İSTANBUL

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi D Grubu'ndaki üçüncü maçında yarın Alman ekibi Borussia Dortmund'u ağırlayacak.

Gruptaki ilk 2 maçında evinde Belçika temsilcisi Anderlecht'le 1-1 berabere kalan ve 1 puanı getiren golü ancak uzatma dakikasında bulan Galatasaray, yenilgiden son anda kurtuldu. Zorlu Arsenal deplasmanında 4-1 mağlup olmaktan kurtulamayan sarı-kırmızılılar, ilk galibiyetine Borussia Dortmund karşısında ulaşmaya çalışacak.

İki maçını da kazanan ve 6 puanla lider durumda bulunan Borussia Dortmund karşısında gruptaki önemli müsabakalarından birine çıkacak olan "Cim Bom"un alacağı olası bir galibiyet, ikinci tura yükselebilme hedefinde büyük bir adım olacak.

Türk Telekom Arena'da saat 21.45'de başlayacak müsabakayı, İspanya Futbol Federasyonu'ndan hakem Antonio Mateu Lahoz yönetecek.

Derbi galibiyeti moralleri yükseltti

Spor Toto Süper Lig'in 6. haftasındaki derbi karşılaşmasında Fenerbahçe'ye karşı alınan 2-1'lik galibiyet, Borussia Dortmund maçı öncesi sarı-kırmızılı ekipte moralleri yükseltti.

Özellikle yıldız oyucusu Wesley Sneijder'in performansıyla ve galibiyeti getiren 2 şık golüyle öne çıktığı Fenerbahçe derbisini kazanmayı başaran Galatasaray, Borussia Dortmund karşısına bu motivasyonla çıkacak.

Sarı-kırmızılı ekipte, Borussia Dortmund maçı öncesi sakatlığı bulunan Aydın Yılmaz'ın dışında eksik oyuncu bulunmuyor.

Borussia Dortmund 5 attı, hiç yemedi

D Grubu'nda geride kalan 2 maçın ardından 6 puanla lider durumda bulunan Borussia Dortmund, oldukça başarılı bir performans ortaya koyuyor.

İlk maçında kendi seyircisi önünde Arsenal'i 2-0 yenen, ikinci maçında ise deplasmanda Anderecht'i 3-0 mağlup eden Alman ekibi, attığı 5 gole karşılık kalesinde ise gol görmedi.

Borussia Dortmund'in ilk iki maçında Adrian Ramos ile Ciro Immobile rakip fileleri 2'şer kez havalandırdı, Pierre-Emerick Aubameyang ise 1 gol kaydetti.

Puan durumu  

Sarı-kırmızılı ekibin yer aldığı D Grubu'nda üçüncü hafta maçları öncesi puan durumu şöyle:

 TAKIM O G B M A Y Puan
1-Borussia Dortmund 2 2 - - 5 -   6  
2-Arsenal 2 1 0 1 4 3   3 
3-Galatasaray 2 - 1 1 2 5   1 
4-Anderlecht 2 - 1 1 1 4   1
Melo ve Dzemaili kart sınırında 

Galatasaray'da Felipe Melo ve Blerim Dzemaili sarı kart cezası sınırında bulunuyor.

İkişer sarı kartları bulunun Melo ve Dzemaili, yarın Borussia Dortmund karşısında sarı kart görmeleri halinde Alman takımıyla deplasmanda yapılacak 4. maçta forma giyemeyecek.

"Cim Bom" Aysal başkanlığında son maçına çıkıyor

Galatasaray, Borussia Dortmund karşılaşmasıyla Ünal Aysal başkanlığındaki son resmi maçına çıkacak.

Türk Telekom Arena'da yarın oynanacak Borussia Dortmund karşılaşması sarı-kırmızılı kulübün 25 Ekim'de yapılacak olağanüstü seçimli genel kurulunda başkanlığı devretmeye hazırlanan Aysal'ın başkan olarak izleyeceği son resmi futbol karşılaşması olacak.

14 Mayıs 2011'de yapılan genel kurulda 2 bin 998 oy alarak kulüp tarihinin en yüksek oyuyla başkan seçilen Aysal, kulüp tarihinin 3 yıllık görev dönemi için seçilen ilk başkanı olmasına karşın,  bu süresini dolduramadı. Olağanüstü genel kurulla göreve gelen Aysal, 22 Haziran 2013 tarihinde olağanüstü genel kurula gitti ve tek aday olduğu seçimde yönetimini önemli ölçüde değiştirerek bin 404 oyla tekrar başkan seçildi.

Aysal, Divan Kurulu toplantılarında yaşadığı sorunların ardından geçen ay bir kez daha olağanüstü genel kurul kararı alırken, olağanüstü seçimli genel kurulda başkan adayı olmadı. Ünal Aysal, başkanlığı 25 Ekim'deki seçimin ardından başkan adaylarından Alp Yalman veya Duygun Yarsuvat'a devredecek.

3 yılda 5 kupa

Görev süresinin sonunda toplam bin 244 gün başkanlık yapacak Ünal Aysal, döneminde Galatasaray Futbol Takımı 5 kupa kaldırdı. 

Sonrasında başlatılan şike soruşturması nedeniyle olaylı hatırlanan 2010-2011 sezonunu 8. tamamlayan Galatasaray'ı devralan başkan Aysal, başına efsane teknik adam Fatih Terim'i getirdiği sarı-kırmızılı takımı adeta küllerinden ayağa kaldırdı. Terim önderliğinde yaptığı transferlerle zirveye oynayan bir kadro oluşturan Aysal'ın takımı, bu yatırımının karşılığını ilk sezonunda verdi ve şampiyonluğa ulaştı. Sarı-kırmızılılar, Süper Final'in oynandığı sezonun sonunda ezeli rakibi Fenerbahçe'nin sahasında şampiyonluğunu ilan etti.

İkinci sezonunda yaptığı yatırımları sürdüren Aysal, sarı-kırmızılı takımın mücadele ettiği Spor Toto Süper Lig ve UEFA Şampiyonlar Ligi'nde başarılı sonuçlar almasında baş rolü oynadı. Sezona Fenerbahçe'yi yenip, TFF Süper Kupa'yı kazanarak başlayan Galatasaray, Aysal'ın başkanlığında 2012-2013 sezonununu da şampiyon tamamladı. Sarı-kırmızılılar, böylece şampiyonluk sayısını da 19'a çıkararak, 18 şampiyonluğu bulunan Fenerbahçe'yi geçmiş oldu.

2013-2014 futbol sezonuna yine Fenerbahçe'yi mağlup edip TFF Süper Kupa'yı kazanarak başlayan Aysal'ın başkanlığındaki Galatasaray, yönetimsel ve teknik kadro nedeniyle yaşanan bir çok krize yenik düştü ve şampiyonluğu Fenerbahçe'ye kaptırdı. Buna rağmen ligi ikinci bitiren sarı-kırmızılılar, 8 sezondur kazanılamayan Türkiye Kupası'nı müzesine götürerek, moral buldu.

Sarı-kırmızılılar ayrıca 2013-2014 sezonu öncesinde Arsenal'in ev sahipliğinde düzenlenen "Emirates Cup"ta da şampiyonluk yaşadı.

Resmi 153 maçta 86 galibiyet

Galatasaray, Ünal Aysal başkanlığında 153 resmi maç oynadı.

Spor Toto Süper Lig'de 114, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 20, Türkiye Kupası'nda 16 ve TFF Süper Kupa'da 3 maça çıkan sarı-kırmızılılar, toplamda 86 galibiyet, 40 beraberlik ve 27 mağlubiyet aldı.

Ligde son maçı Fenerbahçe derbisi

Başkanlığının son lig maçını Fenerbahçe derbisiyle yaşayan Aysal'ın döneminde sarı-kırmızılı taraftarlar derbi galibiyetine doydu.

Ünal Aysal'ın başkanlığında Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'la toplam 20 derbi maç yaptı. Bu maçlarda rakiplerine karşı 11 kez üstünlük kuran "Cim Bom", 5 derbi maçta berabere kalırken, 4'ünde yenildi. Ünal Aysal, başkanlığının son lig maçında Fenerbahçe derbisi yaşadı ve 2-1'lik sonuçla sevindi.

Aysal, her ne kadar Süper Final'in uygulandığı 2011-2012 sezonunda Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda şampiyonluk kupası kaldırsa da Kadıköy'de galibiyet göremedi.

Şampiyonlar Ligi'nde üst üste başarılar geldi

Ünal Aysal döneminde 3 sezon üst üste gruplarda mücadele etme hakkı kazanan Galatasaray, önemli başarılar elde etti.

Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın Avrupa'dan men cezası aldığı dönemde Türkiye'nin puanına ciddi katkıda bulunan sarı-kırmızılılar, Aysal başkanlığında 2012-2013 sezonunda katıldığı UEFA Şampiyonlar Ligi'nde İngiltere'nin Manchester United, Romanya'nın Cluj ve Portekiz'in Braga takımlarıyla aynı grupta yer aldı. Grubu Manchester United'ın ardından ikinci tamamlayarak, son 16 takım arasına kalan "Cim Bom" ilk maçta sahasında berabere kaldığı Alman ekibi Schalke 04'ü deplasmandaki mücadelede yenerek, çeyrek finale yükseldi. Bu turda İspanyolların dünyaca ünlü takımı Real Madrid ile eşleşen sarı-kırmızılılar, Türk Telekom Arena'da 3-2 galip gelmesine rağmen ilk maçı 3-0'lık skorla farklı kaybettiği için elendi.

Doğrudan gruplara kaldığı 2013-2014 sezonunda ise İspanya'nın Real Madrid, İtalya'nın Juventus ve Danimarka'nın Kopenhag takımlarının bulunduğu zorlu grupta mücadele eden Galatasaray, buna rağmen unutulmazlar arasına giren Juventus maçıyla gruptan çıkmayı başardı. Son 16 turunda İngiliz Chelsea takımıyla eşleşen sarı-kırmızılı ekip, rakibine elenmekten kurtulamadı.

Bu sezon da İngiltere'nin Arsenal, Almanya'nın Borussia Dortmund ve Belçika'nın Anderlecht takımlarının yer aldığı zorlu bir gruba düşen Galatasaray, 3. maçına yarın çıkacak. Sarı-kırmızılıların, 2 maçta 1 puanı bulunuyor.

Fatih Terim krizi yaşadı, 3 teknik adamla çalıştı

Ünal Aysal, başkanlığı döneminde 3 farklı teknik direktör ile çalıştı.

Başkan seçilmesinin ardından teknik direktörlük görevini Fatih Terim'e emanet eden Aysal, deneyimli teknik adam ile 2 şampiyonluk, 2 TFF Süper Kupa kazandı. 2013-2014 sezonunun başında yaşanan kriz sonunda aynı zamanda A Milli Takım'ı da çalıştıran Terim ile yolları ayıran Ünal Aysal, takımı dünyaca ünlü İtalyan teknik direktör Roberto Mancini'ye teslim etti. Mancini ile sezon sonuna kadar çalışan ve Türkiye Kupası sevinci yaşayan Aysal, 49 yaşındaki teknik direktör ile finansal konularda görüş ayrılığına düştüğü için bir kez daha değişikliğe gitmek zorunda kaldı.

Mancini'nin yerine uzun arayışların ardından vatandaşı Cesare Prandelli'yi getiren Ünal Aysal, İtalya Milli Takımı ile 2014 FIFA Dünya Kupası'nda hayal kırıklığı yaşayan ve sarı-kırmızılı takımın başında da sürekli tartışılan Prandelli ile yola devam etti.

Galatasaray 14 yıl sonra Borussia Dortmund karşısında

UEFA Şampiyonlar Ligi D Grubu üçüncü maçında yarın Almanya'nın Borussia Dortmund ekibini konuk edecek sarı-kırmızılı ekip, 1999-2000 sezonu UEFA Kupası 4. turunda elediği rakibiyle bir kez daha karşı karşıya gelecek.

Avrupa kupalarında daha önce Borussia Dortmund'la 4 maç oynayan "Cim Bom", 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 yenilgi aldı.

Alman ekiplerine karşı 27. maçına çıkacak Galatasaray, geride kalan müsabakalarda 7 galibiyet, 7 de beraberlik alıp, 12 kez mağlup oldu.

Galatasaray Avrupa kupalarındaki 258. maçında

Galatasaray, Almanya'nın Borussia Dortmund takımıyla yarın yapacağı UEFA Şampiyonlar Ligi maçıyla Avrupa kupaları tarihindeki 258. karşılaşmasına çıkacak.

Sarı-kırmızılılar, Şampiyon Kulüpler Kupası ile UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 153, adı daha önce UEFA Kupası olan UEFA Avrupa Ligi'nde 71, Kupa Galipleri Kupası'nda 32 ve UEFA Süper Kupa'da da 1 kez olmak üzere, toplam 257 maç yaptı.

Avrupa kupalarındaki en başarılı Türk ekibi olarak dikkati çeken Galatasaray, 257 maçta 97 galibiyet ve 93 yenilgi aldı, 67 karşılaşmada ise eşitliği bozamadı. Bu karşılaşmalarda rakip filelere toplam 359 gol göndermeyi başaran ''Cim Bom'', kalesinde ise 373 gol gördü.

Prandelli ile Avrupa'da üçüncü maç

Galatasaray'da teknik direktör Cesare Prandelli, takımıyla Avrupa kupalarındaki üçüncü maçına çıkacak.

İtalyan çalıştırıcı idaresinde 1 TFF Süper Kupa ve 6 lig maçı oynayan "Cim Bom", UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki üçüncü sınavını ise Borussia Dortmund'a karşı verecek.

Prandelli yönetiminde gruptaki ilk iki maçında Anderlecht ile 1-1 berabere kalıp, Arsenal'e 4-1 mağlup olan sarı-kırmızılılar, henüz galibiyetle tanışamadı.