ANKARA  - Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, önceleri doping skandalları nedeniyle 2016 Rio Olimpiyat Oyunları için kaybolan madalya umudunun bu yıl alınan başarılarla yeniden oluştuğunu söyledi.

Taşpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lisanslı sporcu sayısının bin 300'den bin 890'a yükseldiğini ve iki yılda 11 kentte açılım yaparak, 43 ilde halteri yaygınlaştırdıklarını belirtti.

Kulüp sayısının 82'den 122'ye yükseldiğini ve 50 antrenörü sisteme kattıklarını anlatan Taşpınar, halteri tabana yayma ve güçlendirme projelerinde ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Göreve geldiklerinde halterde doping skandallarının yaşandığını anımsatan Taşpınar, "Halter, doping skandallarıyla sallanıyordu, dibe vurmuştu. Böyle bir dönemde gelip, bir çok projeye imza attık. Dört elle işimize sarıldık. Önce dopingden kurtulduk, Gençlik ve Spor Bakanlığının sloganı 'dopinge sıfır tolerans' ile yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

Taşpınar, uluslararası şampiyonalarda 2014 yılında 85 madalya kazandıklarını belirterek, illerdeki halter salonlarını yenileyerek modern hale getirdiklerini ifade etti.

SHÇEK'in haltere katkısı

Taşpınar, sosyal sorumluluk çalışmalarında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda (SHÇEK) kalan gençleri halterle tanıştırdıklarını ve aralarından başarılı sporcuları mili takıma aldıklarını ifade etti.

Adana, Sakarya, İstanbul, Ankara kentlerinin ardından projenin bir çok kentte daha uygulanacağını belirten Taşpınar, şunları kaydetti:

"Bu projeyle geniş bir sporcu kitlesine ulaşıyoruz. Hem oralardaki kimsesiz çocuklara sahip çıkıyoruz hem de başarılı sporcuları seçebiliyoruz. Olimpiyat ve dünya ikincisi Sibel Özkan Konak da SHÇEK'lerde yetişen bir sporcu. SHÇEK'lerde yetişen bir diğer sporcumuz da gençler Avrupa 3'üncüsü Emrah Aydın. Bu önemli isimler diğer sporcularımıza da örnek niteliğinde."

Taşpınar, Avrupa Halter Şampiyonası'nda elde edilen altın madalyayla Ayşegül Çoban'ın dopingsiz de başarılı olunabilineceğini kanıtladığını belirterek, dünya şampiyonasında Sibel Özkan Konak'ın ise "tertemiz" dünya ikinciliği elde ettiğini vurguladı.

Taşpınar, "Türk kamuoyunda, halterde yaşanan skandalların ardından olimpiyatlarda beklenti yoktu. Ancak Sibel Özkan'ın ikinciliği, sporcularımızı ve bizleri motive ediyor. Aynı disiplinle çalışmak kaydıyla olimpiyatlarda madalya almayı bekliyoruz" diye konuştu.

Toparlanma süreci

Taşpınar, bu yılı başarılarla geçirdiklerini ve yeni yılda da projelerin üstüne ekleyerek devam edeceklerini kaydetti.

Sporcu, antrenör ve kulüp sayısını artırarak, daha da başarılı olmak istediklerini belirten Taşpınar, şunları söyledi:

"2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda madalya umudumuz yokken aldığımız başarılarla, madalya beklentimiz oluştu. Bu bizim için müjdeli bir haber. Büyük hedefimiz halteri geniş tabana yaymak .Güzel bir toparlanma sürecine girdik, aynı şekilde devam ettikçe gelecekte bol madalyalı günler bizi bekliyor."