İSTANBUL - Veteriner Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ergün, Ege İhracatçı Birlikleri'nin Çırağan Sarayı'nda düzenlediği "Tavuk eti üretiminde bilimsel gelişmeler ve insan sağlığına etkileri" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, piliç etinin hormonla birlikte anılmasının büyük bir talihsizlik ve beyaz ete yapılan bir haksızlık olduğunu söyledi. Ergün, "Etlik piliç yetiştiriciliğinde hormon kesinlikle kullanılmamaktadır, kullanılmasının da bir gereği yoktur" diye konuştu.

Hayvanların beslenmesinde antibiyotik kullanımının hem AB'de hem de Türkiye'de yasaklandığını anlatan Ergün, tedavi amaçlı antibiyotik kullanımının ise kesimden bir hafta önce sonlandırıldığını bildirdi.

Ergün, protein değeri yüksek olan beyaz etin rahatlıkla tüketilebileceğini, kişi başına düşen yıllık tüketimin de 25 kilograma çıkartılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyda Akbay da bir tavuğun 24 ila 27 saatte bir yumurtlayabildiğini, genetik ve ıslah çalışmaları sonucu piliçlerin yaklaşık 6 haftada kesim aşamasına geldiğini söyledi. Akbay, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık beyaz et tüketiminin 20,5 kilogram ve yumurta tüketiminin ise 185 adet olduğunu ifade etti.

"Günde 1 yumurta tüketilmeli"

Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı ise "Yumurta, anne sütünden sonra biyoyararlılığı en yüksek besin maddesidir" dedi.

Yumurtaya bağlı besin alerjisi olmayan tüm çocuklara günde 1 yumurta tüketmelerini tavsiye eden Yağcı, Türkiye'deki yumurta tüketiminin hak ettiği yerde olmadığını belirtti.

Yağcı, yumurta ve tavuk etinin diğer protein kaynaklarına göre daha ekonomik olduğunu ve dar gelirli aileler için vazgeçilmez protein kaynakları olduğunu ifade etti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, ekonomik yetersizlik ve bilinçsizlikten dolayı yeterli ve dengeli beslenilmediğini belirterek, yumurta ve piliç etinin dengeli beslenme açısından oldukça önemli olduğunu kaydetti.

"Yetersiz ve dengesiz beslenme çok önemli bir halk sağlığı sorunudur" ifadesini kullanan Akdur, yetersiz beslenmede hayvansal proteinlerin ilk sırada yer aldığını söyledi.

Çocukların 10'da 1'inin yeteri kadar protein alamadığını ifade eden Akdur, Türkiye'nin beyaz ve kırmızı et tüketiminde gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu belirtti.

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, tavuk ve yumurtanın zaten organik besinler olduğunu belirterek, "Çiftlik tavuklarına hormon vermek teorik ve pratik olarak mümkün olmadığı gibi ekonomik de değildir" dedi.

Derisinin yenilmemesi şartıyla tavuk etinin diyet için en uygun protein kaynağı olduğunu anlatan Sönmez, tavuğun içinde radyoaktivite ve ağır metal zehirlenmesi olmayan tek protein kaynağı olduğunu söyledi.