Merhabalar,

Mantı denince hepimizin aklına ''KAYSERİ'' gelir. En lezzetli ve bir çok çeşiti ile mantı Kayseri'nin yemekleri içinde baş köşede kendine yer etmiştir.

Bir kaşığa 40 tane sığan mini sıkma mantısı ilk sırada olmakla birlikte, yağ mantısı ve tepsi yada sini mantısı sıralama da yerini alır. Bunların yanı sıra farklı yörelerde de bir çok çeşiti bulunur.

Hamurla kıymanın birleşmesi ve pişmesi sonucu üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ve salça sos ile bir çoğumuzun iştahını açan yemekler kategorisindedir.

Bugün konuğumuz TEPSİ MANTISI.. 35x35 büyüklüğünde bir tepsi içerisinde hazırlayacağımız mantımız sofralar da yerini alacaktır.

Hepinize kolaylıklar diliyorum.

MALZEMELER:

HAMURU:

4 su bardağı un

1 ad yumurta

1 çay kaşığı tuz

Su

İÇ HARCI:

300 gr dana kıyma

2 ad kuru soğan

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber yada pul biber

SOS:

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı tereyağ

1 - 1.5 su bardağı su

ÜZERİNE:

Sarımsaklı yoğurt

Tereyağında kızdırılmış kırmızı biber

YAPILIŞI:

Hamur malzemelerini bir kaseye alarak suyunu az ilave ederek biraz sertçe bir hamur yoğurun ve üzerini örterek 1 saat hamuru dinlendirin.

Dinlenen hamur açmanızı kolay hale getirecektir.

İç harcı için soğanları rendeleyin ve suyunu süzün.

Bir kaseye alarak kıyma ,tuz ve karabiber yada kırmızı biber ile karıştırın.

Dinlenen hamuru 4 yada 5 adet bezelere ayırarak yuvarlayın.

Her birini yuvarlak açın ve önce uzun şeritler halinde daha sonra kare olarak kesin.

Kare hamurların ortalarına kıyma harcını yerleştirin ve iki ucunu birleştirerek ortası açık kalacak şekilde bırakın.(kayık gibi)

Fırın tepsinizi zeytinyağ ile yağlayın ve hazırladığınız mantıları tepsiye dizin.

Ocağınızın iki gözünü de açın ve tepsiyi çevire çevire mantıları kızartın.

Bu arada salçalı sosunu hazırlayın.

Alttan kızaran mantıların üzerine sosu bir yemek kaşığının sırtının üzerine yavaş yavaş dökerek gezdirin.(sos birden mantıların üzerine gelmesin)

Kısa sürede mantılar suyu çekecek ve pişecektir.

Eğer bu yöntem ile pişiremezseniz 180 derece de ısıtılmış fırında kızartma işlemini yapabilir daha sonra sos dökerek tekrar fırınlayabilirsiniz.

Sizler için hangisi daha kolayına giderse öyle pişirin.

Sarımsaklı yoğurdunuz ve kızdırılmış tereyağında kırmızı biberiniz hazır olsun.

Pişen mantının üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağ gezdirerek ikram edebilirsiniz.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle...