TRABZON - Guatemala'da düzenlenen Okul Sporları Dünya Futbol Şampiyonası finalinde, Brezilya temsilcisini 2-1 yenerek şampiyon olan Trabzon Erdoğdu Anadolu Lisesi'nin Müdürü Ali Turan, birlikte sürekli oynamanın ve her gün antrenman yapmanın bu başarıyı getirdiğini söyledi.

Şampiyonanın ardından dün akşam kafileyle Trabzon'a gelen Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen sezon Türkiye Şampiyonası'nda final oynadıklarını anımsattı.

Söz konusu maça çıkarken sahaya inerek oyunculara moral verdiğini anlatan Turan, "Çocuklara 'siz elinizden geleni yaptınız, yenilseniz bile ikinci olacaksınız' dedim. Takım kaptanı bana 'hocam biz birinci olmak zorundayız dedi. 'Neden?' diye sorduğumda ise 'ikinci olanı kimse hatırlamaz' dedi. Hakikaten de o maça çıktık yenildik ve Türkiye ikincisi olduk, çok hatırlanmadık" ifadelerini kullandı.

Turan, o maçtan sonra oyuncuların kendisine bir söz verdiğini dile getirerek, "Seneye dünya kupasını alacaklarını söylediler. Böyle başladık ve neler yapılması gerekiyorsa onları yaptık" dedi.

Geçen seneden beri başarılı olmayı kafalarına koyduklarını belirten Turan, şunları söyledi:

"Bu sene de Türkiye şampiyonu olduk ve ülkemizi temsil etmek için Guatemala'ya gittik. Birçok ülke parasızlık sebebiyle gelemedi. Türkiye Cumhuriyeti devletine teşekkür ediyorum. Bizi dünyanın öbür ucuna gönderdiler. Bir yarışma yapıldı ve dünya kupasını ülkemize kazandırdık. Ülkemizin bayrağını yükseklerde taşımak için çocuklarımız yüreklerini ortaya koydular. Sakat sakat oynadılar ve hatta bir oyuncuyu sakatlandığı için çıkarmak istediğinde 'hayır hocam bu kupada ben bu şekilde de oynamak istiyorum' dedi. Çocuklarımız ellerinden gelenin en iyisini yaptılar ve kupayı aldılar."

Turan, öğrencilerinin şampiyonada koyduğu tavrın önemine işaret ederek, Guatemala'daki öğrencilerin, Türkiye'yi 50 yıl sonra bile hatırlayacaklarını vurguladı.

Oyuncularının rakip takım kulübesine giderek onları tebrik ettiğini anlatan Turan, "Maç başlamadan seyircileri gezerek onlara saygı gösterisinde bulundular ve onlara çeşitli hediyeler verdiler. Oralarda 'Türkiye' seslerini tribünlerde seslendirdiler. Bu davranışları sanırım dünya kupasına damgasını vurmuştur" diye konuştu.

"Ağlamaya başladım"

Turan, oyuncularının çoğunun Trabzonspor'un altyapısında oynadığını belirterek, "Birlikte sürekli oynamak ve hergün antrenman yapmanın bu başarıyı getirdiğini düşünüyorum. Tabii burada Trabzonspor'un bize çok katkısı oldu" dedi.

Final maçından önceki Fransa maçından sonra finale kalınca tribündeki "Türkiye" sloganlarını duyunca ağlamaya başladığını anlatan Turan, "Yüreğinizden ağlıyorsunuz bunu başka bir şekilde tarif  etmeniz mümkün değil. Bundan daha büyük bir mutluluğu bir ülke insanı olarak bırakın okul müdürü değil kimsenin yaşaması mümkün değil, ben yaşadım. Hayallerim bu okulda gerçekleşti ölsem gözüm arkada kalmaz artık" ifadelerini kullandı.

"Başbakanımız, 'Ben size uçağımı tahsis ediyorum' dedi"

Turan, Başbakanlığa ait "ANA" uçağıyla Trabzon'a gelmesine ilişkin de şunları kaydetti:

"Ben 50 yaşındayım ANA uçağının yanına şimdiye kadar yaklaşamamıştım. İçerisinde İstanbul'dan buraya kadar geldik. Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Programı vardı İstanbul'da ve bizim de orada olduğumuzu duyunca bizim tarifeli uçakla dönüşümüz aynı saatlerdeydi. Orada onu 10 dakika bekledik ve çocukları tebrik etti. Kendisi çocuklara 'ben size uçağımı tahsis ediyorum' dedi ve çocuklarımız farklı duygular yaşadı. Çocuklarımızın onunla Trabzon'a gelmesi önemli birşeydi. Çocuklarımız da bundan etkilenmiştir."

TFF yönetiminin de İstanbul'da kendileriyle ilgilendiğini dile getiren Turan, Trabzon'da da yağmura rağmen çok sayıda kişi tarafından karşılanmalarının mutluluk verici olduğunu vurguladı.

"Okul tatilinde Kıbrıs tatili"

Turan, bir okul takımı oldukları için primden söz edemeyeceklerini dile getirerek, "Çocuklarımız prim olarak milli sporcu oldular. Tabii ki herşeyi hak ediyorlar ama bunu parasal olarak düşünmemek lazım. Onları eğitimden koparmamaya çalışıyoruz. Ne kadar eğitimli ve saygılı olurlarsa o kadar büyük futbolcu olacaklarını söylüyoruz. Şimdi ders zamanı fakat haziran sonunda ödül olarak Kıbrıs'a göndereceğiz. Bunu eğitim bittikten sonra yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Sporcuların eğitim durumunun iyi olduğunu anlatan Turan, "Üniversite hazırlık sınavlarında okulumuzda en yüksek puanı alan öğrencilerimizden birisi futbolcu. İngilizce öğretmenimiz de onları yetiştirdi ve orada zorluk çekmediler. Çocuklarımız İngilizce de zorlanmadılar ve anlaştılar. Ben anlaşamadım onlar anlaştı" ifadelerini kullandı.