ÖMRÜNÜ TÜRK DÜNYASI’NIN BİRLİĞİNE VAKFETMİŞ OLAN Prof. Dr. TURAN YAZGAN, VEFATININ 5. YILINDA TÖRENLERLE ANILDI

Ömrünü Türk Dünyası’nın birliğine vakfetmiş olan Prof. Dr. Turan Yazgan, vefatının 5. yılında, İBB Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın işbirliği ile, İBB Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenen görkemli bir törenle anıldı. 

O’nun düşüncelerini benimsemiş olan ve O’nun yolundan yürüyen her yaştan ülküdaşlarının katıldığı “Turan Yazgan’ı Anma ve ‘Türk Dünyası Turan Yazgan Büyük Ödülü’ Takdim Töreni”nde, Turan Yazgan’ın hayatını anlatan kısa bir belgesel gösteriminin ardından, Türk Dünyası’nın çeşitli köşelerinden gelen bilim adamları ve dostları, bir ideal adamı olarak Prof. Dr. Turan Yazgan’ı anlattılar..

Prof. Dr. Turan Yazgan’ın görüşlerini benimsemiş her kesimden, her yaştan sevenlerinin yoğun ilgisiyle gerçekleşen program; şehitlerimize ve Türk büyüklerine saygı duruşunun ardından Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan ve İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı.

Turan Yazgan Belgeseli gösteriminin ardından Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Irak Milletvekili Erşat Salihi “Türk Dünyasının Kanayan Yarası Türkmeneli” başlıklı bir konuşma yaptı.Konuşması sonrasında, Irak Türkmenlerinin durumuyla ilgili soruları yanıtladı.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, Irak Türkmenlerivle Suriye Türkmenlerinin, yaşadıkları ülkelerinin bölünmez bütünlüğünü savundukları için, ayrılıkçı halklar gibi örgütlü ve silahlı bir mücadele yolunu seçmediklerini belirtti ve bu nedenle, ülkelerini bölüp parçalamak, yeraltı ve yerüstü zenginliklerini yağmalamak  isteyen emperyalist devletlerin oluşturdukları terör örgütleri tarafından katledildiklerini, yüzlerce yıllık yurtlarından göçe zorlandıklarını anlattı. 

Salihi, Türkmenlerin bu gerçeği gördükten sonra, canlarını ve mallarını savunabilmek için örgütlenirken, diğer ayrılıkçı güçler gibi, emperyalist devletlerle işbirliği yapmadıklarını, onlardan silah almadıklarını, tek umutlarının Türkiye başta olmak üzere, Türk Dünyası olduğunu, vurguladı. Türkmenlerin kardeşlerinden maddi destekten çok manevî ve uluslararası siyasi destek beklediklerini belirterek, Irak Türkmenlerinin mücadelesinin binlerce yıllık vatanları olan Irak’ta her türlü insani ve siyasî haklarını alana kadar devam edeceğini söyledi.

Konuşmanın ardından “2007 Türk Dünyası Turan Yazgan Büyük Ödülü”ne layık görülen Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihiye ödülü, TDAV Genel başkanı Közhan Yazgan ve Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Onursal Başkanı Dr. Nefi Demirci tarafından takdim edildi.

Ödül töreninden sonra söz alan Kırgızistan Celalabat Uluslaarası Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atabek Ardıbayev, Tataristanlı yazar ve devlet adamı Rinat Muhammediyev, Azerbaycan Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Muhtar Mustafayev, Makedonya Türk Milli Hareketi Başkanı Erdoğan Saraç, Afganistan Reşad Üniversitesi Rektörü Prof. Abdurreşad Raşid, Kazakistan Miras Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bolat Mırzaliyev Prof. Dr. Turan Yazgan’ın kişiliği ve Türk Dünyası’na hizmetleri ve önderliği ile ilgili kısa konuşmalar yaptılar.

 “Turan Yazgan’ı Anma ve ‘Türk Dünyası Turan Yazgan Büyük Ödülü’ Takdim Töreni”, Kerküklü TRT sanatçısı Ahmet Tuzlu’nun Kerkük türkülerini seslendirdiği ve dinleyenlere duygulu anlar yaşattığı bir konserle sona erdi. 

……………………..

Türk Dünyası'na yaptığı büyük hizmetlerle ön plana çıkan ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın kurucusu olan merhum Prof. Dr. Turan Yazgan'ın vefatının beşinci yılı anısına dün, 2 Aralık tarihinde bir tören gerçekleştirildi. Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, Şube Başkan Yardımcısı Emre Türedi ve Yönetim Kurulu üyesi Ergun Sevimsoy ve Prof. Dr. Şener Üşümezsoy katıldı.

Prof. Dr. Turan Yazgan'ın vefatının birinci yılında gerçekleştirilen törenin onur konuğu Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'ydu. Geleneksel hale gelen anma töreninin beşincisinde bu kez onur konuğu, Irak Parlamentosu Kerkük Milletvekili ve Irak Türkmen Cephesi'nin lideri Erşat Salihi oldu.

"Türk Dünyası'nın Kanayan Yarası: Türkmeneli" başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Salihi'ye, konuşmasının ardından "Turan Yazgan Türk Dünyası Büyük Ödülü" takdim edildi. Törende ayrıca Ahmet Tuzlu da Kerkük Türküleri'ni seslendirerek katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

…………………………………………………

TÜRKMENELİ, TÜRKMEN DEVLETİ KONJONKTÜREL BİR HAKTIR. "IRAK'IN TOPRAK BTÜNLÜĞÜ" ITAK'I YAĞMALAMAK İÇİN IRAK'TA MİLYONLARCA MASUM İNSANI KATLEDEN, GÖÇE ZORLAYANLARIN UYDURDUKLARI BİR MASALDIR. IRAK, YAMA TUTMAZ BİR BİÇİMDE BÖLÜNMÜŞTÜR.. HARAMİLER, YAĞMADAN BAŞKALARI PAY KAPMASINLAR DİYE "IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ" ARGÜMANINI KULLANIYORLAR.. GELİŞMELER İLERDE BİR "DİCLE KALAKANI" OPERASYONUNU MECBUR KILACAKTIR. IRAK'TAKİ TÜRK'ÜN KADERİYLE ANADOLU TÜRKÜ'NÜN KADERİ ORTAK YAZILMIŞTIR. UYANALIM ARTIK..

Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi, A Haber'e verdiği demeçte "Irak ordusu Kerkük'e girmelidir" ifadelerini kullandı.

Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi, A Haber'e verdiği demeçte Irak ordusu Kerkük'e girmelidir ifadelerini kullandı. Erşat Salihi, Kerkük'te verdiği röportajda referandum sonrasındaki gelişmeleri değerlendirdi.

Ortak tatbikata katılacak Iraklı askerler Türkiye'ye ulaştı

Erşat Salihi daha önce Irak - Türkiye sınırındaki Barzani'ye bağlı görevlilerin Haydar Al İbadi'nin kararı ile değiştireleceğini ve merkeze bağlı 41 memurun atandığı haberini aktarmıştı. Erşat Salihi "Referandum silahlı güçlerin gözetimşnde ve silahların gölgesinde gerçekleştirildi. Peşmergelerin silahlı güöleri yanı sıra, Zerevani'nin güçleri Erbil'den getirildi ve bunun yanında KYB'ye ait olan Asayiş güçleri getirildi. İlaveten bunlara en tuhafı PKK da burada. Bunlar burada varken referandum kesinlikle zorla gerçekleştirildi. Türkmenler ve Araplar bunu boykot etti. Ben Türkmenlere de buradan bu vesile ile teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

Erşat Salihi ayrıca artık diyalog zemininin ortadan kalktığını belirterek "Madem bugün burada silahlı bir ihtilal var, iş siyasi çözümden çıktı. Kuzey Irak yönetimine seslendik çözüm yapalım diye. Biz söyledik ki referandumdan sonra diyalog olmaz. Biz artık can ve mal güvenliğimizi, toprak güvenliğimizi ilk önce merkezi hükümetten talep ediyoruz. İbadi'ye de bunu söyledik sizin güvenlik güçlerinizin artık buraya gelmesi lazım. Irak ordusu gelir ve ya başka bir güç gelir, aksi takdirde can ve mal güvenliğimiz korunmadığı takdirde bizim de alternatiflerimiz bulunuyor" dedi

Kerkük ve tartışmalı olan bölgelere dair Salihi "Kerkük ve diğer Türkmen bölgelerinde tek taraflı idare olamaz. Buralar karışık bölgelerdir. Bu bölgelerde özel bir idare olması lazım. Kürtler demografik olarak getirdikleri nüfuslarını hesaba katması gerekir. Kerkük'ün özel bölgedeki meclisinde %32'şer olarak Türkmen, Arap ve Kürtlere ayrıca %4 de Hristiyanlara yer verilir. Güvenlik de bu şehirdeki insanlar tarafından oluşur ve peşmerge de geri çekilir" ifadelerini kullandı.