadır. Bak geçenlerde Sabiha Gökçen’e gitmek isteyen turisti önce Anadolu’ya, sonra Avrupa’ya götüren, saatlerce dolaştıran, astronomik para alan taksiciyi gazetelerden okuduk. 

İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de bu taksi olayını çözümlemek, disipline etmek gerekiyor. Kurunun yanında yaşta yanıyor, iyi taksicilerle, kötüler arasındaki fark düzeltilmelidir. Yıllardır, İstanbul’da taksi adedinin arttırılmadığını öğrendim. 20 milyona dayanan şehirde, sadece 18000 taksi olmaz, eğer bu normal taksicilik olayı çözümlenmezse, UBER ve diğer alternatiflerin ortaya çıkması, normal ve kaçınılmazdır. 

Taksi plakaları fahiş rakamlarla satılıyor, ancak taksi adedi arttırılmıyor... Hükümet taksici esnafın oyunu kaybetmemek için bu konuya çözüm bulmuyor... Halkın, vatandaşın mağdur olmasına göz yumuyor....