ANKARA -

Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, Kazakistan'ın Almatı kentinde düzenlenen ve Türkiye'nin 2 madalya elde ettiği Dünya Halter Şampiyonası'nı AA muhabirine değerlendirdi.

Olimpiyat ikincisi ve dünya şampiyonu Sibel Özkan Konak'ın, koparma ve toplamda 2 gümüş madalya kazandığını hatırlatan Taşpınar, ayağındaki spazma rağmen milli sporcunun şampiyonada olağanüstü bir performans gösterdiğine dikkati çekti.

Taşpınar, doktor müdahalesiyle sporcuyu son anda podyuma çıkardıklarını anlatarak, "Neredeyse süreyi kaçıracaktı, vakti olmadığı için de deneme yapamadan podyuma çıktı. Sibel'in bu davranışı bize şunu gösterdi ki azmin elinden hiçbir şey kurtulmuyor. Kürsüde, hem sakatlığının hem de üç yıl aranın ardından ülkesine iki gümüş madalya hediye etmesinin gözyaşlarını döktüğünü düşünüyorum. Bu üç yılın ardından ilk katıldığı şampiyonada kendini denemesi zor bir imtihandı ama başarıyla geçti. Bu aksilikler olmasaydı Sibel, dünya şampiyonu olabilirdi" diye konuştu.

Milli haltercinin evli ve çocuk sahibi olduğunu belirterek, "Sibel, 'evlenince spor hayatı biter' imajını yıktı. Zaman zaman çocuğuyla antrenmanlara bile katıldı. Herşeyiyle örnek oldu. Gelecek yıl ABD'de yapılacak Dünya Şampiyonası'nda ve 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda beklentimizin yüksek olduğu sporcu" ifadelerini kullandı.

 "Nurcan Taylan aksilik yaşadı"

48 kiloda koparma, silkme ve toplamda sıfır çeken Nurcan Taylan'ın ise birtakım aksilikler yaşadığını dile getiren yönetici, "Nurcan olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu olmuş sporcu. Doğrusu böyle bir sonuç alması hem bizi hem de kendisini üzdü. Sebeplerini tabii ki masaya yatıracağız. Kilo düşmesi sorun olabilir mi, olmayabilir mi antrenörleriyle görüşeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Taşpınar, Taylan'ın bu durumu telafi edebilecek kapasitede olduğunu vurgulayarak, doping cezasının ardından Avrupa şampiyonasıyla podyuma döndüğünü ve Türkiye'ye gümüş madalya kazandırdığını hatırlattı.

Spor hayatının inişli çıkışlı olabildiğini ifade eden Tamer Taşpınar, "Çok iyisiniz ama ayak bileğinizi burktuğunuzda yoksunuz. Bu yüzden sporcu yaşamın her karesinde dikkatli olmalı. Yaptığımız spor amatör bir branş olabilir ama profesyonelce davranmak lazım" dedi.

"Camia silkinip kendine geldi"  

Şampiyonaya gelecek vadeden sporcularla katıldıklarını belirten Taşpınar, bazılarının tecrübe kazanması, bazılarının da şampiyona havasını soluması için gönderdiklerini söyledi.

Taşpınar, halter camiasının silkinip kendine geldiğini dile getiren sözlerini şöyle tamamladı:

"Çok kötü dönemler geçirdik. Birtakım skandallarla sarsılmıştık. Enkaz edebiyatı yapar gibi 'çok kötü bir tablo aldık' demenin bir anlamı yok. Artık çok iyi yapılanıyoruz. Ceza alan birkaç sporcunun aramıza dönmesine az kaldı. Bir yandan altyapıdan sporcular gelişiyor. 

Biraz sabır diyoruz ama spor kamuoyumuz biraz aceleci davranıyor. 'Doping bitsin' diyenler şimdi 'madalya nerede' diyor. Hepsi üst üste olmuyor ama hep iyiye doğru gidiyoruz. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yurtlarında kalanlar arasında sporcu yetiştirme çalışmalarımız sürüyor. Daha önce 37 kentte yapılan halter, bu sayı 55'e çıktı. Bu sayı giderek artacak."