ANKARA - Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 2014 yılını yeniden yapılanma çalışmalarıyla geçirdiklerini belirtti.

Aktif bir yıl geçirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Erdener, "TMOK olarak dünya sporunun en üst organlarında temsil edildik. Yeniden yapılanma süreci içinde mart ayında tüzüğümüzü değiştirdik ve daha demokratik, daha yaygın temsiliyet esasına dayalı bir yapı içine girdik" dedi.

Kasım ayında yapılan TMOK Olağanüstü Genel Kurul'unda hem kadın temsilini artırma hem de federasyonların, TMOK yönetiminde yer alması açısından önemli adımlar atıldığını anlatan Erdener, şöyle devam etti:

"Sadece kendi yönetimimizde değil uluslararası alanda da yoğun bir yıl geçirdik. Kendi yönetimimiz, IOC Yönetim Kurulu'na seçilmem ve genel sekreterimiz Neşe Gündoğan'ın, Dünya Olimpiyat Komiteleri Birliği (ANOC) Yönetim Kurulu'na girmesinin yanında, başkan yardımcılarımızdan Hasan Arat'ın Avrupa Olimpiyat Komiteleri (EOC) Yönetim Kurulu'nda, Nihat Usta'nın ise İslami Dayanışma Oyunları Spor Federasyonu (ISSF) Yönetim Kurulu'nda yer almaları, Türkiye'nin dünya sporunu yöneten oluşumlarda temsili açısından çok önemli." 

"1 milyon öğrenciye ulaşıldı" 

Sosyal medya ve iletişim araçlarını kullanma adına ciddi adımlar attıklarını ve bu adımları uygulamada görmenin mümkün olduğunu kaydeden Erdener, Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi kapsamında ilköğretim öğrencilerine yönelik başlattıkları programın büyük bir başarıyla devam ettiğini söyledi.

Erdener, proje kapsamında bu yıl 1 milyon öğrenciye ulaşıldığını, gelecek yıl bu rakamın 2 milyona çıkmasını beklediklerini ifade etti. Erdener, "Program yurt genelinde sürüyor. Ayrıca Marmara Bölgesi'nde dar gelirli ailelerin bulunduğu muhitlerde, çok kısıtlı imkanlarla yürüttüğümüz ücretsiz spor okulları çalışması devam ediyor" dedi.

TMOK tarafından düzenlenen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nın tüm dünyada büyük ilgiyle karşılandığını dile getiren Erdener, 50'yi aşkın ülkeden bin 700'ün üstünde yüzücüyü ağırladıklarını belirtti. Erdener, "Eğer başvuruları tümüyle serbest bırakacak olsak, katılımcı sayısı 8-10 bine ulaşacak. Fakat böylesi zorlu bir parkurda güvenlik önlemlerinin yeterli bir şekilde alınabilmesi açısından sayıyı kısıtlamak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

Erdener, Çin'in Nanjing kentinde düzenlenen 2. Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları için geçen yıl 45 sporcuya ikişer bin dolarlık maddi destek sağladıklarını söyledi. Uğur Erdener, bu yıl yine takımlara yurt dışı ve içi kamp, teknik ekiplere eğitim kurslarının düzenlenmesine yardımcı olduklarını söyledi.

2016 Rio Olimpiyatları için 17 sporcuya aylık 600 dolarlık destek ödemesine devam ettiklerini belirten Erdener, Rio'da daha fazla sayıda sporcuyla temsil edilebilmeyi amaçladıklarını kaydetti. 

"Herhangi bir bütçe gelirimiz yok"

Erdener, tüm bu faaliyetleri tamamen sponsor desteğiyle yürüttüklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"TMOK olarak herhangi bir bütçe gelirimiz yok. Ana sponsorumuz Koç Holding, Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı için Samsung'dan destek alıyoruz. Ulaşım giderlerimizi karşılayan BP, aynı zamanda bir kaç sporcumuza da destek veriyor. Ayrıca Hyundai ve Procter and Gamble da bize destek veren firmalar arasında yer alıyor. IOC ve Olimpik Dayanışma Fonu'ndan gelirlerimiz var. Tüm bu destekleri Türk sporunun gelişmesinde kullanıyoruz." 

"2015'te temel amacımız, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte Türk sporunun sorunlarına daha koordineli bir biçimde yaklaşmak, yaratılacak sinerjiyle 2016 Rio Olimpiyatları'nda daha çok sayıda sporcuyla temsil edilmek" diyen Erdener, sözlerini şöyle tamamladı:

"2012 Londra Olimpiyatları'na 2 takım sporuyla katılmıştık. Rio'ya daha çok takımla gitmeliyiz. Türk sporu açısından 2015'e daha büyük umutlarla bakıyorum. Temel amacımız, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte, Türk sporunun sorunlarına daha koordineli bir biçimde yaklaşmak, yaratılacak sinerjiyle 2016 Rio Olimpiyatları'nda daha çok sayıda sporcuyla temsil edilmek."