ROMA - Roma'nın geçen sezon başında Fenerbahçe'den iki yıllığına kiraladığı Salih, İtalyan takımında geçirdiği bir sezonu, takımdaki geleceği ve sarı-lacivertli ekibe dair pek çok konuda Türk gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Sezonda 7. haftadaki Chievo Verona, 28. haftadaki Cesena, 30. haftadaki Torino ve 38. haftadaki Palermo maçları olmak üzere 4 müsabakada toplam 166 dakika süre alan 21 yaşındaki genç oyuncu, sezonun ilk yarısında geçirdiği sakatlıkların, bu sezon performansında belirleyici olduğunu ifade etti.

ABD'deki hazırlık kampıyla iyi başladığı sezonda, milli takım kampında geçirdiği sakatlığın kendisini 6-7 maç takımdan uzak tuttuğunu, o sırada takımın iyi bir performans yakaladığını anlatan Salih, "O arada takım çıktığı bütün maçları kazandı. Antrenman seviyesi de yüksekti ve oyuncular da temposunu yukarı çekti. Ben de sakatlık yüzünden düşüş yaşadım" dedi.

Sakatlığının geçmesinden sonra gerek adaptasyon dönemi gerekse dil sorunu nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiğini aktaran Salih, "Arada bir maç oynadım. Sonra antrenmanlarda tekrar bir sakatlık yaşadım. Bu kariyerim boyunca en uzun sakatlıktı. Burada iki sakatlık yaşadım. Birisi arka adalemden, diğeri de kasığımdan. Daha önce hiç kas sakatlığı yaşamamıştım. Buraya denk geldi" ifadelerini kullandı.

Sakatlık dönemi boyunca takım arkadaşlarının kendisine, yeni bir ülke ve alışma döneminde olduğunu hatırlatarak moral vermeye çalıştıklarını kaydeden Uçan, "47-48 gün antrenmana çıkamadım. İnanılmaz uzun bir dönem. Takım o sırada Şampiyonlar Ligi'nden elendi. UEFA Avrupa Ligi, İtalya Kupası maçları oynadı, ben de hiçbirinde bulunamadım" şeklinde konuştu.

Uçan, sezonun ikinci yarısında da Cesena'ya karşı ilk 11'de başladığını, ABD'deki hazırlık kampından bu yana en uzun süre bu maçta forma giydiğini anlatarak, "İlk defa 60 dakika görev aldım, ondan sonra milli takıma gittim. O temponun verdiği yorgunlukla ve milli takımda üst adalemdeki ağrıdan ötürü bir hafta kaçırdım. O bir haftayı kaçırmasaydım herhalde daha çok şans bulurdum" şeklinde konuştu.

"Bu sezon için 15 maç hedefi koymuştum"

Roma'ya ilk sezonda kendisine 15 maçta oynama hedefi koyarak geldiğini anlatan milli futbolcu, sakatlık yaşadığı yaklaşık 1,5 aylık dönemde, her sabah antrenman öncesi toplantılara katıldığını, toplantıların ardından takım antrenmana giderken kendisinin revire gitmek zorunda kaldığını kaydetti.

Bu durumun motivasyonunu düşürdüğünü belirten Salih, "Zorlandığımı düşündüm Yapacak bir şey yok. Toparlanıp kendimi motive ettim" dedi.

Ligin son haftasında Palermo'ya sahalarında 2-1 yenildikleri maçta 90 dakika forma şansı bulan Salih, fazla maç oynamamasının sıkıntısını son anlarında yaşadığını, 80. dakikadan sonra yorgunluğun etkisiyle ayağına kramplar girmeye başladığını ifade etti.

Salih, maçın ardından başını okşayan Roma Kulübü Genel Direktörü Mauro Baldissoni'nin kendisini tebrik ederek, "Maçta iyi oynadın. Çok da fazla oynamıyordun, tempon da iyi değildi ama senin adına iyi geçti, aferin" dediğini söyledi.

Roma için sezondaki kırılma noktası

Salih, takımda yaşanan sakatlıkların ve bazı oyuncuların Afrika Kupası'ndan yorgun dönmesinin, şampiyonluk yarışından kopmalarında önemli rol oynadığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Bir anda çok sakatlık oldu. Sonra Keita ve Gervinho Afrika Kupası'na gitti. Onlar doğal olarak yorgun döndüler. Çünkü onlar takımın ilk 11 oyuncularındandı. Sonra yerlerine başka oyuncular adapte oldu, sonra onlar geri döndü. Peş peşe beraberlikler geldi. O dönem kırılma noktası oldu. Ondan sonra Juventus aldı götürdü zaten."

"Garcia, iyi bir hoca"

Roma'nın Fransız çalıştırıcısı Rudi Garcia'nın futbolcularla iletişiminin iyi olduğunu, belirten Salih, teknik direktörünü şöyle değerlendirdi:

"Neşeli bir insan. Yeri geldiğinde sert de bir insan. Bazen bir konuşma yapıyor, çok sert başlıyor ama sonra espriyle, gülerek bitiriyor. ‘Hadi bugün antrenmanda eğlenelim’ de diyor. Mesela bazen takım yorgun oluyor, zor bir maça çıkıyoruz. Bir gün sonrasında izin de verebiliyor. Maç ertesindeki sabah sadece bir eğlence antrenmanı yapıp, bitirdiğimiz de oluyor. Bence iyi bir hoca"

Gelecek sezon hedefleri

Kariyerinde adım adım ilerlediğini anlatan Salih Uçan, Roma'da devam etmek istediğini belirterek hedeflerini şöyle aktardı:

"Fenerbahçe'ye geldiğimde orta sahasında yok yoktu. 10-15 maç oynasam iyi diyordum ama ben Türkiye Kupası'nda çok iyi performans gösterdim. Aykut hoca bana güvendi. Sezon sonunda 27 maça çıktım. Sonra A Milli Takımı hedefledim. Fatih Hoca, A Milli Takım'a çağırdı. Roma'ya transfer oldum. Benim için yeni bir yol başladı. Hedefim burada devam etmek."

Fenerbahçe'deki İtalyan sportif direktör dönemi

Salih, Fenerbahçe'de sportif direktörlük görevine Giuliano Terraneo'nun getirilmesiyle ilgili, "Aziz başkan herhalde araştırmıştır, yapmıştır. Fazla tanımadığım için bir şey diyemiyorum. Ama genelde İtalyan sportif direktörlerin iyi olduğu söyleniyor. Takım içinde de konuşulmuştu. Bizim takımda da Walter Sabatini'nin olduğu gibi... Yaptığı transferler, gönderdiği oyuncular, projeleri iyi olduğu için İtalyan sportif direktöre güvenmiş olmalılar" şeklinde ifadeler kullandı.

Fenerbahçe'nin yeni hocasının da İtalyan olması ihtimaliyle ilgili Salih Uçan, "Türkiye'de Mancini geldi çok fazla başarılı olamadı. Onun dışında Prandelli geldi, o da başarılı olamadı. Yeni gelen hoca da başarılı olamayacak diye bir şey yok çünkü Türkiye, her şeye açık, her şey olabilir. Her hocanın kendi düşüncesi var" diye konuştu.

Fenerbahçe'nin gelecek sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'nde play-off turuna kalması durumunda Roma'nın ezeli rakibi Lazio eşleşme ihtimaliyle ilgili de Salih gülümseyerek, "İki sene önce Lazio'yu elemiştik" ifadesini kullandı.

Fenerbahçe'den takım arkadaşlarıyla iletişimin kopmadığını belirten Uçan, Roma'ya gelmeden önce Emre Belözoğlu'nun kendisine İtalya konusunda çok yardımcı olduğunu ve özellikle dil öğrenmesi tavsiyesinde bulunduğunu anlattı.

"Deplasman yasağı kalkmalı"

Salih Uçan, Türkiye'de derbi maçlardaki deplasman yasağının kalkmasından yana olduğunu dile getirdi.

Salih konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Deplasmanda taraftarın gelmesi gerekiyor bence. Biz Lazio ile aynı stadı paylaşıyoruz. Lazio ev sahibiydi son derbide. Mapou ve Iturbe golü attılar ve taraftara doğru koştular. Bu çok güzel bir duygu. Deplasmanda öne geçiyorsun ve taraftarın çok seviniyor. Türkiye'de böyle bir şey yok. Keşke olsa."

Salih, Türkiye'den Mehmet Topal, Caner Erkin, Selçuk İnan gibi futbolcuların İtalya'da forma giyebilecek düzeyde olduklarını kaydetti.