Amerika Birleşik Devletleri başkanı Donald Trump seçildikten sonra iki ülke arasındaki ilişkiler hep merak konusuydu. Acaba katı söylemleri ve hayatıyla bir hayli farklı bir profil çizen ABD başkanı ile Türkiye ilişkileri nasıl olacaktı? Telefon görüşmeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington DC ziyareti ve New York Birleşmiş Milletler Genel Kurulu zamanında yapılan ikili görüşmeler... ABD – Türkiye ilişkilerinde Erdoğan – Trump ile en başarılı dönemlerden birisi yaşanıyordu.

Dün son dakika haberine çok şaşırdım. ABD Büyükelçiliği'nden şöyle bir açıklama yapıldı:

‘’ Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti’ni, Türkiye Cumhuriyeti’nin ABD Misyonu’nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme süresince, Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısı en aza indirmek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır. “

Bu açıklamada özellikle bir konu sebep olarak belirtilmemiş, son zamanlarda yaşananlar ve personel güvenliği vurgulanmış. Mesele tam olarak neydi? İstanbul'da sürdürülen FETÖ soruşturması kapsamında, firari eski savcı Zekeriya Öz ve FETÖ şüphelisi eski polis müdürleriyle de irtibatlı olduğu öne sürülen ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz gözaltına alınmış; adliyeye sevk edilerek 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Casusluk' ve 'Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından tutuklanmıştı. Bunun üzerine de ABD Büyükelçiliği bu duruma ilişkin rahatsızlığını dile getiren bir açıklama yapmıştı. Metin Topuz'un diplomatik bir görevi yok. Vizelerin askıya alınmasında bu durum ne kadar etkili olduğu bir soru işareti. Ayrıca ABD misyonlarında verilen vizeler her zaman tarafsız olarak değenlendirilir ve hiç bir kimsenin bir müdahelesi olamaz. 

ABD'nin vize başvurularını iptali açıklamasından sonra kelimesi kelimesine benzer bir açıklama da Türkiye’nin Washington DC Büyükelçilği'nden geldi. ABD misyonundan yapılan açıklama mevcut vizeleri kapsamıyor. Yani bugün elinde vize olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları istediği zaman ABD’ye gidebilirler. Fakat ABD vatandaşları Türkiye’ye geldiği zaman genelde kapıda vize alıyorlardı. Yani önceden vize almak yerine harç ücreti verip kapıdan giriyorlardı. Ancak şu durumda hali hazırda vizesi olmayan ABD vatandaşları  Türkiye’ye giremeyecek.

ABD geçtiğimiz ay Kamboçya, Eritre, Gine ve Sierra Leone'den gelecek vize başvurularını da aynı gerekçelerle durdurmuştu. 

İş adamı, diplomatik personel, ABD’ye tedavi için gidecek hastalar ellerinde vize olmayan her kim varsa herkesi etkileyecek bu durum. Hali hazırda vizesi olanlara ABD'ye girişlerde nasıl bir prosedür uygulanacağını zaman gösterecek... Benim fikrim ve arzum iki müttefik ülke bu sorunu en kısa zamanda çözüme kavuşturacaktır.