İSTANBUL  - Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) ve Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) Avrupa Başkanı Turgay Demirel, 2015 Avrupa Şampiyonası'nın en az 4 ülkede düzenleneceğini açıkladı.

Turgay Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki iç savaş nedeniyle 2015 Avrupa Şampiyonası'nı düzenleme hakkının bu ülkeden alındığını hatırlatarak, gelecek yıl düzenlenecek turnuvaya birden fazla ülkenin evsahipliği yapacağını belirtti.

Az bir zaman kaldığı için şampiyonayı tek başına düzenlemek için hiçbir ülkenin adaylık başvurusu yapmadığını dile getiren Demirel, "Öncelikle bu turnuvanın tek bir ülkede düzenlenmeyeceğini söyleyebilirim. Çünkü, tek ülke olarak başvuran bir aday çıkmadı. 2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası tek bir ülkede değil en az 4 ülkede düzenlenecek. Bu 4 ülkede gruplar ve birinde de finaller oynanacak. Şampiyonaya bir yıl kaldı. Belki salon yetersizliği, belki maddi yetersizlikten dolayı tek bir aday ülke çıkmadı" ifadelerini kullandı.

 

- "Gruplardan birini düzenlemek istiyoruz"

 

2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nı düzenleyecek ülkeler arasında Türkiye'nin yer alması için başvuru yaptığını belirten Demirel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"8 Eylül'de İspanya'da yapılacak toplantıda karar verilecek. En az 4 ülke olacağını tekrar söyleyebilirim. Bu 4 ülkede hem gruplar hem de bir tanesinde finaller oynanması yönünde karar alacağız ya da 4 ülkede gruplar bir ülkede de finaller şeklinde bir sonuç çıkabilir. Bakalım 8 Eylül'deki toplantıda FIBA Avrupa Yönetim Kurulu ne karar verecek."

Türkiye'nin 2001 Avrupa Şampiyonası ve 2010 Dünya Şampiyonası'na çok iyi evsahipliği yaptığını vurgulayan tecrübeli basketbol adamı, "Bakanımız ve genel müdürümüz de bilgisi dahilinde 2015 için adaylar arasında Türkiye de var. Türkiye olarak gruplardan birini düzenlemeye talibiz. Bu tip organizasyonları çok iyi yapan bir federasyonuz. Önemli olan Türkiye olarak, sadece grup maçı organize ederek 2015'in finaline gitmek mi ya da daha sonra bir Avrupa Şampiyonası'nı komple organize etmek mi? Bu konuda düşüncelerimiz var" şeklinde konuştu.

 

- "Lige yeni sponsor bulacağız"

 

Turgay Demirel, uzun yıllardır Beko'nun isim sponsorluğunda oynanan Türkiye Basketbol Ligi'ne bu yıl başka bir sponsor bulacaklarını kaydetti.

Sponsor çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünün altını çizen Demirel, "Türkiye Basketbol Ligi başlamadan, kulüplerimizin gelirlerini düşürmemek için yoğun bir şekilde ligin yeni ismi için sponsor görüşmeleri yapıyoruz. İnşallah bu konuda yapılan çalışmaların sonucunu alacağız. Yeni sezonda yeni bir sponsor olması için gayret ediyoruz" diye konuştu.

Demirel, Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi için de yayıncı kuruluş aradıklarını açıkladı. Bu konuda ücretsiz yayın yapmak isteyen kanallar olduğunu belirten Demirel, "TRT ile görüşmelerimiz var. Kadın basketbol takımlarının gelir elde etmesi için ücretsiz yayına bugüne kadar pek ikna olmamıştık. Ama bu sene kadın basketbol maçları ve bu büyük şölen mutlaka televizyonlarda yayınlanacak" diyerek sözlerini tamamladı.