İnsan ne kadar hızlı koşar, ne kadar yükseğe çıkar ya da ne kadar kuvvet ve güç kazanır?

Değişen dünyada sınırları kim bilebilir. Neyse ki bilim adamları, ilerleyen bilime rağmen sporda; sporcu ruhuna sahip olanların olumlu gelişmeler yaşatabileceğini ileri sürüyor. Bunun nedenlerinden biri spor karşılaşmalarına katılımın giderek küresel bir nitelik kazanması.

Bedeni ve ruhu besleyen en önemli aktivitelerden biri olan spor faaliyetleri, insanların sağlıklı yaşamaları için en çok ihtiyaç duyulan araçlardan birisidir. Yaşadığımız dünyada stresi engelleyen sağlıklı tek yöntemdir. Takdir edilesi rolü ise doğruluk dürüstlük aşılamasıdır.

Bedensel yönden sağlıklı olan insan; biz duygusunu geliştirerek, takım ruhunu ve kendine güvenini kazanır. Sportmenlik ruhu oluşturur, toplumla daha barışıktır, kolay uyum sağlar. Kişilere statü kazandırır ve toplumun en önemli, onurlu bir üyesi yapar.

Kültürün ayrılmaz bir parçası olan spor aynı zamanda tedavi yöntemidir. Bedeni ilgilendirdiği kadar insan ruhunu da ilgilendirir. Fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkiler. Kendine güveni uyandırır. Öfkeyi kontrol etmeyi sağlar, saldırganlığı önler.

Gurup düşüncesi, bireyler arasında ilişkiler, karşılıklı olarak saygı kavramı gelişir, pek çok fiziksel ve zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kronik hastalıklara karşı korunmanın yanı sıra, zihinsel ve bedensel fonksiyonların korunmasını sağlamasıdır.

Spor yapan bir insan daha iyi düşünür ve daha sakindir. Dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanında dinamik bir zekâya sahip olmakla kalmaz, getirdiği başarı duygusu; toplumların eğitim ve kültür düzeylerinin artmasına da neden olur.

Bütün insanların sağlıklı yaşayabilmeleri için spor gereklidir. Böylece ruh sağlığını ve beden sağlığını uzun yıllar koruyabilir. “Yaşam stili aktivitelerinin ötesinde yapılan fiziksel spor, takım oyunları; bir yaşam biçimi, yaşamın bir parçası olarak benimsenmelidir.

Her yaştaki bireyin spora katılımları için motive edilmeli. Sağlıklı, uzun ve kaliteli bir yaşam sürmek için "Herkes için Spor" kavramı yaygınlaştırılmalı. Fiziksel aktivitenin yaşam boyu sürdürülmesinin daha geniş kitlelere yayılması için teşvik edilmesi gerekir.