Eskiden insanlarımız gücü ölçüsünde harcama yapar, boyundan büyük işlere kalkışırken iki kere düşünürdü. Ancak günümüz toplumunda paraya ulaşmak o kadar kolay hale geldi ki maddi dayanağı olmayan insanlar bir anda kredi yüzünden lüks alışveriş yapabilecek konuma ulaştı. 

Uzun ve kulağa az gelen taksitler insanımızı farkında olmadan borçlu yaşamaya mecbur bıraktı.  

Nasıl mı? Anlatayım. 

Mağaza ya gittik diyelim. Gözümüze hemen bir gömlek çarptı. Harika bir şey bu mutlaka almalıyım. Alıyorum onunla beraber şu fularıda almalıyım; aa bu ceket de bu gömleğin üzerinde süper olacak.

Ama şimdi bu güzelim broş alınmazsa takım tamamlanmaz ki.

Evet evet kesinlikle onu da almalıyım.

Eh artık bu kadar şey almışken etek ve ayakkabıda alınmalı diye düşünüyorum.

Düşünmekle kalmıyorum tabii. Hemen alıyorum. 

Oh nihayet bitti. Artık kasaya doğru ilerleyelim. 

Elimi çantama attım. Bir an düşündüm.

Acaba nakit mi ödesem kredi kartıyla mı? Birden bir yazı ilişti gözüme.

Kredi kartına 10 taksit vs. Aaa şimdi on taksit ödemek varken neden peşin vereyim ki. Hemen kredi kartımı çıkartıp kasiyere uzattım. Cırtt diye çekiliverdi. 

Oh ne kolay. 

Ay sonu geldi çattı. Sevgili bankamın beni unutmayıp e-posta adresime gönderdiği Bir hayli kabarık olan Kredi kartı ekstresi ile karşı karşıyayım. 

Önce bende bir eyvah durumları. Sonrasında çare arayışları. 

Oturup borç listemi çıkartıyorum. Aylık gelirim belli. Borçlar gelirimi sollamış gitmiş sinsice. Eee ben ne aldım ki bu kadar borç yaptım? 

Hemen yarın bir bankaya gidip "kredi" çekmeliyim. Önce internetten öğreneyim bakalım nasılmış faiz oranları.

Bakıyorum bakıyorum bir şey anlamam mümkün değil. Arayayım en iyisi. Ne de olsa 24 saat hizmette bankam benim için. Arıyorum. Öyle güzel cevaplıyorlar ki beni

Sanki derdime derman telefonun ıucunda ki arkadaş. Faiz oranı biraz yüksek gibi. Neyse ne yapalım. Bari öteki borcu kapatırım diye başvuruyorum. Yani ordan alıp oraya vereceğim. Bu şekilde borç içinde ömrümü tüketeceğim. 

Evet değerli okurlarım, hemen herkesin kredi kartı kullandığını ve bu tür sorunlarla sık karşılaştığını biliyoruz. 

Nakit taşımayı sevmiyorsanız, taksitli alışveriş yapmak istiyorsanız ve de satın aldıklarınızdan para puan kazanmayı seviyorsanız; kredi kartı kesinlikle kullanmak isteyeceğiniz bir banka ürünü. Ben ona kısaca plastik para diyorum. 

Kredi kartının faydaları olduğu gibi yanlış kullanımlar sonucu zararları da olabilir.

Kredi kartını doğru kullanmanın ilk sırrı alış aşamasında.  

Alırken limitini iyi düşünün. 

Çünkü kredi kartını kullanmak bir yerden sonra alışkanlık yapıyor. 

Ödeyebileceğiniz kadar kredi kartı kullanın ve limitini belirlerken de yükseklerden uçmayın. 

Yükseklerden uçmak dedik madem o halde  yüksek faizle çekilen banka kredilerinede şöyle bir göz atalım.

Günümüz dünyasında borca girmek ve faizli kredi çekmek son derece sıradanlaşmaya başladı. Kredi çekerek hayatları boyunca borçlu yaşayan binlerce vatandaşımız olduğunu görüyoruz. Bir anlık hevesle çekilen krediler yüzünden yıllarca taksit ödemeyi kabul etmek günümüz dünyasının en acı veren olaylarından birisi haline geldi. 

Emeklilik yaşı gelmesine rağmen geçmişte çektiği bir kredinin borcunu ödemek için çalışmak zorunda bırakılan Vatandaş,  adete bankaların kölesi haline gelmiştir.

Gerçek anlamda para sıkıntısı çeken insanları bir kenara ayıralım.  

Ancak onların dışında Kredi çeken insanlara baktığımız zaman birçoğunun zorunlu olarak paraya ihtiyacı olmadığını görüyoruz. Bunların birçoğu paraya ulaşmak kolay olduğu için kredi yoluna başvuruyor.

Ev alırken daha büyüğü, araba alırken daha konforlusunu istiyor. Düğün yaparken daha lüks, tatil yaparken daha pahalı yerleri tercih ediyorlar. İnsanlar daha pahalısını yapacakları takdirde daha mutlu olacaklarını düşünüyorlar. 

Oysa  bunun doğru olmadığını, borç batağından çıkamadığı için  cinnet getiren yüzlerce insan olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. 

Peki bu tür sıkıntılara maruz kalmamak için  ne yapmalıyız?

Ekonomist değilim! Ama parasını idareli kullanmayı öğrenmiş, tutumlu biri olarak bir kaç tavsiyede buluna bilirim. 

İnsanlarımız para biriktirmeyi öğrenmedikten sonra kredi çekmekten vazgeçmezler. 

Her ay gücü ölçüsünde bir miktar parayı kenara atmayı, paranın değerini koruması açısından bunu da altın olarak muhafaza etmeyi başarırsa kredi taksitlerini ödeyeceği sürede daha fazlasına bile sahip olabilirler. 

Borcunuz bitene kadar yeni borç ya da taksit yapmamaya çalışın.

Borçlu olduğunuz süreçte ihtiyaç harcamalarınıza öncelik verin, mümkün olduğu kadar tasarruf edin ve arttırdığınız parayı borçlarınızı kapatmak için kullanın. 

Borçsuz  ferah dolu günler diliyor ve  bu haftaki köşe yazımı burada noktalıyorum. 

Gelecek hafta ölmez sağ kalırsak, yine bu köşede buluşabilmek ümidiyle, sağlıcakla kalın.