Altın dünyada yaygın olan değerli elementlerden biri ve altın her dönemde yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak görülür. Türkiye’de kadınlar altını hem takıp takıştırmak için hem de paralarını biriktirip değerlenmesi için kullanıyor. Ayrıca düğünlerde altın takma geleneği de kültürümüzde önemli bir yere sahip. Zamanla altın sadece yastık altında ya da kuyumcularda satılan bir yatırım aracı olmaktan çıktı ve 1995 yılında 'İstanbul Altın Borsası' çalışmaya başladı. Böylece altına yatırım yapmak bir tık öteye geçti. Türkiye’de yastık altında çok miktarda altın olduğu için bankalar da harekete geçti. Bütün bankalar şubelerinde altın kabul günleri başlattı. Çeyrek, yarım, cumhuriyet, bilezik, yüzük, kolye vb. her ayarda ziynet altınlarla birlikte altın kabul günlerinde şubelere götürebilir hale geldi. İstanbul Altın Rafinerisi yetkililerince 24 ayar üzerinden gram değerlemesi yapılan altınlarınız adınıza açılan Altın Hesabınıza yatırılıyor. Evde ya da kasada altın muhafaza etmek yerine bankaya güven içinde koymak müşterileri de memnun ediyor. Çünkü altınların kaybolma ya da çalınma riski de en aza indirgenmiş oluyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde, yastık altındaki altın miktarının en az 2 bin 200 ton olduğunu ve değerinin 300 milyar lirayı bulduğunu tahmin ettiklerine dikkati çekti.

Bu arada 24 Mart 2018 tarihi itibariyle altının gram fiyatı da 172 TL'ye yükselmiş durumda...

Türkiye AB Ülkeleri Arasında Altın Üretiminde İlk Sırada

2001 yılında 1,4 tonla başlayan altın üretimi, 2012'ye kadar sürekli artarak 2012'de 33,5 tona ulaştı. 2012'den sonra izin sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle üretim düşme eğilimine girdi ve 2017'de altın üretimi 21 ton seviyesine geriledi. 2001 yılından 2017'ye kadar geçen 17 yılda toplam 273 ton altın üretimi gerçekleştirildi ve devlete 55 ton altına eş değer vergi ödendi.

Türkiye, dünyada kişi başına altın satın almada ilk sıralarda. Türkiye'deki altın piyasasının önemli oyuncularından biri darphanelerdir. Çünkü cumhuriyet altınları burada basılır ve tek üreticisidir. Darphanelerin ardından en önemli rolü İstanbul Altın Rafinerisi alır. İstanbul Altın Rafinerisi 1996 yılında kurulmuş olup dünyada en yüksek kalite olarak kabul edilen % 99,999'lük saflıkla üretim yapma teknolojisine sahiptir. Bir diğer önemli oyuncu İstanbul Altın Borsası. 25 Temmuz 1995 tarihinde faaliyete geçen İstanbul Altın Borsasında: Kıymetli Madenler Piyasası: Standart ve standart dışı altın, gümüş ve platin üzerine spot işlemler yapılır. Ayrıca kıymetli Madenler Ödünç Piyasası'nda altına dayalı ödünç ve sertifika işlemleri yapılmaktadır.

Dünya’da altın üretimine bakacak olursak her sektörde olduğu gibi Çin Halk Cumhuriyeti 355 ton üretim ile birinci olurken, ikinci sırada 270 ton ile Avustralya bulunuyor.Sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Güney Afrika, Peru, Kanada, Gana, Endonezya ve Özbekistan en yüksek üretimin yapıldığı ülkeler.

Türk Hava Yolları Chicago’ya Yeni Müdür

Chicago’ya ilk gittiğim zaman THY Chicago Müdürü Tuncay Eminoğlu’ydu. Fakat geçtiğimiz aylarda İstanbul’da Asya ve Uzak Doğu’dan Sorumlu Satış Başkan Yardımcılığına terfi etti. Koltuk boşalınca yerine yine Chicago’dan tanıdığım genç yaşta önemli bir başarıya imza atan THY Chicago’nun Satış Şefi Fatih Eroğlu, THY Chicago müdürü olarak atandı. Yeni görevini tebrik eder daha nice başarılara ulaşmasını temenni ediyorum. Allah yolunu açık etsin…