ANKARA

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir BozdağZeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, "TürkiyeSuriye’nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine saygı ile bu harekatı başlatmıştır. Harekat süresince de bu temel ilkelere riayet edecek ve harekatın hedeflerine başarıyla ulaşmasını müteakip bölgeden ayrılacaktır." açıklamasını yaptı. 

Bozdağ, Twitter'daki hesabından, Afrin'e yönelik başlatılan "Zeytin Dalı Harekatı"na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak, teröristlerin sınırdan sızmasını önlemek, bölgede terör koridoru oluşturulmasını engellemek, bölgeyi DEAŞPKKPYD ve YPG terör örgütleri ve teröristlerinden arındırmak, bölgede huzur, barış, güven ve barış ortamını yeniden tesis etmek, bölge halkının can, mal emniyetini sağlamak, bölge halkı üzerindeki baskı, tehdit ve korkuyu kaldırmak, bölgedeki mazlum, mağdur Türkmen, Kürt ve Arapları terör örgütlerinin zulmünden kurtarmak için Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattığını bildirdi. 

Harekatın, uluslarası hukuk, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) terörle mücadeleye yönelik 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ile Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51'inci maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde başlatıldığını belirten Bozdağ, söz konusu harekatın, meşru ve uluslararası hukuka uygun olduğunu ifade etti. 

"Tek hedef, terör örgütleri ve teröristler"

"Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine saygı ile bu harekatı başlatmıştır. Harekat süresince de bu temel ilkelere riayet edecek ve harekatın hedeflerine başarıyla ulaşmasını müteakip bölgeden ayrılacaktır." açıklamasında bulunan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin başlattığı bu harekat, Suriye devletine, Suriye halkına, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine, bölgede yaşayan Türkmen, Kürt ve Arap kardeşlerimize karşı bir harekat değil DEAŞ, PKK, PYD ve YPG terör örgütlerine karşı başlatılmış bir harekattır. Bölgede yaşayan Türkmenler, Kürtler ve Araplar bizim kardeşimizdir, komşumuzdur. Suriye halkı, bölgede yaşayan Türkmen, Kürt ve Araplar ile Türk halkı, aynı dinin mensubudur, aynı Peygamberin ümmetidir, aynı tarihin, kültürün mirasçısıdır ve aynı medeniyetin evlatlarıdır. Kimse Türk halkı ve Türkiye ile bölgede yaşayan Türkmen, Kürt ve Araplar arasındaki kardeşlik ve komşuluk hukukunu yok edemeyecektir; aramıza fitne, fesat sokamayacaktır; bizi birbirimize düşman edemeyecektir; tarih, kültür, medeniyet, din ve ümmet birliğimizi bozamayacaktır. Harekatın planlanmasında ve icrasındaki tek hedef, terör örgütleri ve teröristler ile bunlara ait sığınak, barınak, mevzi, silah, araç ve gereçlerdir. Siviller asla hedef değildir. Siviller zarar görmesin diye her tür planlama yapılmış ve gerekli her tedbir alınmıştır."

Bozdağ, Türk Silahlı Kuvvetlerine Allah'tan muvaffakiyet dileyerek, "Yüce Rabbim, milletimizin, ordumuzun ve yurdumuzun muhafızı, yar ve yardımcısı olsun. Yüce Rabbim ordumuzu muzaffer kılsın. Yüce Rabbim, kararlarımızı, adımlarımızı ve uygulamalarımızı doğru, isabetli kılsın. Yüce Rabbim, düşmanın hile ve tuzaklarından askerimizi, Mehmetçiğimizi korusun." ifadelerini kullandı.