İSTANBUL - Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi play-off çeyrek final üçüncü maçında deplasmanda İsrail temsilcisi Maccabi Electra'yı normal süresi 65-65 biten karşılaşmanın uzatma bölümü sonucunda 75-74 yenerek, seriyi 3-0 kazandı ve tarihinde ilk kez Dörtlü Final'e yükseldi.

Karşılaşmaya iyi başlayan İsrail ekibi, boyalı alanda bulduğu sayılarla 4-0 öne geçti. Bogdanovic ve Semih Erden ile sayı üreten Fenerbahçe Ülker karşısında Pargo ve Randle ile isabet bulan Maccaci Electra, 6. dakikada skoru 13-5 yaptı. İsrail ekibi, hücumda zorlanan sarı-lacivertli ekip karşısında 8. dakikasını 9 sayı (17-8) üstün geçtiği maçın ilk periyodunu da 20-13 önde bitirdi.

İkinci periyoda Zisis'in basketleriyle başlayan Fenerbahçe Ülker 13. dakikaya girildiğinde farkı 3 sayıya (20-17) indirdi. Etkili savunmasıyla periyodun ilk 4 dakika 36 saniyesinde rakibine sadece 2 sayı şansı tanıyan sarı-lacivertli takım, Zisis ve Bjelica'nın üç sayılık basketleriyle 15. dakikada öne geçti: 22-23. Oyunun kontrolünü elinde bulunduran Fenerbahçe Ülker, Zisis ve Goudelock ile sayı üretmeye devam ederek soyunma odasına 37-31 üstün gitti.

Maçta ikinci yarının ilk bölümünde iki takımda skor bulmakta zorlanırken, 26. dakikaya 40-36 Fenerbahçe Ülker'in üstünlüğüyle devam edildi. Ancak daha sonra Tyus ile hareketlenen Maccabi Electra'ya Goudelock ve Bogdanovic ile karşılık veren sarı-lacivertli ekip, son periyoda da 50-45 önde girdi.

Son çeyreğe iyi başlayan İsrail temsilcisi, yaptığı hücumları istediği gibi değerlendiremeyen Fenerbahçe Ülker karşısında Pargo, Haynes ve Randle'ın sayılarıyla 36. dakikada skoru eşitledi: 56-56.  Semih Erden, Vesely ve Preldzic ile kritik basketler bulan Fenerbahçe Ülker son iki dakikaya 69-53 önde girdi. Ancak oyunu bırakmayan Maccabi Electra, Pargo ve Haynes'in sayılarıyla bitime 1 dakika 19 saniye kala skoru tekrar eşitledi: 63-63. Fenerbahçe Ülker'de Goudelock son dakikanın hemen başında iki defa kullandığı topta isabet bulamazken, İsrail ekibi bitime 33 saniye kala Alexander'ın basketiyle 65-63 öne geçti. Fenerbahçe Ülker'in hücumunda bitime 9,7 saniye kala skoru 65-65 yapan Vesely, öne geçme fırsatı olan faulde isabet sağlayamadı. Ev sahibi ekibin hücumunda ise Pargo'nun atışı potadan döndü ve normal süresi 65-65 berabere biten maç uzatmaya gitti.

Takımların karşılıklı basketler bulduğu uzatma bölümünde Fenerbahçe Ülker, son dakikaya 73-72 önde girdi. Sarı-lacivertli ekibin bitime 30 saniye kala Goudelock'ın üç sayılık atıştan sonuç alamadığı maçta Maccabi Electra bitime 15,7 saniye kala Randle'ın serbest atıştan bulduğu sayılarla 74-73 öne geçti.

Obradovic'in molasından sonra kenardan başlayan maçta Fenerbahçe Ülker bitime 9,1 saniye kala Goudelock'ın basketiyle skoru lehine çevirdi: 74-75. Maccabi Electra'ya son hücumda sayı şansı vermeyen sarı-lacivertli takım, karşılaşmadan 75-74 galip ayrılarak seriyi 3-0 kazandı ve Dörtlü Final'e yükseldi.

Dörtlü Final'e 14 yıl sonra bir Türk takımı

Fenerbahçe Ülker, Anadolu Efes'in elde ettiği başarıyı 14 yıl sonra tekrarlayan ilk Türk takımı oldu

Daha önce, o zamanki adıyla Efes Pilsen (Anadolu Efes), 1999-2000 sezonunda Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final oynayan ilk Türk takımı oldu. Anadolu Efes, Yunanistan'ın Selanik şehrinde düzenlelen organizasyonda Avrupa üçüncülüğünü elde etmişti.

Bir sonraki sezon ise Avrupa Ligi iki farklı organizasyon altında oynandı. Lacivert-beyazlı ekip, FIBA tarafından düzenlenen Suprolig'e katılmış ve burada da Dörtlü Final oynayarak yine Avrupa üçüncüsü olmuştu.

Obradovic: Hedefimiz burada olmaktı

Fenerbahçe Ülker'de başantrenör Zeljko Obradovic maçın ardından yaptığı açıklamada, "Öncelikle oyuncularımı bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Hedefimiz burada olmaktı. Avrupa Ligi serisi boyunca maç maç çalışarak buralara geldiler. Maccabi Electra'nın sahasında maç kazanmak zordur. Bugün de sonuna kadar mücadele ettiler. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle taraftarımıza teşekkür ediyorum. Onların önemini sezon boyu vurguladım. Bize güç veriyorlar. Biliyorum ki bizi desteklemek için Madrid'e de gelecekler. Bundan sonra Dörtlü Final'de de en iyisini yapmak için çalışmalara başlayacağız" dedi.