IRAK TÜRKLERİ ÇALIŞTAYI

Prof. Dr. ORHAN GEDİKLİ’nin önderliğinde kurulan MİLLİYETÇİ HEKİMLER DERNEĞİ, KOCAV – Kültür Ocağı Vakfı’nın yeni açılan Erol Güngör Kültür Merkezi’nde IRAK TÜRKLERİ ÇALIŞTAYI Tertip Etti

Milliyetçi Hekimler Derneği’nin, gündemin çok yüklü olmasından dolayı, devamlı geri planda tutulan ve hatta gizlenmek istenen IRAK TÜRKLERİ konusundaki çalıştayı, kalabalık bir dinleyici kütlesi tarafından tâkip edildi. Böylece Irak Türkleri, ağırlıklı olarak Türkiye’nin gündemine yerleştirilmiş oldu.  
27 Eylül 2014 tarihinde düzenlenen çalıştayda; Toplantı Başkanlığını Dr. Muhsin Kadıoğlu ile Yesevi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Erdoğan Aslıyüce’nin birlikte yaptığı sabah oturumu, Milliyetçi Hekimler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Orhan Gedikli’nin, slayt gösterisi eşliğinde Türk Dünyası ve özellikle Irak Türkleri konusunda dikkate değer açıklamaları ile başladı.
Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği adına Dr. Nefi Demirci, Türkmeneli İşadamları Derneği adına Dr. Cüneyt Mengü, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı adına Doç. Dr. Kutluk Kağan Sümer; özelde Irak Türkleri, genelde ise dünya Türklüğünün göndemdeki problemleri ve çözüm yolları hakkında ufuk açıcı görüşler ihtiva eden tebliğlerini sundular.
İkinci oturum; Prof. Dr. Erşan Aygün ve Savaş Avcı Başkanlığında açıldı. İlk olarak Rumeli Balkan Stratejik Araştırma Merkezi Kurucu ve Birinci Dönem Başkanı Av. Özcan Pehlivanoğlu konuştu. Pehlivanoğlu; dünyanın değişik bölgelerindeki Türk topluluklarının kendi aralarında ve Irak Türkleriyle köprü oluşturmak suretiyle dayanışmayı artırmalarının gerekli olduğunu belirtti. Dr. Halit Gökalp Küçük, Dr.Yusuf Gedikli, Özgü Aşkın ve Mustafa Çetinkaya ile diğer hatipler sunumlarını yaptılar. İkinci oturum sonunda toplantı başkanları ile toplantıya katılan dinleyiciler katkılarda bulundular, sorular sordular.
Verilen son aranın ardından ‘Sonuç Bildirisi’ hazırlandı. Bildiride şu ifâdeler yer alıyordu: 

‘Irak Türkmen Çalıştayı, Irak Türkmen dernekleri ve halk temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve aydınların katılımıyla 27 Eylül 2014 günü toplanmış ve aşağıdaki kararları almıştır. Türk, Türkmen ve dünya kamuoyuna saygıyla duyurulur.
1- Tarihî süreçte Irak temel olarak Araplar, Kürtler ve Türklerden müteşekkil üç ana etnik topluluktan oluşmaktadır. Yezidi gibi diğer etnik azınlıkların toplamı yüzde 3 civarındadır.
2- Irak toprakları Araplar ve Kürtler kadar Türklerin de ana vatanıdır. Bu gerçeği kimse inkâr edemez yahut görmezlikten gelemez. Türk dünyası buna asla müsaade etmeyecektir.
3- Gelinen noktada Irak Arap, Kürt, Türk(men) federe bölgesi olarak üçlü bir federasyon şeklini almalı ve Irak’ın bütünlüğü korunmalıdır. Merkezî hükümette guruplar nüfus durumuna göre mezhep ayrımı yapılmadan, temsil edilmelidir. Irak’ta oluşacak üç federe devletin sınır güvenliği, BM silahlı güçleri tarafından üstlenilmelidir.
4- Telafer’den Mendeli ve Bedre’ye kadar olan bölge MÖ 3500 yıllarından beri Türklerin topraklarıdır. Bu bölge Türkler için güvenli bölge olarak belirlenmeli ve güvenliğin sağlanmasında Türkiye garantör olmalıdır.
5- Irak Türk Federe Bölgesinin güvenliği Irak Türkmen Cephesinin (ITC) silahlı güçleri tarafından sağlanmalıdır. Bu silahlı güce batı dünyası, ABD ve Türkiye silah da dahil, Kürtlere yaptığı yardımların aynısını yapmalıdır.
6- Irak Türk bölgesinin yapılanması aynen Kürt bölgesinde olduğu gibi olmalıdır. Bu minvalde eğitim, sağlık, ticâret, mâliye ve benzeri kurumların hepsi oluşturulmalıdır.
7- Türkiye aynen KKTC örneğinde olduğu gibi ITC’ ne her türlü yardımı yapmalıdır. Bunun için Barzani kontrolündeki Habur sınır kapısı dışında ITC’ nin kontrolünde olacak Ovaköy - Telafer sınır kapısı âcilen açılmalıdır.
8- Başta sağlık, eğitim ve güvenlik olmak üzere bu güne kadar anlaşmalar gereği Türkiye tarafından ITC’ ne yapılan her türlü yardım azaltılmadan devam etmelidir.
9- Türkiye, Türk dünyasının diğer bağımsız veya özerk cumhuriyetlerini ikna ederek ITC’ ne sivil örgütler veya devletler bazında yardım yapılmasını sağlamalıdır.
10- Türkiye başta olmak üzere Türk dünyası her platformda Irak Türklerinin haklarını savunmalı ve problemlerini dünya kamuoyuna anlatmalıdır.
11- Yurtlarını terk etmek mecburiyetinde kalan Irak Türklerinin en kısa zamanda topraklarına dönmesi sağlanmalıdır..
12- Âcilen Türkiye’de Büyük Türkmen Kurultayı düzenlenmeli ve yol haritası belirlenmelidir. Bu toplantıdan hemen sonra Irak Türkmen Meclisi oluşturulmalıdır.
13- Barzaninin kendilerinin olduğunu iddia ettiği Kerkük söylemi kesinlikle kabul edilmediği belirtilmeli, Barzani güçleri, Kerkük ve diğer Türk topraklarını derhal ve şartsız terk etmelidir.
14- Irak Türklerini kurtaracak temel güç kendi azim ve kararlılıklarıdır. Öncelikle kendilerine güvenerek kararlarını verip yola çıkmalı ve kanlarının son damlasına kadar savaşmalıdırlar.
Büyük Atatürk’ün dediği gibi ‘muhtaç oldukları kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.’
Türkiye ve Türk Dünyası haklı dâvâlarında sonsuza kadar yanlarında olacaktır.
Türk ve dünya kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Prof. Dr. Orhan Gedikli
Tertip Komitesi Başkanı


Irak Çalıştayı’na katılan ve sonuç bildirisine destek veren sivil toplum kuruluşları


Milliyetçi Hekimler Derneği, Türkmeneli Dernekler Federasyonu, Türkmeneli İnsan Hakları Derneği, Türkmeneli Araştırma ve Düşünce Merkezi, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı, Kültür Ocağı Vakfı, Kerkük Vakfı, Irak Türkleri Kültür Ve Yardımlaşma Derneği, Millî Mefkûre Birliği, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Yesi Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Dünya Türkleri ve Akraba Toplulukları Hizmet Derneği, Irak Türkmenleri Kardeşlik ve Kültür Derneği, Kiyader Sınırsız Kardeşlik İnsanî Yardım Derneği, Türk Dünyası Birlik Platformu, Türk Mühendisler Birliği Derneği, Milliyetçi Mühendisler Derneği, Milliyetçi Avukatlar Grubu, Aydınlar Ocağı, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Bartın Gazeteciler Cemiyeti, Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Türk Ocakları, Rumeli Balkan Stratejik Araştırma Merkezi, Yunanistan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği, Türk Sağlık-Sen, Türk Eğitim-Sen, 2023 İstanbul Platformu, İstanbul Tıp Fakültesi Türk Tarihi ve Sanatları Kulübü, Trakya Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Topluluğu, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türk Tarih Kulübü, 1903 Karakartallar Derneği,


MİLLİYETÇİ HEKİMLER DERNEĞİ


 Prof. Dr. Orhan Gedikli ve arkadaşları tarafından, 2005 yılında kuruldu.
Derneğin Maksadı; Tüzüğün 3. Maddesinde belirtilmiştir:
İnsana hizmeti gaye edinerek, rûhî, bedenî ve sosyal açıdan sağlıklı bir toplumun oluşmasını gaye edinmiş sağlık camiası arasındaki her türlü dayanışma ve yardımlaşmayı birlik ve beraberliği geliştirmek. Tıp alanındaki ilmî gelişmeleri yakından tâkip ederek; öğretim görevlileri, doktor, diş hekimi, eczacı, veteriner hekim, hemşire, laborant, sağlık memuru, sağlık teknisyenleri vb. mensuplarına ve bütün sağlık çalışanlarına, tıp öğrencilerine, sağlıkla ilgili okul talebelerine takdim etmek, ilmî çalışmaları teşvik etmek, planlamak ve yapmak; ülkemizde tıbbın ve uygulamalarının gelişimine katkıda bulunmak; tıp fakültesi ve sağlıkla ilgili okul talebelerine maddî ve manevî destek vermek; halkımızı sağlıkla ilgili konularda bilgilendirmek, ülkemiz sağlık politikalarına katkıda bulunmak.

Milliyetçi Hekimler Derneği’nin Kuruluş Bildirgesi:

İnsan hakları ve demokrasiyi, ‘küresel sömürü’ için bir araç olarak kullanan emperyalistler, ‘kan’ ve ‘gözyaşı’ üzerine tasarladıkları yeni medeniyet projesini, ‘globalleşme’ adı altında insanlığın kurtuluşu için ‘alternatifi olmayan bir reçete’ olarak sunmaya çalışıyorlar.
Proje sahipleri, hedefe ulaşmak için, kendi yandaş ve soydaşları dışında kalan bütün insanların açlık, hastalık, yoksulluk, terör, işkence ile sindirilmesini, gerekiyorsa yok edilmesini temel bir hak olarak görüyorlar.
Sömürgecilerin en önemli hedef kitlesinden birisinin de Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti olduğunu gören bizler, Milliyetçi Hekimler Derneğini kurmuş bulunuyoruz.
Hekimlik mesleğine hipokrat yemini veya hekimlik andı ile başlayan bizler, bu andlarda ifâdesini bulan sözümüze sonuna kadar bağlı olduğumuzu, sağlık hizmeti sunarken dil, din, ırk, kültür, sosyal statü gibi farklılıklara bakmaksızın her bireye aynı özeni gösterdiğimizi ve her bir insana insan olarak aynı değeri verdiğimizi öncelikle belirtmek istiyoruz.
Bizleri yetiştiren ve kendisine hizmet etmek görevi veren bu milletin fert ve toplum sağlığını korumak temel yükümlülüğümüzdür.
Öncelikli maksadımız; her bir ferdin daha mutlu ve sağlıklı olabilmesi için gerekli sağlık yapılanmasının oluşmasına, iyi hekimlik uygulamalarının geliştirilmesine, hekim hakları ve hasta haklarının korunmasına katkıda bulunmaktır.
Hekimlik mesleği de diğer meslek ve sanatlardan ayrı olarak kendine has bir düşünce tarzına sâhiptir.
Hekim önce teşhiste bulunur sonra tedâvi yöntemini tespit eder. Bu düşünce tarzı ve millî hassasiyetlerimizin bize verdiği sorumluluk çerçevesinde Milliyetçi Hekimler Derneği; başta ülkemizin sağlık problemleri ve sağlık politikaları olmak üzere, günümüz ve gelecek kuşakların sağlığını, varlığını ilgilendiren her konuda inceleme yapmak, araştırmak, teşhis ve tedâvi reçeteleri hazırlamak için vardır.
Bu çalışmalar, çağın gereklerine uygun ilmî yol ve yöntemlerle yapılacaktır. Bütün çalışmalar ve varılacak neticeler düzenli olarak kamuoyunun ve yöneticilerin dikkatine sunulacaktır.
Bu hedeflere ulaşmak için, Türkiye Cumhuriyetinin tek devlet, tek bayraklı yapısına inanan ve Türk milletinin daha sağlıklı, mutlu ve çağdaş olması için çalışmayı kendisine ilke edinen hekimleri bir araya getirmek istiyoruz.
Dün, emperyalizme karşı okulunu, gençliğini, sevdasını ve geleceğini terk ederek Çanakkale’ye koşmuş olan ‘tıbbiyeli ruhunu’ yeniden canlandırarak, bugünlere taşımak istiyoruz.
Nihai hedefimiz; Türk milletinin geleceğini ‘aydınlık ufuklara’ taşımaktır.
Hekimlik andında ifâdesini bulan ‘hasta ve toplum sağlığını baş görevim sayacağıma...’ sözünün ancak böyle bir görevi yerine getirmekle gerçek niteliğine kavuşacağına inanıyoruz.
Milliyetçi hekimler, Türk milletinin yararına olan her çalışmanın yanında, zararına olan her faaliyetin de karşısında olmayı bir görev addetmektedir.

Yönetim Kurulu
Dernek Başkanı:                  Dernek Başkan Yardımcısı       Dernek Genel Sekreteri:        Dernek Muhasibi
Prof. Dr. Orhan Gedikli       Dr. H. Yavuzhan Baş                 Dr. Yusuf Tatal                     Uzm. Dr. Fikri Kıral

Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri:
Uzm. Dr. İdris Kurtuluş,  Uzm. Dr. Hüseyin Cahit Külünk, Dr. Sefa Giray Batıbay, Dr. Selim Doğan
Dr. Mehmet Ersin Aynı, Dr. Ömer Ayık, Dr. Mehmet Akif Önalan    


DERKENAR


Milliyetçi Hekimler Derneği’nin ‘Çalıştay’ adı ile düzenlediği ilmî inceleme ve değerlendirme toplantsı zamanlama itibâriyle isâbetli, belirlediği hedeflere ulaşma açısından başarılı olmuştur. Millî bir dâvâmız olan Irak Türkleri ile birlikte dünya Türklerinin durumu hakkında doğru ve net bilgiler sunulmuş, topluntıya katılanlara ve özellikle gençlere ufuk açmış, şuur kazandırmıştır. Özetle çalışma, her türlü takdirin üzerindedir. Düzenleyenlere bildiri sunanlara tebrik ve teşekkürlerimi sunarım. Asıl teşekkürü de bu mükemmel çalışmaya dinleyici olarak katılanlar hak etmişlerdir. Çünkü onlar olmasaydı, toplantı hiçbir fayda sağlamaz, mânâsız kalırdı. 
‘İnsan eliyle yapılan hiçbir şey kusursuz ve en mükemmel değildir.’ Deniliyor olmasına rağmen, söz konusu toplantıya kusur ve noksanlık bulmak hayli zordur. Gönül arzu ederdi ki; toplantıya destek verenler listesinde isimleri bulunan sivil toplum kuruluşları en üst düzeyde olmasa bile mutlaka temsilci göndermeliydiler.
Milliyetçi Hekimler Derneği’nin bu kabil toplantılarının birincisinde Irak Türkleri’ni ele alması da son derece mânâlıdır. Bilindiği gibi, Irak Türklerinin büyük bölümü günümüzde Irak sınırları içerisinde bulunan Kerkük şehrinde ikamet etmektedirler. O Kerkük ki; ‘Musul Vilayeti’ olarak Türk Kurtuluş Savaşı’nın siyasî menifestosu olarak 6 madde hâlinde Osmanlı Mebusan Meclisi tarafından açıklanan ‘Misak-ı Millî = Millî Yemin’ ile belirlenen sınırlarımız içerisindedir.
Bu sınırlar, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyesi milletvekilleri tarafından da benimsenmiştir. O halde Kerkük; İngilizlerin, Bizans entrikalarını gölgede bırakacak siyâsî oyunlarıyla günümüzde millî sınırlarımız dışında kalmış olmakla birlikte, Türk toprağıdır. Böyle olduğuna dâir yeminimiz vardır.
Milliyetçi Hekimler Derneği, ecdadımızın yeminine sâhip çıkmakla, hatırlatmakla, Kerkük ile ilgilenmeyi yeni nesillere şuur olarak yerleştirme teşebbüsünde bulunmakla şanlı bir görev îfa etmiştir.
Böylesine bilinçli hareket eden dernek yöneticilerinin gönüllerinde, planlarında ve programlarında; Doğu Türkistan’da, Kırım’da, İran’da ve Suriye’de yaşama mücâdelesi veren, sürgündeki tek Türk topluluğu olan Ahıskalı Türklerin de bulunduğuna kalpten inanıyorum. Turan Türklüğü olarak biz büyük bir aileyiz. Hiçbir ferdimizi dışımızda bırakamayız.
Turan, etnik kökenle ilgili bir kavram değildir. Coğrafya temeline dayalı bir büyük idealin adıdır. O coğrafyada yaşayan; hangi ırka, hangi dine, hangi inanç kültürüne mensup olurlarsa olsunlar, renklerine, konuştukları dile, mezheplerine bakmaksızın hepsini kardeşimiz olarak biliriz. Âdil bir yönetim altında insanca yaşama hakkına kavuşmaları için, kalemlerimizi ve dillerimizi silah olarak kullanmak mecburiyetinde olduğumuzu biliriz.

TURAN SEVDÂSI


Ey Yüce ve Asil Türk Milletinin Mazlum ve Mağdur İnsanları
Ey Türk Yurtlarının Güzel Fakat Mahzun ve Mahsur Diyarları!

Sana yapılan zulümleri görmeyecekse, kör olsun gözlerim
Sana gelmeyecekse, yerinden kopsun dizlerim
Seni cihana anlatmayacaksa, pul olsun sözlerim
Seni ve dertlerini söylemeyecekse, lal olsun dilim
Seni yazmayacaksa; kırılsın kalemim, çürüsün ellerim.