Dünya futbolunu yöneten çatı kuruluşu, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) yaptığı çarpıcı bir açıklamayla dünyü gündemine bomba gibi düştü.

Koskoca kuruluş, 2016 yılında 369 milyon dolar zarar ettiğini duyurdu.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz yıl oluşan zararın yolsuzluk skandalı, reform ve yönetim değişiminin gerçekleştiği bir süreçte yaşandığı belirtildi.

Açıklamada, FIFA'nın bu yılı da zararla kapatacağı, 2018'de ise Rusya'da düzenlenecek Dünya Kupası sayesinde gelirlerini artırarak kara geçmeyi hedeflediği ifade edildi.

Yani, Sepp Blatter döneminde yaşananlar, FIFA tarafından resmen ve de alenen açıklandı. Gianni İnfantino yönetimi, geçmiş dönemin yolsuzluğunu ilan etmiş oldu.

Bu açıklamalara gerek var mıydı aslında? Doğrusunu söylemek gerekirse, hiç gerek yoktu. Çünkü her şey ayan beyan ortada. Dünya futbolunu yönetenler ellerine bulaştırdıkları karayı dokundukları her şeye bulaştırdılar.

Futbol gibi, milyon dolarların havalarda uçuştuğu ortamda, ‘bal tutan parmak yalar’ misali her türlü yolsuzluğu hem yapıyor, hem de yapana göz yumuyorlardı. Yani oluşturdukları suç örgütüyle koskoca FIFA’nın dibini deldiler…

Sepp Blatter’e FIFA toplantısında atılan dolarları daha unutmadık. Dünya futbolunu yöneten birine yapılan bu hareket aylarca konuşulurken, Blatter, “Talihsiz bir hareket. Ben bunu hak edecek bir şey yapmadım” demekle yetinmişti.

İşin doğrusu, FIFA, UEFA ve diğer konfederasyonların başkanlık koltuklarında en fazla iki dönem oturulmalı. Belki de siyaset de dahil makamların tümünde bu yöntem uygulanmalı. Çünkü, tüm yönetenlerde belli bir zaman sonra net bir biçimde, “İktidar yorgunluğu” oluşuyor. Ayrıca, yöneticilik görevlerinde uzun süre kalanlar için bir diğer sorun da, çıkar ilişkilerine bulaşmak oluyor. Bu durum, bir süre sonra o insanı görevini yapamaz hale getiriyor. Çünkü ilişkilerdeki vıcık vıcıklık, çalışma ortamına yansıyıp, bir anlamda iş göremezlik noktasına ulaşıyor.

Gerçekten inanması zor…

Paranın olukla aktığı ve büyük girdilerin olduğu FIFA’nın 369 milyon dolar zarar ettiğini ilan etmesi komik ötesi bir durum. Bu durumu yaratanlar da sahnelenen komedinin oskarlık baş aktörleri. Tüm dünya da izleyici kitlesi olarak yerini alıyor.

Umuyorum, toplumun tüm kesimlerinde böylesi olaylar ve o olaylara neden olan insanlar deşifre olur. Olur ki, bir daha kimse böyle işler yapmaya soyunmaz.

Kalın sağlıcakla…

Erden AKTOĞU

[email protected]