TWC Turizm Genel Müdürü Mustafa Yılmaz ile Turizm ve Krize Dair Röportaj yaptık. İşte o röportaj...

Röportaj: Zambak Karabay

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 
TWC Turizm 1997 yılından bu yana Turizm sektöründe hizmet vermektedir. Turizm sektöründe geniş uzman kadrosu ve profesyonel çözümleriyle  sektörün yeni yüzlerinden biridir.  Yurt içi tatil, yurt içi ve yurt dışı turları, kongre ve seminer organizasyonları yapmaktayız. Ayrıca incoming  ve outgoing, operasyonları, kongre ve eğitim seminer organizasyonları dışında dünya ülkelerinin vizelerinin alınması konusunda, vize hizmetleri yurt içi ve yurt dışı uçak bilet rezervasyonları da yapıyoruz. Dahası grup ve bireysel seyahat organizasyonları, gemi seyahatleri, yurt dışı eğitim hizmetleri, bayi toplantısı organizasyonları, her türlü araç ve tekne kiralama gibi hizmetleri de turizm alanında verdiğimiz hizmetlerin başlıca kalemleridir. Satış ofisimiz, satış temsilcilerimiz ve  HYPERLINK "http://www.tatilsahasi.com/" t "_blank" www.tatilsahasi.com aracılığı ile sanal ortamda da sizlere bu hizmetleri sunuyoruz.
     
Daima "en iyi" olmak vazgeçilmez hedefimiz...


Her zaman en uygun fiyat ve en kaliteli hizmet politikasıyla hizmetinizdeyiz. Müşterilerimize en iyi hizmeti verebilmek için çaba sarf ediyoruz.  Türsab (A- 4128) belge numarası ile 1997'den günümüze faaliyet göstermektedir. Tek ilkesi ‘’Müşteri Memnuniyeti ve Güven’’ olarak tüketici haklarına saygılı, memnuniyet odaklı hizmet kalitesini sürekli geliştirerek, müşterilerimizin güvenine layık olmaya ve huzur dolu güvenli hizmetler sunmaya devam etmekteyiz.
    

Vizyonumuz 
Siz İsteyin;


Planlayalım* Tasarlayalım* Gerçekleştirelim* Keyifli ilkesi ile akılcı, sıradan olmayan hızlı ve firma marka değerini artırmaya yönelik etkinlikleri sizlere sunmak için hizmetinizdeyiz. Müşterilerimiz için değer yaratmak, beklentilerine kalite ve istikrarla karşılık vermek ve çözüm ortakları olmak.

Misyonumuz



“Bizden sor, bizden al, mutlu ol, keyifle kal’’ sloganı ile gelişmekte olan dinamik turizm dünyasını yakından takip ederek, hızlı adaptasyonlarla müşterilerimize her zaman üstün hizmetleri, servis ve kaliteyi yüksek eğitimli profesyonel bir takım ruhu içinde sunmaktır.
    

Teme
İ ikelerimiz markanız markamızdır prensibiyle ihtiyaç duyduğunuz hizmetleri daima aynı çağdaş anlayış ve üstün hizmet kalitesi ile sunmak ve beklentilerinizi kurumsal yapınıza en uygun şekilde karşılamaktır. Bu amaçla kurulmuş olan 7/24 çalışan kadromuzla değerli müşterilerimize hizmet vermekten onur duyarız.
 
Otellerinize müşteri çekmek için neler yapıyorsunuz?

 
TWC Travel ve  tatilsahasi.com olarak kendi bünyemizde bulunan iki otel ve sistemimizde satışa açık olan diğer oteller de kalite ve rahat bir tatil sunuyoruz. Müşterilerimizin sorunsuz, mutlu tatil yaşamaları için doğru bilgi arz talep olayına çok dikkat ediyoruz. Müşterilerimizin nasıl bir yerde tatil yapmalarını dikkatle dinliyor bütün taleplerine karşılık verecek bir otel seçeneği sunuyoruz. Hizmet konusunda sorun yaşatabilecek hiç bir oteli sistemimize almıyoruz. Müşterilerimizin yılda bir defa tatil yapacağını iyi bilip o mutlu anın bozulmaması için gayret sarf ediyoruz.
Bu sezon özel kendi işletmelerimiz de bant fiyat uygulamamız yer almaktadır. Örnek olarak Temmuz 10 ile 20 arası 15 ile 20 Temmuz 20–30 arası 200 TL gibi uygulamayı tamamen kaldırdık. Grand Hotel ve Grand Sem Hotel’de uygulanan sistemde bu sezona özel bant fiyat her şey dâhil 75 TL olarak hizmet sunmaktayız.
 
Turizm bir ülkenin milli meselesi midir?

 
Turizm çok ciddi bir milli meseledir. Bu yıl sezon bitişin de bunu ülke olarak daha acı olarak hissedeceğiz. Turizm kendi içinde birçok sektöre finansal destek vermektedir. Gıda, Tekstil, Taşıma, mağaza vb gibi birçok sektör bu yıl ciddi krizler yaşayacak. Yüz binlerce insanın pay aldığı bir sektör elbette ki milli bir meseledir.
 
Türk turizmine yerli ve yabancı turistin daha fazla gelebilmesi için neler yapılabilir?

 
Yıllardır bu sitemimizi dile getiriyoruz. Ülkemiz de maalesef turizm profesyonel kişiler tarafından yönetilmiyor. Kendi bakanlığımız da bile sektör dışı bürokrasi tarafından kanunlar oluşturuluyor. Bu kanunlar bizlere sorulmuyor, analiz edilmiyor bu yüzden ülkemizde ki turizm politikası her yıl daha ucuza tatil ile devam ediyor.
 
Turizm sektörü ve oteller zor durumda diye haberler var. Siz bu konuda otel sahibi olarak ne düşünüyorsunuz?

 
Bu sezon için turizm sektörü dibin en dibini görecek. Bu yıl Ege, Akdeniz ve İstanbul  tarihinin en düşük sezonunu yaşıyor. Şu an kemer bölgesindeyim plajlar, dükkanlar boş eğlence mekanları boş her yer boş. Yönetim olarak size örnek vereyim Kemer Belediyesi kış ayından bu yana yol yapım çalışması yapıyor. Sezon başlamış şu an Kemer Bel dibi bölgesi içler açısı bir durumda. Yol yapım çalışması var hala bitmedi. Plaja girmek için resmen bir şantiyeden geçiyorsunuz. Zaten bu anlayışla olan bir bakış açısı batsın gitsin ki yerine yenisi gelsin. Kriz bu yöneticiler ile daha da çıkmaza girdi.
 
Ülkemizde turizm deyim yerinde ise "fabrika ayarlarına" nasıl dönmeli?

 
Sürekli dile getirdiğimiz Turizm Bakanlığı’nda TURSAB  (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği)’n de profesyonel idealist bir yönetim biçimi. Aksi halde her yıl daha kötüye gideceğiz. Ülke olarak turizm sektörünü sadece Rusçaya bağlamak zaten yanlıştı. Avrupa ve diğer bölgeler hiç önemsenmedi bir çalışma proje geliştirilmedi. Hazır bir müşteri alanı vardı onu da bitirdik. Zaten Rus pazarı bizim için karlı bir pazar değildi. Acil olarak reklam çalışmaları kongre çalışmaları ve çok değişik projeler için hızlı bir şekilde çalışmaya başlanması gerekmektedir. Aksi halde milyar dolarları bulan iflaslar yaşanacak. Bunu bilmek için falcıya gerek yok. Fabrika ayarlarına dönmek için acilen kültür turlarına, kaliteli tatil anlayışına hızlı bir geçiş yapılmalı acil olarak her şey dâhil sisteminden vazgeçilmeli.
 
Turizmci ve oteller sahibi olarak şu an ki krizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Önerileriniz nelerdir?


Bu yıl için değerlendirecek bir tutar dalımız kalmadı. Her yer boş bu sezon maalesef bu şekilde geçip gidecek. Sonraki yıllar da bunu yaşamamak adına kriz ve proje masası kurulması gerekmektedir. Ülkemizde değişik etkinlikler yapılmalı acilen terör sorununa bir çözüm bulunması gerekmektedir. Özellikle Avrupa ülkelerinde mültecilerin bu ülkede sorun çıkarmadığına dair çalışmalar yapılmalı. Mülteci sorunu ile ilgili hızlı çözümler bulunması gerekmektedir. Başta İstanbul ve diğer illerde bulunan mültecilerin dilencilik yapmasına izin verilmemeli, onların daha insani bir yaşama dönmesi gerekmektedir. Kısaca ülkemizin Suriye politikasından hızlı bir manevra ile dönüş yapması gerekmektedir. Aksi halde bu kriz en az 4 yıl daha devam edecektir.
 
Kriz deniliyor nedeni sizin için nedir? Ne yapılmalı?


Kısa ve öz bir cevap vermek isterim. Yanlış politika. Bu yıla kadar hiç hükümet yada siyasi parti turizm ile ilgili bir politika geliştirmedi. Hazır olan sistemler güçlendirme yerine zayıflatıldı. Profesyonellikten uzak bir yönetim ile yönetildi. Ne yapılması gerekir sorusu o kadar çok şey var ki yapılacak. Kendi yaşadığım bir olayı size aktarayım. Bu yıl Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ve TURSAB gibi kurumlara gittim. Ülkemiz de hiç  tatil yapmamış 5 milyon engelli var. Bu kitle ile engelli adayı olan insanları aynı oda içerisinde tatil yaptırma gibi bir proje sundum. Bu proje hem farkındalık adına hem de toplum bilinci adına çok güzel bir projeydi. Bakanlık bir sivil toplum örgütü istedi. Kendi birliğim olan TURSAB Seyahat Acenteler Birliğine gittim. Sağ olsun Başaran Ulusoy Bey beni 10 dakika dinledi. Sektör dışından birine mail atmamı istedi yani bu yıl krizi ortadan kaldıracak bir projeyi oradan oraya yollayarak heba ettik. Oysaki az zaman ayırıp dinlemiş olsalardı EXPO 2016  Çiçek Çocuk temasına uygun bir proje ile çok ileri düzeyde bir proje gerçekleşecekti. Bu ve buna benzer birçok proje her yıl bakanlıklar ve kendi birliğimiz tarafından hiç edilmektedir. Ülkemize yabancı turistlerin gelmesi için yönetimin profesyonel olması şart. Başka türlü ülkemiz ancak daha ucuza tatil satışından başka çözüm bulamaz. Şu an yapılmaması gereken ne varsa hepsi yapıldı. Yapılması gereken hiç bir şey yapılmadı.
 
Kısacası 2016 Sezonu için sektör olarak  yolun sonundayız. Bu ülke daha önce böyle bir sezonu ne yaşadı nede duydu. Bu sezon sektör olarak unutulması yaşanmaması gereken bir yıl.