Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan ‘İsmail Gaspıralı Bey Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödül Programı’na Türk Dünyası’nın dört bir yanında katılım olacağını açıkladı.
Yavuzaslan, “İsmail Gaspıralı Bey Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödül Programı” çerçevesinde, Bartın’da gerçekleştirilecek ve üç gün sürecek etkinlikte, Gaspıralı İsmail’in ‘Dilde birlik, fikirde birlik, işde birlik’ olarak özetlediği düşünce, görüş ve çalışmaları anlatılacak, gazetecilik ve insan hakları konularında yaptıkları çalışmalarla öne çıkan isimlere ’İsmail Gaspıralı Bey Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülü’ verilecek” dedi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO’nun 2014 yılını, doğumunun 100. Yılı olması dolayısıyla 2014 yılını “Gaspıralı İsmail Bey” yılı ilan etmişti.
Kırımlı ideolog İsmail Gaspıralı Bey’in Türk Dünyası’nın birliği konusunda yaptığı çalışmalar, Türkistan coğrafyasının  çeşitli ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye’de de düzenlenen çeşitli etkinliklerde anlatıldı, bu konuda yapılanlar ve yapılması gerekenler tartışıldı.
Gaspıralı İsmail’in 100. Doğum yılı dolayısıyla, Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği de Bartın’da “İsmail Gaspıralı Bey Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödül Programı” başlıklı bir etkinlik düzenledi. 3O ve31 Ekim’de gerçekleştirilecek panellerde, Türk Dünyası’nın ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden bilim adamları, gazeteciler ve konuklar Gaspıralı İsmail Bey’in ideallerini, yaptıklarını aanlatacaklar ve yapılması gerekenler konusunda görüş ve düşüncelerini anlatacaklar.
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan etkinlikle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “ ‘İsmail Gaspıralı Bey Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödül Programı’ çerçevesinde Bartın’da gerçekleştirilecek ve üç gün sürecek etkinlikte, Gaspıralı İsmail’in ‘Dilde birlik, fikirde birlik, işde birlik’ olarak özetlediği düşünce, görüş ve çalışmaları anlatılacak. 1 Kasım’da yapılacak törende de,  gazetecilik ve insan hakları konularında yaptıkları çalışmalarla öne çıkan isimlere ‘İsmail Gaspıralı Bey Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülü’ verilecek” dedi.
Yavuzaslan, geniş bir katılımla gerçekleştirilen etkinliğe Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun yanı sıra Kırım Türklerinin efsanevi Lideri Musfata Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Irak Türkmen Cephesi Lideri ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa’nın da katılacağını açıkladı.

TÜRK DÜNYASI GAZETECİLİK VE İNSAN HAKLARI ÖDÜLLERİ


Yavuzaslan yaptığı açıklamada, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ödülünü 1 Kasım 2014 tarihinde Bartın’da alacak. Ödül programına Eroğlu’nun yanı sıra Kırım Türklerinin efsanevi Lideri Musfata Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Irak Türkmen Cephesi Lideri ve Kerkük Milletvekili Erşat Salili, Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa katılacak. Çubarove, Paşayeva, Salihi ve Mustafa törende İnsan Hakları ödülleri alacaklar’’ dedi.
Bartın Gazeteciler Cemiyeti ve Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği’nin organizasyonunda UNESCO ‘nun vefatının 100 yılından İsmail Bey Gaspıralı yılı ilan etmesi nedeniyle düzenlenen ‘İsmail Gaspıralı Bey Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödül Programı’ için hazırlıklar sürüyor. 
Türk Dünyasının kalbinin Bartın’da atacağı uluslar arası etkinlikte 1 Kasım 2014 Cumartesi günü Bartın Kültür Merkezinde gerçekleşecek. İsmail Gaspıralı Bey çalıştayın ev sahipliğini Bartın Üniversitesi yapacak. Gazetecilik ve insan hakları alanında başarı gösteren kişi ve kurumlar ile gazetecilik mesleğine katkı verenler ödüllendiriliyor.

TÜRK DÜNYASI’NA ÖDÜL YAĞDI


İsmail Gaspıralı Bey Ödül programının onur konuğu ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr.Derviş Eroğlu olacak.Dervişoğlu’’Kıbrıs Türk Halkı'nın insan haklarına dayalı demokratik parlamenter bir sistemle kalkınmasına verdiği önem ve yaptığı katkılar ile Kıbrıs konusunun var olan gerçekler dikkate alınarak kalıcı ve yaşayabilir bir antlaşma ile barışçı bir çözüme kavuşturulması için sergilediği liderlik dolayısı ile İsmail Gaspıralı Bey "İnsan Hakları Özel Onuru Ödülü"ne Juri tarfından layık görüldü.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr.Derviş Eroğlu ödülünü 1 Kasım 2014 tarihinde Bartın’da alacak. Ödül programına Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva katılacak.Çubarove ve Paşayeva törende İnsan Hakları ödülleri alacaklar.

İSMAİL BEY GASPIRALI GAZETECİLİK ve İNSAN HAKLARI ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI


Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği ve Bartın Gazeteciler Derneği tarafından ilk defa düzenlenen İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülleri 1 Kasım 2014 tarihinde Bartın’da verilecek. Unesco Türkiye Milli Komisyonu’nun logo desteği verdiği programın onur konuğu ise KKTC Cumhurbaşkanı Dr.Derviş Eroğlu oldu. Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Formu Dönem Başkanı Prof.Dr.Ata Atun’un Jüri Başkanlığını yaptığı juri ödülleri açıkladı.Gazetecilik ve insan hakları alanında değerlendirilen ödül programında gazeteciliğe ve Türk Dünyası’na katkı veren kişi ve kurumlar da ödüllendirildi. İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödül Programı juri Başkanı Prof.Dr.Ata Atun tarafından açıklanan ödüller ise şöyle oldu

Yılın Gazetecisi Bünyamin Aygün -Milliyet
Yılın En İyi Ana Haber Programı-FOX Ana Haber
Yılın En İyi Erkek Spikeri-Veyis Ateş
Yılın En İyi Bayan Spikeri-Nazlı Çelik
Yılın Haber Sitesi-İnternet Haber
Yılın En İyi Haber Kanalı-Habertürk
Yılın En Başarılı Haber Spikeri- Ahmet Rıfat Albuz
Yılın Gazetesi-Yeni Asır-Şebnem Bursalı
Türk Dünyası Radyo Ödülü-Abdulehen Er
Yılın Haber Ajansı-Doğan Haber Ajansı
Yılın Yazarı- Kürşat Zorlu-Yeni Çağ Gazetesi
Türk Dünyası Spor Kanalı - Stan Spor

Uluslar arası Gazetecilik Ödülü- 
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 
Türkiye Tms. Erol Önderoğlu, 

Türk Dünyası Gazetecilik Başarı Ödülü-Yavuz Bülent Bakiler
Türk Dünyası Televizyon Ödülü-Türkmeneli TV
Türk Dünyası Televizyon Ödülü-TRT-AVAZ
Türk Dünyası Televizyon Ödülü-ART Televizyonu
Türk Dünyası Haber Ajansı Ödülü -Kırım Haber ajansı
Türk Dünyası Yazar Ödülü - Lütfi Şahsuvaroğlu 
Türk Dünyası Belgesel Ödülü- Zafer Karatay
Türk Dünyası Belgesel Ödülü - Neşe Sarısoy Karatay
Yılın Spor kanalı - NTV Spor
Yılın En İyi Televizyonu - NTV
Yılın Belgeseli - NTV
Yılın Radyosu - NTV Radyo
Yılın Televizyon Gazetecisi - Mete Çubukçu
Yılın Spor Yorumcusu Ödülü - Naci Arkan
Gazetecilik Meslek Örgütü ödülü - Gazeteciler Konfederasyonu 
Gazetecilik Meslek Örgütü Ödülü - Azerbaycan Yazarlar Birliği
Gazetecilik Sürekli Başarı Ödülü - Seyfullah Türksoy
Gazetecilik Kurum Ödülü- Basın İlan Kurumu-
Televizyon Başarı Ödülü - ADA TV 
Televizyon Başarı Ödülü - Azerbaycan Televizyonu Az Tv 
Fikir Birliği Ödülü- Göçebe Oyunları - Kırgızistan
Türk Dünyası İşbirliği Ödülü - TOBB
Jüri Özel Ödülü - Yakın Doğu Üniversitesi - K.K.T.C.
Türk Dünyası Gazetecilik Özgürlük Ödülü - İlham Tohti
Kurumsal Belgesel Ödülü - Savaş Bozkaya
Gazetecilik Üstün Başarı Ödülü - Kemal Çapraz 
Türk Dünyası Haber Sitesi Ödülü - Raif Kırkul
Yılın Ajans Muhabiri - Ali Mükerrem Kasapoğlu - (AA Kerkük)



GAZETECİLİKYAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLLERİ:


Gazetecilik Yaşam Boyu Başarı Ödülü - Yeni Adana Gazetesi (Çetin Remzi Yüreğir)
Gazetecilik Yaşam Boyu Başarı Ödülü - Bartın Gazetesi (Esen Aliş)
Gazetecilik Yaşam Boyu Başarı Ödülü - Hızırbek Gayretullah-Doğu Türkistan- 
Gazetecilik Yaşam Boyu Başarı Ödülü - Ata Terzibaşı
Gazetecilik Yaşam Boyu Başarı Ödülü – M. Kemal Sallı 



GAZETECİLİK DESTEK ÖDÜLLERİ:


Gazetecilik Destek Ödülü - Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu 
Gazetecilik Destek Ödülü - Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın
Gazetecilik Destek Ödülü Bartın Üniversitesi Rektörü- Prof. Dr. Ramazan Kaplan-


İSMAİL BEY GASPIRALI İNSAN HAKLARI ÖDÜLLERİ



İnsan Hakları Özel Onur Ödülü - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu

İNSAN HAKLARI ÖDÜLLERİ:

İnsan Hakları Ödülü - Abdülcemil Kırımoğlu- 
İnsan Hakları Ödülü - Kırım Tatar Milli Meclisi 
İnsan Hakları Ödülü - Suriye Türkmen Meclisi 
İnsan Hakları Ödülü - Vali Veysel Dalmaz
İnsan Hakları Ödülü Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva
İnsan Hakları Ödülü - Irak Kerkük Milletvekili Milletvekili Erşat Salihi
İsmail Bey Gaspıralı - Ödülü Gülnar Seitvaniyeva

TEŞEKKÜR:


Bizi de “Gazetecilik Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne layık gören “İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülleri” Jüri Başkanı Prof. Dr. Ata Atun’a ve bütün jüri üyelerine teşekkür ediyorum. M. Kemal Sallı