İSTANBUL - Dünya Fair Play Konseyi'nin (CIFP) düzenlediği Fair Play Ödülleri'nde, Türkiye 3 dalda şeref diplomasına layık görüldü.

Organizasyonda ödüle layık görülenler, Olimpiyatevi'nde, CIFP İkinci Başkanı Erdoğan Arıpınar, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Fair Play Komisyonu Başkanı Murat Faruk Özbay, komisyon üyeleri Teoman Güray, Haldun Domaç ve komisyon raportörü Semra Demirer'in  katıldığı toplantıyla açıklandı.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de gerçekleştirilen CIFP toplantısında, Fair Play Ödülleri kapsamında şeref diplomasına layık görülen isimlerin,  "Spor Yöneticiliği Kariyer" dalında Fenerbahçe Kulübü'nün eski yöneticisi Abdullah Kiğılı, " Fair Play Örnek Tanıtım" dalında Konya Selçuk Üniversitesi'nden bir öğrenci grubu, "GençlerFair Play Ödülü" dalında ise görme engelli milli judocu Güler Demircan olduğu duyuruldu.

Ödüle layık görülenler hakkında bilgi veren Erdoğan Arıpınar, hayatı boyunca saygın bir spor yöneticisi olarak Türkiye Futbol Federasyonu, Fenerbahçe Spor Kulübü ve çeşitli federasyonlarda görev alan Abdullah Kiğilı'nın, başarılı yöneticilik kariyeri nedeniyle Dünya Fair Play Ödülü Şeref Diploması aldığını aktardı.

"Fair Play Örnek Tanıtım" dalı ödülünün sahibi olan Konya Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencilerinin gerçekten önemli bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Arıpınar, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz Ali Doğaner, Murat Durgutluoğlu, Yusuf Taş, Haci Ali Çakıcı, Esma Çiçek, Barış Kalaycı, Burak Çiçekdemir ve Süheyl Selman Bayram, Doç. Dr. Hakan Salim Çağlayan'la birlikte üniversitelerinde bir Fair Play Topluluğu kurmuşlar. Bu topluluk, üniversite senatosuna başvurarak, fair play konusunun bir ders olarak eğitim programına konulmasını sağlamıştır. Bu çabalarıyla da ödüle layık görüldüler."

Hakemin kararını kabul etmedi, rakibinin kazanmasını sağladı

Ödüle layık görülen isimlerden en dikkat çekicisi, sergilediği davranışla dünya şampiyonası maçında rakibinin kazanmasını sağlayan görme engelli judocu Güler Demircan oldu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanlığı tarafından 18 yaş altı sporcular için verilen "Gençler Fair Play Ödülü"nün sahibi olan Güler Demircan'ın kendileri tarafından değil, doğrudan Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından aday gösterildiğini aktaran Arıpınar, milli sporcunun hakemin kendi lehine kararına rağmen, rakibinin kazanmasını sağladığını aktardı.

Arıpınar, Güler Demircan'ın, ABD'nin Colorado eyaletinde gerçekleştirilen Dünya Görme Engelliler Judo Şampiyonası elemelerinde sergilediği davranışı aktararak, "Eleme maçında kendisini galip ilan eden hakemin kararına rağmen, puanı rakibinin aldığını söylemiş, görüntülerin tekrar izlenmesinin ardından da sporcumuzun uyarısının doğru olduğu anlaşılmış. Yine o rakibi daha sonra altın madalyaya ulaşmıştır. Biz de kendisiyle gurur duyduk" değerlendirmesinde bulundu.

Arıpınar, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ekim ayında gerçekleştirilecek olan Avrupa Fair Play Konseyi Kongresi sırasında şeref diplomalarının verileceğini duyurdu.

Öte yandan, TMOK Fair Play Konseyi Başkanı Murat Faruk Özbay ise çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.