Fenerbahçe teknik direktörlüğü için tüm yollar Aykut Kocaman’a çıkıyor. Dirk Advocaat ile yollarını ayırmaya hazırlanan Sarı Lacivertli kulübün hedefinde hemen herkesin de bildiği gibi Aykut Kocaman var. İki sezondur görev yaptığı Atiker Konyaspor’daki performans başarısından öte çok daha farklı nedenlerle Sarı Lacivertli takımın ilacı olacaktır bence Kocaman.

Dilerseniz kısaca bir göz atalım bu nedenlere…

Bir kere son dokuz yıldır, lig şampiyonlarının başında hep yerli teknik adamlar vardı. Bunun altında yatan gerçek de sanırım, Türkiye liginin çok sert ve zorlu oluşu ve Avrupa liglerinden farklı özelliklerde olması. Yabancı bir teknik adamın Türkiye’ye gelip, takıma camiaya uyum sağlama süreci aylar sürüyor. Bu da başarı oranını düşürüyor. 

Aykut hoca için böyle bir durum kesinlikle söz konusu değil. İki yıldır Atiker Konyaspor’u çalıştırıyor olsa da, onu bugünlere getiren Fenerbahçe ile bağlarını hiç koparmadı. Her zaman gururla söylediği gibi Taraftarı olduğu Fenerbahçe’yi hep yakından takip etti. Her ortamda Fenerbahçe’yle ilgili analizleri olduğunu söyledi.

Sarı Lacivertli camianın iç dinamiklerini biliyor olması da onun için ayrı bir avantaj. Onu yakından tanıyanlar bilir. Ben de kendisini iyi tanıyan biri olarak bu duruma vakıf biriyim; 

Aykut hoca yerli teknik direktörler arasında teknolojiyi en iyi kullanan isimlerin başında gelir. Henüz 52 yaşında olan Kocaman, dünyada antrenman bilimine dair tüm gelişmeleri takip eder ve uygular. İleri teknoloji kullanır. Kısacası, çağdaş ve yenilikçi bir futbol adamıdır.

Bu arada Kocaman’ın en önemli artılarından biri de, kulübün bire bir riayet etmek zorunda olduğu Fair Play kriterlerine uygun oluşudur. 

Fenerbahçe yönetimi teknik direktör seçimi yaparken UEFA’nın koyduğu bu kriterleri göz önünde bulundurmamak zorunda. Aykut hocanın iki sezondur çalıştırdığı Atiker Konyaspor’u borçsuz bir halde bırakacak olması, onun takım ekonomisini iyi kurgulayıp, uyguluyor olmasındandır. Kocaman’ın mevcut kadroya birkaç takviye ile büyük işler yapmasını bekleyebiliriz.

Bu son söylediğim şey bir sanıdan öte, futbolcu grubunun onu çok seviyor olmasından kaynaklanıyor. 

Hafızanızı şöyle bir yoklarsanız, Başkan Aziz Yıldırım’ın tutuklu olduğu dönemde takımın üzerinde bir hami ve koruyucu konumundaydı. Onca olumsuzluklara karşın, tüm futbolcular, ona olan saygı ve sevgisinden ellerinden gelenin fazlasını yaptılar. Aynı şey Atiker Konyaspor’da da gerçekleşti. Aslında sert ve prensiplerinden taviz vermeyen bir yapısı olsa da, futbolcusuyla inanılmaz olumlu ilişkiler içinde birisidir. 

Bir diğer önemli unsur da gençleri parlatıp öne çıkarma, onların gelişimine katkı sağlama özelliğidir. Kanımca onun bu farklılığı Ozan Tufan, Salih Uçan gibi genç yeteneklerin de performansını olumlu etkileyecektir.

En başta da vurgulamaya çalıştığım gibi nereden bakılırsa bakılsın, Fenerbahçe’de bütün yollar Aykut Kocaman’a çıkıyor gibi. Tabi, her ne kadar bu durum gerek medyada, gerekse kulislerde yoğun bir biçimde konuşuluyor olsa da, bu kulübün başkanının Aziz Yıldırım olduğu ve kendisinin ne zaman neye karar verip, neyi uygulayacağı da belli olmaz.

Hoşçakalın…