Amerika Birleşik Devletleri’nin siyasette kariyer yapmadan 60 yılın ardından koltuğa oturan ilk  Başkanı Donald Trump göreve hızlı başladı. Önceden Başkanın ilk 100 gününde aldığı kararlar ve yaptıkları haber olabiliyorken Trump’ın ilk 10 günü 100 güne bedeldi desek yanlış olmaz. Bu yazıda yemin töreni olan 20 Ocak’tan bu yana Donald Trump’ın aldığı tüm yürütme kararlarını ve neler olabileceğini elimden geldiğince yazmaya çalışacağım...

Trump'ın aldığı kararları 16 Başlık Altında Toplamamız Mümkün:

1.Yönetmelikler Donduruldu

Trump bir önceki Başkan Barack Obama'nın son haftasında imzaladığı tüm yönetmelikleri askıya aldı. Yönetmelikler Trump yönetimi tarafından tekrar gözden geçrilecek.

2. Obamacare

Obamacare olarak bilinen sağlık reformu anayasasının iptali için Trump ilk imzayı attı.

3. Kürtaj

Başkan Donald Trump kürtaj için fon sağlanmasına karşı olduğunu açıkladı ve tüm yardımları kesti.

4. Trans - Pacific Partnership 

Amerika Birleşik Devletleri Trans - Pacific Ortaklığı'nın görüşmelerinin kesilmesi ve ticaret antlaşmasını geçersiz kılıyor.

5. Federal İşe Alımlar Donduruldu

Başkan, ABD'nin boş kontenjanlara işe alımların donduralacağını ve yeni pozsiyonların açılmayacağını belirtti. Askeri personel ve kritik kamu güvenliği pozsiyonları bu yasağın dışında tutulacak.

6. Dakota Boru Hattı

Başkan Trump Dakota Erişim Boru Hattı için izinlerin hızlandırılmış bir şekilde onaylanmasını emretti, federal alanlar arası geçiş hakkı serbest olacak.

7. Keystone Petrol Boru Hattı

Keystone Protokolü ve Trans Canada boru hattı için çalışmalar hızlandırılacak. Dışişleri Bakanlığı başvuru yapacak. 60 gün içinde karar çıkması için süre verildi.

8. Çevresel gözlemler yapılacak ve altyapısal öncelikler hızlandırılacak.

Donald Trump, tüm kurumlar ve Beyaz Saray'ın Çevre Kalitesi Konseyi ile birlikte çalışacak ve hızlıca bir tarih berlileyerek yüksek önemde alt yapı projeleri gerçekleştirecek.

Beyaz Saray Konseyi Çevre Kalitesi başkanına önemli derecede güç ve sorumluluk veriyor.  30 gün içinde karar verilecek.

9. Amerika Çelik Boru Hattı

Başkan Trump ticaret bakanına ABD’de ki tüm boru hatlarının yapımı ve mevcut olanların tamiri için bütçe çalışması yapmasını istedi.

10. Üretim Mevzuatlarını Gözden Geçirmek

Bu mutabakat çercevesinde Başkan ticaret bakanına, 60 gün içinde Amerikan malları üretimine başlamalarına ve izinleri hızlandıracak federal süreçlerin emrini verdi.

11. Sınırdışı 

Bu başlık ülkede yasa dışı yaşayanları ABD'den sınır dışı etmeyi amaçlıyor. Trump sınır dışı olacakları 7 gruba ayırdı. Sabıkalı, suça karışan,  ağır suç işleyen, hükmete kendisini yanlış tanıtmış, toplumsal politikayı suistimal etmiş, sınır dışı kararı çıkmış ya da sınır dışı için yargılanan, toplum ve ulusal güvenlik için risk oluşturan kişiler bu grupta yer alıyor.

Ayrıca alınacak 10.000 göçmenlik ve gümrük muhafız memuru ile yerel kolluk görevlilerinin göçmenlik görevlisi olarak hareket edebilmesi için ABD politikasının izin vermesini istedi. İç Güvenlik Bakanlığınca tüm eyaletlerde yasal olmayan göçmenlere karşı kanunların koşulsuz uygulanması gerektiğini belirtti.

12. Meksika Sınırına Duvar

Başkan Trump en çok kullandığı politik vaatlerinden birisini uygulamaya geçirdi ve derhal Meksika sınırında bir duvar inşa edilmesini belirtti. Duvar için kaynak sağlama için araştırmalar sürüyor. Proje esnasında sınır güvenliği için 5.000 memur alınacak.

13. Askeriyeyi yeniden şekillendirme

Trump bu karar ile geniş bir gözden geçirme ve planlama sürecini başlatıyor. Bu karar ordudaki spesifik değişmeleri ayrıntılı açıklamıyor yalnızca Savunma Sekterine 2019 yılına kadar durumu gözden geçirmesi ve sonrasında eksiklikleri düzeltme talimatını verdi.

14. Bazı ülkelerden gelen sığınmacı ve ziyaretçileri engelleme *

Haftasonu en çok konuşulan konulardan birisi de Trump'ın "sığınmacı" kararıydı. Havalimanlarında destek için bir çok protesto gösterisi yapıldı. Hatta New York Federal Mahkemesi Trump’ın bu kararını askıya aldı. Fakat Trump bu konuda ısrarlı.

Trump, Terör riskinin çok olduğu ülkelerden gelen insanları 90 gün süreyle girişlerini engelledi. Bu ülkeler: İran, Irak, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen. Emir detayında yeşil kart sahiplerinin nasıl etkileneceği belirtilmiyor buna rağmen İç Güvenlik Bakanlığı emri uyguluyor. Emirde vaka bazında ülkede yaşayan diğer dine mensup azınlıklara izin verilebileceğini belirtiyor.

Kimi hakimler, Amerika Birleşik Devletlerine veya ülkeye gidenlerin sınır dışı edilmemesi gerekçesiyle bu emrin bir bölümünü dondurdu.

*Bu hüküm geçtiğimiz cuma  günü medya kuruşlarına gönderildi fakat WH.gov adresinde yayınlanmadı. Beyaz saray ne zaman yayınlanacak sorusuna cevap vermedi.

15. İŞİD ile Mücadele Etmek

Bu mutabakat mektubunda Cumhurbaşkanı, İslam Devletiyle savaşmak için yeni bir planın 30 gün içinde hazırlanmasını emretti.

16. Üst düzey güvenlik konseyini yeniden düzenleme

Bu kısa mutabakat 3 önemli güvenlik konseyini etkileyecek: Milli Güvenlik Konseyi, İç Güvenlik Konseyi ve Başkan'ın Komitesi yeni konfigürasyon ile Başkan Yardımcısına ve Baş Strateji Uzmanı Steve Bannon'a güç veriyor

Ayrıca Milli İstihbarat Müdürü ve Genel Kurmay Bakanlığı'nın yetki ve sorumluklarını kısıtlıyor.

16 başlık altında toplayabildiğimiz hızla çıkan maddeler sadece Amerika Birleşik Devletileri’nin iç politikasını değil tüm dünyayı yakından ilgilendiren kararlar içeriyor. Özellikle müslüman ülkelerine getirilen vize sınırlaması, bu kararların başka ülkeleri kapsayıp kapsamayacağı ve tepkilerin ne boyutta büyüyeceği merak konusu. Amerika Birleşik Devletleri’nde güçlü bir sistem var ve Başkanın gücü elbette kısıtlanabilir. Ancak bundan sonra olabilecekleri bekleyip görmekten başka yapılacak birşey yok...