Yarın Türkiye Emekli Subaylar Derneği’nin (TESUD) kuruluşunu, Taksim’de ebedi başkomutanımız ve en büyük, en şanlı emeklimiz Atatürk anıtına çelenk koyarak ve bilahare de İl Başkanlığının programı çerçevesinde kutlayacağız. 

Derneğimiz Balkan Harbi öncesi 23 Temmuz 1912’de UMUM MÜTEKAİDİN-İ ASKERİYE CEMİYETİ (Tüm Asker Emeklileri Derneği) adı ile kurulmuştu. 

Dernek; kurulduktan 3 ay sonra çıkan Balkan Harbi ve ardından Birinci Dünya Harbi nedeni ile kapalı kalmış, 1919 yılında yeniden faaliyete geçebilmiştir. 

Bilahare İstanbul’da ve Anadolu’da yeni şubeleri açılan derneğin genel merkezi 1951 yılında Ankara’ya nakledilmiş, ismi de TÜRKİYE MUHARİPLER DERNEĞİ olarak değiştirilmiştir. 

12 Eylül 1980 harekatından sonra faaliyetine ara verilen Derneğimiz; 19 Haziran 1983 tarihinde 2847 sayılı Kanunla, TSK’den ayrılanların askerlik mesleğine ilişkin ortak anılarını yaşatmak, dayanışmalarını devam ettirmek, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile yeniden kurulmuş ve tüzel kişilik kazanmasını müteakip 5 Nisan günü de kuruluş günü olarak kararlaştırılmıştır.  

Aynı kanunla; TESUD’dan başka Türkiye Emekli Astsubaylar, Türkiye Muharip Gaziler, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri dernekleri olmak üzere üç dernek daha kurulmuş ve bu dernekler kamu yararına çalışan dernek statüsüne alınmışlardır. 

Genel Merkezi Ankara’da olan TESUD; İstanbul ve İzmir’de iki İl Başkanlığı ve Türkiye’de muhtelif şehirlerde 28 Şube ve 5 temsilcilik olarak teşkilatlanmıştır. 

Toplam üyesi sayısı 3000’dir. 

5 Nisan günü yani yarın Taksim’de yapılacak törene saat 11:00’de çelenk konulmakla başlanacak, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından TESUD İstanbul İl Başkanı E.Alb. Erol HATUNOĞLU’nun konuşması, şiirler ve marşlarla devam edilecek, bilahare topluca yemek yenilecektir. 

1951 yılında kurulan ve merkezi Paris’te olan Dünya Eski Muharipler Federasyonu’nun da üyesi olan TESUD, Türkiye’nin 100 yaşını doldurmuş sayılı dernekleri arasındadır.