İSTANBUL - Geçen sezon Spor Toto Süper Lig şampiyonluğunu elde edemeyen Fenerbahçe, yaz transfer dönemini oldukça hareketli geçirerek kadrosunda önemli değişikliklere gitti.

İsmail Kartal'dan boşalan teknik direktörlüğe Portekizli Vitor Pereira'yı getiren Fenerbahçe, yaz döneminde 11 futbolcu transfer etti.

Sportif direktörlüğe İtalyan Guiliano Terraneo'yu getiren sarı-lacivertliler, transfer görüşmelerini bu isme bıraktı. Sırasıyla Simon Kjaer, Şener Özbayraklı, Jose Fernandao, Abdoulaye Ba, Fabiano Ribeiro, Luis Nani, Josef de Souza, Robin van Persie, Ozan Tufan, Volkan Şen ve Lazar Markovic'i transfer eden Fenerbahçe, uluslararası arenada isminde oldukça söz ettirdi.

Manchester United'ın iki dünya yıldızı Hollandalı Van Persie ve Portekizli Nani transferleriyle taraftarının yüzünü güldüren sarı-lacivertli yönetim, hem yurt için hem de yurt dışında flaş isimleri takıma kazandırdı.

Yıldızlar geldi

Avrupa futbolunun önemli golcüleri arasında yer alan Van Persie, Fenerbahçe'nin son yıllardaki en flaş transferlerinden biri oldu.

Başkan Aziz Yıldırım döneminde Ariel Ortega, Pierre van Hooijdonk, Roberto Carlos, Alex de Souza, Nicolas Anelka gibi yıldız transferlere imza atan Fenerbahçe, yine uluslararası arena da saygı kazanmış futbolcuları kadrosuna kattı.

Van Persie'nin yanı sıra Nani, Danimarkalı stoper Kjaer, Liverpool'un genç yeteneği Markovic yıldız transfeleri olarak göze çarptı.

Bursaspor'dan 4 takviye

Fenerbahçe geçen sezon Bursaspor'da önemli işlere imza atan 4 futbolcuyu kadrosuna kattı.

Sarı-lacivertliler, Bursaspor'dan milli futbolcular Volkan Şen, Ozan Tufan ve Şener Özbayraklı'yı kadrosuna katmayı başardı. Geçen yıl Bursaspor'da kiralık oynayan ve gol kralı olan Jose Fernandao'nun bonservisi ise Brezilya'nın Atletico Paranaense takımından alındı.

3 oyuncu kiralık geldi

Fenerbahçe, transfer ettiği 3 futbolcuyu kiralık olarak kadrosuna kattı.

Sarı-lacivertliler, Porto'dan Abdoluaye Ba ve kaleci Fabiano Ribeiro ile Liverpool'da Markovic'i bir yıllığına kiraladı.

75 günde 11 transfer

Son iki yılda sadece 6 oyuncu alan Fenerbahçe, 75 günde 11 oyuncuyu kadrosuna dahil etti.

Geçen sezon sadece Diego Ribas'ı alan, bir önceki sezon ise 5 transfer yapan Fenerbahçe, bu yaz döneminde ise 2,5 aylık bir sürede 11 transfer yaparak suskunluğunu bozdu.

Sarı-lacivertliler ayrıca 2003-2004 sezonun ardından yaz aylarında ilk defa bu kadar fazla transfer gerçekleştirdi. Fenerbahçe, 12 sezon önce de Christoph Daum yönetiminde yaz transfer dönemini 11 oyuncu alarak geçirmişti.

41.5 milyon avronun üzerinde bonservis ödendi

Sarı-lacivertli kulüp, kadrosuna kattığı futbolcuların bonservisleri için kasasında 41.5 milyon avronun üzerinde bir para çıkardı.

 Markovic, Ba ile Ribeiro'yu kiralayan Fenerbahçe, Nani, Kjaer, Souza ve Ozan Tufan hariç diğer futbolcuların bonservis bedellerini resmi olarak açıklamadı.

Bonservisleri için Nani'nin kulübü Manchester United'e 6 milyon avro, Kjaer için ise Fransız kulübüne 7 milyon 650 bin avro ödendi. Josef de Souza için Fenerbahçe, Brezilya kulübü Sao Poulo'ya 8 milyon avro vererek en pahalı transferini gerçekleştirirken, Ozan Tufan için Bursaspor'a 7 milyon avro ödendi.

Van Persie, Fernandao, Şener Özbayraklı ve Volkan Şen'in bonservis bedelleri resmi olarak açıklanmazken Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Markovic, Ozan ve Volkan transferlerinden önce kulübün yüksek divan kurulu toplantısında toplam 34,5 milyon avro bonservis bedeli ödediklerini duyurmuştu. Ozan'ın transferiyle bu rakam 41,5 milyon avroya ulaştı.

Fenerbahçe'nin bu sene transfer ettiği oyuncular şunlar:

Simon Kjaer (Lille), Şener Özbayraklı, Ozan Tufan, Volkan Şen (Bursaspor), Jose Fernanda (Atletico Paranaense), Luis Nani, Robin van Persie (Manchester United), Josef de Souza (Sao Paulo), Abdoulaye Ba, Fabiano Ribeiro (Porto), Lazar Markovic (Liverpool).

Önemli oyuncular gitti

Fenerbahçe, formasını uzun yıllardır giyen başta kaptan Emre Belözoğlu olmak üzere 13 futbolcuyla yeni sezonda devam etmeme kararı aldı.

Sarı-lacivertlilerde toplam 6,5 sezon forma giyen Emre Belözolu'nun yanı sıra Fenerbahçe'de 12 yıl oynayan Selçuk Şahin, Egemen Korkmaz, Pierre Webo, Dirk Kuyt, Bekir İrtegün ile Mert Günok'un sözleşmesi yenilenmedi.

Senegalli Moussa Sow ise transferin son günlerinde Birleşik Arap Emirlikleri takımı El-Ehli'ye 16 milyon avro gibi rekor bir bonservis bedeliyle transfer oldu.

Geçen sezon kiralık olarak başka takımlarda forma giyen Miroslav Stoch Bursaspor'a, Samuel Holmen ise Torku Konyaspor'a kiralandı.

Sarı-lacivertliler, bu futbolcuların yanı sıra geçen yıl Adana Demirspor'da kiralık olarak forma giyen genç oyuncu Beykan Şimşek'i Medicana Sivasspor'a gönderirken, taraftarlarla yıldızı barışmayan Nijeryalı forvet oyuncusu Emmanuel Emenike'yi de Birleşik Arap Emirlikleri takımı El-Ein'e kiraladı.

Takımdan bekleneni bir türlü veremeyen Sırp oyuncu Milos Krasic'in sözleşmesi ise transferin son günü karşılıklı olarak feshedildi.

Sarı-lacivertilerden bu transfer döneminde ayrılan futbolcular şunlar:

Miroslav Stoch, Mert Günok, Samuel Holmen (Torku Konyaspor), Selçuk Şahin, Egemen Korkmaz (Wil 1900), Pierre Webo (Osmanlıspor), Emre Belözoğlu, Bekir İrtegün (Medipol Başakşehir), Emmanuel Emenike (El-Ein), Beykan Şimşek (Medical Sivasspor), Dirk Kuyt (Feyenoord), Moussa Sow (El-Ehli), Milos Krasic (Lechia Gdansk).

Kasaya 19,5 milyon avro girdi

Fenerbahçe Emenike ve Sow'un transferlerinden kasasına 19.5 milyon avro koydu.

Sow, El-Ehli'ye transferiyle Türk futbol tarihine geçti. Senegalli futbolcu, Elvir Baliç'i geride bırakarak Türkiye'den transfer olan en pahalı oyuncu unvanını eline geçirerek kulübüne 16 milyon avro kazandırdı.

Fenerbahçe, Emenike'yi de kiraladığı El-Ein takımından ise transfer için 3,5 milyo avro aldı. Sarı-lacivertliler bu iki oyuncuda 19,5 avro gelir elde etti.

Öte yandan sarı-lacivertlilerin yeni sezon kadrosunda 12 yabancı futbolcu bulunuyor. Türkiye Futbol Federasyonu'nun hak tanıdığı 14 yabancı kontenjanının 12'sini kullanan Fenerbahçe'nin yabancı futbolcuları şöyle:

Robin van Persie (Hollanda), Jose Fernandao, Diego Ribas, Fabiano Ribeiro, Josef de Souza (Brezilya), Abdoulaye Ba (Senegal), Michel Kadlec (Çek Cumhuriyeti), Bruno Alves, Luis Nani, Raul Meireles (Portekiz), Lazar Markovic (Sırbistan), Simon Kjaer (Danimarka).