ANKARA (AA) - Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun ilk yarışı Avustralya Grand Prix'sini ikinci bitiren Red Bull-Renault sürücüsü Daniel Ricciardo, yakıt kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle diskalifiye edildi.

Formula 1'in internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, seyircisi önündeki yarışta ikinci olarak kariyerinde ilk kez podyuma çıkan Ricciardo'nun otomobilinde, yönetmeliğin izin verdiğinden daha fazla yakıt bulunduğu tespit edildi. Son 4 sezonun şampiyonu Sebastian Vettel'in 6. turda yarış dışı kalmasından sonra Ricciardo'nun ikinciliği ile sezon öncesi testlerindeki kötü performansını bir nebze olsun unutturan Red Bull takımı, bu kararla açılış yarışını puansız kapattı.

Böylece bitiş çizgisini üçüncü sırada geçerek, "Formula 1 tarihinde podyuma çıkma başarısı gösteren ilk Danimarkalı pilot" unvanını kazanan McLaren-Mercedes'in çaylak pilotu Kevin Magnussen ikinci, takım arkadaşı Jenson Button da üçüncü sıraya yükseldi.

Yönetmeliğe göre, takımların tüketim verimliliğini arttırmasını teşvik etmek için araçlardaki yakıt miktarının, bir yarış boyunca saat başına 100 kilogram olmasına izin veriliyor.

Komiserler ayrıca Caterham pilotu Kamui Kobayashi'nin ilk virajda Williams'tan Felipe Massa'ya çarpmasında herhangi bir pilotaj hatası saptanmadığını açıkladı. Kobayashi'nin kullandığı Caterham'da yaşanan teknik bir sorun nedeniyle meydana geldiği belirtilen kaza sonrası iki sürücü de yarış dışı kalmıştı.

Ricciardo'nun diskalifiyesinin ardından yarışta puan alan sürücüler, pilotlar ve markalar klasmanındaki puan durumu şöyle:

İlk 10 sıra

1. Nico Rosberg (Mercedes)

2. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes)

3. Jenson Button (McLaren-Mercedes)

4. Fernando Alonso (Ferrari)

5. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes)

6. Nico Hulkenberg (Force India-Mercedes)

7. Kimi Raikkonen (Ferrari)

8. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso-Renault)

9. Daniil Kvyat (Toro Rosso-Renault)

10. Sergio Perez (Force India-Mercedes)

 

Pilotlar klasmanı

1. Nico Rosberg (Almanya)   25 puan

2. Kevin Magnussen (Danimarka)   18

3. Jenson Button (Büyük Britanya)   15

4. Fernando Alonso (İspanya)   12

5. Valtteri Bottas (Finlandiya)   10



Markalar klasmanı

1. McLaren-Mercedes   33

2. Mercedes   25

3. Ferrari   18

4. Williams-Mercedes   10 

5. Force India-Mercedes   9