ANKARA - Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı Zürih'teki operasyonun gölgesinde gerçekleştirilen 65. FIFA Kongresi'nde beşinci dönem başkanlığa seçilen Blatter'in görev süresi, bu kez çok kısa sürdü.

Yeniden başkan seçildikten sadece 4 gün sonra görevini bırakan Blatter'i istifaya götüren ve uluslararası spor kamuoyunda büyük bir depreme yol açan süreç aslında 2018 ve 2022 Dünya Kupası Finalleri ev sahipliği kararlarının açıklanması ile başladı.

Favori adaylar kazanamadı

Uluslararası kamuoyunda, 2018 Dünya Kupası için İngiltere, 2022 için de ABD favoriler arasında gösteriliyordu.  FIFA BaşkanıBlatter tarafından 2 Aralık 2010'da yapılan açıklamada, futbolun gelişmeye başladığı ülkelerde yaygınlaşması amacıyla 2018'deki turnuvanın Rusya'ya, 2022'deki kupanın ise Katar'a verildiği belirtildi. Böylece Doğu Avrupa'dan ve Orta Doğu'dan ilk kez birer ülke, turnuvaya ev sahipliği yapma şansı yakaladı.

Bu açıklamalardan kısa bir süre sonra uluslararası basında rüşvet iddiaları gündeme gelmeye başladı. FIFA İcra Kurulu'nda yer alan 2 üyenin para karşılığında oylarını sattığı yönünde yer alan haberler, ev sahipliği başvurusu yapan diğer ülkelerin çıkan karara büyük tepki göstermesine yol açtı.

Soruşturma istifa getirdi

Rusya ve Katar'ın Dünya Kupası'na adaylık süreci, yapılan itirazların ardından incelemeye alındı. Soruşturmayı yöneten FIFA Etik Kurulu Soruşturma Komisyonu Başkanı Michael Garcia'nın istifa etmesi de Blatter'in imajını olumsuz etkiledi.

Son gözaltı ve operasyonlar

Blatter'in 5'inci kez adaylığını koyduğu, geçen hafta cuma günü düzenlenen 65. FIFA Kongresi'nin iki gün öncesinde aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da yer aldığı birçok üst düzey yetkili, 150 milyon doların üzerinde rüşvet aldıkları iddiasıyla gözaltına alındı.

Olayın birkaç saat sonrasında ise 2018-2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde "kara para aklandığı ve suç teşkil edecek şekilde kötü yönetildiği" gerekçeleriyle İsviçre Başsavcılığı tarafından FIFA'ya soruşturma başlatıldı ve Zürih kentindeki merkez binasında bulunan tüm belgelere el konuldu.

ABD Adalet Bakanlığı da dava açtı

Bu olayların arkasında ise ABD merkezli bir yolsuzluk operasyonu vardı. ABD Adalet Bakanlığı'nın da dava açtığı gelişmelerin ardından Rus ve İngiliz siyasiler, 2015 FIFA başkanlık seçimleri öncesi verdikleri mesajlarla süreci farklı bir noktaya taşıdılar.

Yaklaşık 40 yıldır FIFA'da çalışan Blatter hakkındaki rüşvet iddiaları, 2002 yılında da gündeme gelmişti.