TÜRKİYE-RUSYA BARIŞINDA NAZARBAYEV’İN ROLÜ (1)

Türkiye ve Rusya’nın, yaşanan bir uçak krizi sonrasında sorunlarını konuşarak çözme kararı çok olumlu bir gelişmedir. Sevindirici bir haberdir. 

Sevinelim, ama bu iki komşu ülke arasındaki gerilimin giderilmesini sağlayan küresel aktöre, hem bölge barışı hem de dünya barışı adına teşekkür etmeyi de unutmayalım. Türkiye ile Rusya arasında uçak krizi nedeniyle kopma noktasına gelen ilişkilerin yeniden canlanmasını sağlayan küresel aktör, izlediği denge politikalarıyla uluslar arası arenada haklı bir saygınlık kazanmış olan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’dir. 

İki ülkenin de saygı duyduğu bir isim olan Nursultan  Nazarbayev’in girişimiyle Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmış oldu. Nazarbayev Türk-Rus ilişkilerine can suyu verirken, bölgesel ve küresel barışa da, değeri daha sonra anlaşılacak büyük bir katkı yapmış oldu.

78 milyon Anadolu Kazak’ı adına: “Teşekkürler Sayın Nazarbayev!”  

Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev'in her yıl yaptığı "Ulusa Sesleniş" konuşmalarını dikkatle izliyor ve tam metin olarak yayınlıyoruz. 

Kazakistan Devlet Başakanı Nazarbayev'in "Ulusa Sesleniş"leri Atatürk'ün "Nutuk"u gibidir. "Ulusa Sesleniş"ler, Kazak halkının geçmişinden geleceğine uzanan önemli mesajlar içerir. Nazarbayev, geleneksel “Ulusa Sesleniş” konuşmalarında küresel sorunlara da değinir ve bu sorunların çözümü konusundaki görüş ve düşüncelerini dile getirir.

Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, izlediği denge politikalarıyla, nükleer silahsızlanma konusunda gerçekleştirdiği uygulamalar ve dünya barışına yaptığı katkılarla küresel çapta saygınlık kazanmış, dünya siyasetine yön veren, sözü dinlenen önemli aktörlerden biridir. Nursultan Nazarbayev, Devlet Başkanı olarak, 1991’de bağımsızlığını kazanan Kazakistan'ı 25 yıl gibi kısa sürede dünya ligine taşırken ekonomi ve siyaset alanında gerçekleştirdiği olağanüstü başarılar dolayısıyla, günümüzde olduğu gibi, gelecekte de saygıyla anılmayı hak etmiş bir lider olarak tarihteki yerini almıştır. 

KAZAKİSTAN BM GÜVENLİK KONSEYİ ÜYESİ

Nursultan Nazarbayev önderliğinde, bağımsızlığına kavuşmasından bu yana, ekonomi ve siyaset alanında bir dizi başarı gerçekleştiren Kazakistan, uluslararası alanda yeni bir başarıya daha imza attı ve 28 Haziran’da  BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği’ne seçildi. Küresel güçler arasında çok başarılı bir denge politikası uygulayan Nazarbayev’in Kazakistan’ı, bundan böyle, dünya barışına daha fazla  katkılar yapacak bir konuma gelmiştir. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’i arayarak, 28 haziran’da Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği’ne seçilmesinden dolayı tebrik etti ve bu arada Türkiye ve Rusya ilişkilerinin normale dönmesi konusunda yaptığı değerli katkılardan dolayı  teşekkür etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesi hakkında da bilgi veren Erdoğan  Nazarbayev’i Türkiye’ye davet etti. 

ASYA’DA BİR İLK: EXPO 2017  
2017’de Kazakistan, uluslararası çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacaktır. Gelecek yıl Başkent Astana’da “EXPO 2017- Astana Dünya İhtisas Fuarı açılacaktır. EXPO-2017 fuarının ana teması “Geleceğin Enerjisi”dir.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) öngörüsüne göre, gelecek yüzyılın ilk çeyreğinde insanlık, aynı zaman diliminde, iki küresel tehditle karşı karşıya kalacak. Bunlar, ‘’enerji kaynaklarının tükenişi’ ve ‘ekolojik felaket’ olacak. 
Kazakistan yetkilileri, EXPO 2017’yi ülkelerine taşımak için rakipleriyle yarışırlarken, dünya gündeminin ilk sıralarında yer alan enerji konusunu seçmişlerdi. Bu isabetli seçim onlara diplomatik bir zafer getirdi ve Expo 2017’nin Astana’da yapılması hakkını kazandırdı. 

KAZAK HANLIĞI’NIN 550. YILINDA YAŞANAN BAŞARILAR DİZİSİ  

Kazakistan 2015 yılında da bir dizi başarıya imza atmış,  bu arada, Türkistan tarihinde çok önemli roller oynamış olan Kazak Hanlığı’nın 550’nci, Kazakistan Halkı Asamblesi’nin ve Anayasa’nın 20’nci yıldönümünü görkemli törenlerle kutlanmıştı.

Kazakistan, Rusya ile Belarus’un kurduğu ve dünyanın ekonomik yapılanmasına yeni boyut kazandıracak olan Avrasya Ekonomik Birliği, 1 Ocak 2015’ten itibaren hayata geçirilmiş oldu. Küresel ekonomi açısından önemli roller oynaması beklenen bu örgüt şimdilik 5 ülkeden oluşmaktadır.

2015’in Nisan ayında, Kazakistan’da, bizim de gözlemci olarak katıldığımız Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Bir yıl öne alınan ve yüksek katılımla gerçekleşen bu seçimlerde Kazak halkı, Türk Dünyası’nın Aksakalı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e, %98 gibi yüksek oyla, “Bir dönem daha göreve devam” dedi.

Küresel arenada saygın bir devlet adamı olarak anılan Nursultan Nazarbayev’in, Kazakistan için 2023 yılına kadar olan hedeflerini ve yol haritasını anlattığı Nurlu Yol söylevini tam metin olarak gazetemizde yayınlamıştık. Nazarbayev Nurlu Yol’un bazı hedeflerini partisinin programına da yazdırmıştı. Bunlar 26 Nisan 2015’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra hayata geçirilmeye başlandı. 

19 YILLIK MÜCADELENİN ÖDÜLÜ: KAZAKİSTAN ARTIK DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ ÜYESİ..

22 Haziran 2015 tarihinde Kazakistan Cumhuriyeti, yaklaşık 19 yıl süren Dünya Ticaret Örgütüne üyelik müzakerelerini Cenevre’de başarılı bir şekilde tamamlamış oldu. Artık Kazakistan’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne üyeliğinde herhangi bir engel kalmadı. Dünya Ticaret Örgütüne üyelik, kardeş Kazakistan için şüphesiz yeni ufuklar açmakta ve Kazakistan, dış yatırımcılar için daha güvenli ve daha cazip hale gelmektedir. “Fırsatlar Ülkesi Kazakistan” başlıklı yazımızda (14.06.2016) bu konuyu ayrıntılı olarak anlatmıştık. 

6 Temmuz 2015’te Kazakistan’da çifte bayram yaşanmış, hem “Başkent Astana Günü” hem de Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 75. yaşı coşkulu törenlerle kutlanmıştı.

Türk Dünyası’nın Aksakalı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı olması, ülkesi ve milleti için yaptığı çalışmalar ve gerçekleştirdiği reformlar dolayısıyla, Türkiye’nin Ulu Önderi Atatürk ile karşılaştırılmaktadır. Nazarbayev de, Atatürk’e olan hayralığının bir simgesi olarak, ülkesindeki Yeşilırmak kıyısına onun bir heykelini yaptırmıştır. 

BAŞARILAR DİZİSİNİN GETİRDİĞİ SAYGINLIK VE SORUMLULUK

Nursultan Nazarbayev, yaptığı reformlarla, uyguladığı kalkınma programlarıyla, ekonomi ve siyaset alanında gerçekleştirdiği başarılarla Kazakistan’ın dünya arenasında lider ülkeler arasında yer almasını sağlamış, küresel çapta saygınlığı olan bir devlet adamı olarak anılmaktadır.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in gerçekleştirdiği en önemli başarılardan biri, aldığı çok cesur bir kararla ülkesini nükleer silahlardan arındırmasının ardından, Kazakistan’ın başkentini Almatı’dan Astana’ya taşınması olmuştur. Günümüzde Astana, dünyanın en genç, buna karşılık en modern, en zarif başkentleri arasında sayılmaktadır. 1999 yılında Astana, UNESCO tarafından, “Dünya Şehri” ünvanına lâyık görülmüştü. 

Bağımsızlığa kavuşan Kazakistan, Nursultan Nazarbayev’in önderliğinde, 25 yıl gibi kısa bir sürede, ekonomi ve siyaset alanında birçok kazanımlar elde etmiş, birçok başarılara imza atmıştır. 2010 yılında Kazakistan, AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Başkanlığı’nı yaptı ve AGİT Zirvesi’ni gerçekleştirdi. 2011 yılında Kazakistan İslam İşbirliği Örgütü Başkanlığı’nı başarıyla tamamladı. 2012 yılındaki Londra Olimpiyatları’nda Kazakistan, dünya sıralamasında 12. sırada yer alarak büyük başarıya imza attı. 2011’de Asya Olimpiyatı’na ev sahipliği yapan Kazakistan, 2017’de Universiade Olimpiyadı’na aday durumundadır. EXPO 2017, Kazakistan’ın dünyanın sayılı ekonomileriarasına girmeye hak kazandığını ispatladığı bir etkinlik olacaktır. 

Engin devlet deneyimi ve Kazakistan Cumhurbaşkanı olarak 25 yılda gerçekleştirdiği olağanüstü başarılar dolayısıyla küresel çapta haklı bir saygınlık kazanmış olan Nazarbayev’in, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin çözümünde de çok değerli katkıları oldu. 

Yarın: NAZARBAYEV’İN SAYGINLIĞI VE TÜRRKİYE-RUSYA KRİZİNİN ÇÖZÜMÜNDEKİ ROLÜ