ANKARA - Futbol dünyasının önde gelen isimleri, menajerliklerini yapan babaları ile geçmişte yaşadıkları maddi sorunlarla gündeme geldi.

Arsenal forması giyen Türk asıllı Alman oyuncu Mesut Özil, Barcelona'nın Arjantinli yıldızı Lionel Messi ve Brezilyalı futbolcusu Neymar, menajerliklerini üstlenen babalarıyla, maddi anlaşmazlıklar, vergi kaçakçılığı ve transferde usulsüzlük gibi iddialarla mahkemelik oldu.

Futbol dünyasındaki profesyonel ilişkilerin en fazla zarar verdiği baba-oğul ikilisi, Mesut Özil-Mustafa Özil olarak göze çarptı. Aralarında yaşanan maddi anlaşmazlıklardan dolayı arası açılan ikili, birbirlerine dava açacak aşamaya geldi.

Lionel Messi, babası Jorge Messi hakkında vergi kaçırdığı yönünde çıkan iddialar yüzünden mahkemeye çıkmak zorunda kaldı.

Neymar'ın babası Neymar Da Silva Santos ise oğlunun Barcelona'ya transferi sırasında usulsüz gelir elde ettiği iddiasıyla hakim karşısına çıktı.

Mesut Özil'in babası ile arası açıldı

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Arsenal'da top koşturan Mesut Özil ile babası Mustafa Özil'in arası, maddi konular yüzünden açıldı.

Alman basınında, Mustafa Özil'in mahkemeye başvurarak, oğlu Mesut Özil'in menajerlik ve danışmanlık ücreti olarak 600 bin avro, bir saat firması reklamı için aracılık etmesinden dolayı da 30 bin avro ve lüks bir aracın kendisine verilmesini talep ettiği iddia edildi.

Aralarındaki maddi konular nedeniyle davalık olan ikilinin, daha sonra anlaşarak açılan davayı geri çektiği öne sürüldü.

Yaşananların ardından babası ile arası açılan Mesut Özil, menajerliğini kardeşi Mutlu Özil'e devretti.

Diğer yandan, Mesut Özil'in Real Madrid'den ayrılmasının nedeninin de babası olduğu iddia edildi. İspanyol kulübünden oğlu için yüksek maaş talebinde bulunduğu ileri sürülen Mustafa Özil'in bu talebinin kabul görmediği, Özil ailesi için "açgözlü" ifadesini kullanan başkan Florentino Perez'in ise yeni sözleşme imzalamaya sıcak bakmayarak futbolcusunu Arsenal'a gönderdiği öne sürüldü.

Messi ve babası mahkemede ifade verdi

2007-2009 yıllarında Maliye Bakanlığı'na bildirdiği gelir vergisi beyanatında usulsüzlük yaptığı ve imaj haklarından elde ettiği gelirlerden 4,16 milyon avro vergi kaçırdığı gerekçesiyle savcılık tarafından suçlanan Messi ve babası Jorge, mahkemede hakim karşısına çıktı.

"Leo Messi Management" adlı şirketin de sahibi olan ve oğlunun tüm imaj haklarını bu şirket aracılığıyla yöneten Jorge Messi, oğlunun konuyla bir alakası olmadığını savunarak, "Bu konuda oldukça dikkatli olmak istiyorum. Her zaman söyledim. Bu olayın Messi ile hiçbir ilgisi yok o yüzden konuşması için bir sebep de yok. Konuya avukatlarım bakıyor. Leo'yla değil, benimle ilgili bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya basınında, Arjantinli futbolcu Messi'nin babasının ayrıca, Kolombiyalı bir uyuşturucu mafyasının parasını aklayarak, komisyon aldığı da iddia edildi.

Mali konularla babasının da aralarında bulunduğu danışmanlarının ilgilendiğini açıklayan Messi ise soruşturma sürecinde maliyeyle anlaşarak cezasıyla birlikte tüm borcunu ödedi.

Neymar'ın transferinde usulsüzlük iddiası

Barcelona Kulübü hakkında, Brezilya'nın Santos takımından kadroya katılan Neymar'ın transferinde, futbolcunun babası aracılığıyla mali usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Brezilya basınında, Barcelona Kulübü eski başkanı Sandro Rosell'in imzasını taşıdığı ve FIFA'ya gönderilen bir yazıda, Neymar'ın transfer ücretinin Santos Kulübü ile futbolcunun haklarına sahip şirket tarafından paylaşıldığı öne sürüldü.

Barcelona kasasından Neymar transferi için çıkan 57,1 milyon avronun 40 milyonunun futbolcunun babasına gizlice komisyon olarak verildiği iddia edilerek, bu miktarın baba ve oğul tarafından oluşturulan aile şirketine aktarıldığı ileri sürüldü.

Rosell, bu transfer yüzünden hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları sebebiyle istifa etti.

Söz konusu soruşturma kapsamında Neymar'ın avukatına yazılı bir metin gönderen İspanyol mahkemesi, Barcelona'nın direkt ya da dolaylı yollardan Neymar'a ve yakın çevresine transferle bağlantılı yaptığı tüm ödemelerin belgelerini istedi, futbolcunun babası Neymar Da Silva Santos, iddialar nedeniyle mahkemede ifade verdi.