İSTANBUL - FIFA Başkanı Sepp Blatter, 65.FIFA Kongresi'nde yapılan seçimde Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin'in ikinci tur oylaması öncesi adaylıktan çekilmesiyle yeniden başkan oldu.

İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen 65. FIFA Kongresi'nde yapılan başkanlık seçiminde, 209 ülkenin delegesi oy kullandı.

FIFA başkanlığı seçiminde 4 dönemdir görevini sürdüren 79 yaşındaki Blatter ile 39 yaşındaki Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yarıştı.

İlk tur oylamasında Blatter 133, Ali bin el-Hüseyin 73 oy aldı, 3 oy ise geçersiz sayıldı. Adaylardan birinin üçte iki çoğunluk anlamına gelen 140 oya ulaşamaması nedeniyle oylama ikinci tura kaldı.

İkinci tur oylaması öncesi Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yaptığı açıklamayla adaylıktan çekildiğini belirtti. Böylece 5. kez yeniden FIFA başkanlığına seçilen Blatter, görevine 4 yıl daha devam etme hakkı kazandı.

Bu arada adaylıktan çekildiğini açıklamasının ardından Ali bin el-Hüseyin'i UEFA Başkanı Michel Platini olmak üzere birçok üyenin teselli ettiği gözlendi. Başkanlığa yeniden seçilen Blatter ise ayakta alkışlandı ve tebrikleri kabul etti.

"Güçlü bir FIFA bırakacağıma söz veriyorum"

Blatter seçimin ardından yaptığı konuşmada, kendisine destek verenlere teşekkür ederek, "Önümüzdeki 4 sene içerisinde çözülmesi gereken birçok problem var. Organizasyonda ve yönetim kurulunda yaşanan sorunları çözmeye çalışacağız. Yaşananlardan sorumlu tutuldum. O halde bu sorumluluğu üstlenerek FIFA'yı sizinle birlikte düzeltmeye çalışacağım. Benden sonra gelecek kişiye güçlü bir FIFA bırakacağıma söz veriyorum. Bunun için birlikte çalışmaya devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

İspanyol basını, son günlerde ortaya çıkan yolsuzluk skandallarına rağmen Sepp Blatter'in yeniden FIFA başkanı seçilmesini eleştirdi.

Gazetelerin internet sayfalarına yansıyan başlıklarda ve yorumlarda, Blatter'in yolsuzluk olaylarına, ABD ve İngiltere gibi güçlü ülkeler ile UEFA'dan gelen tepkilere rağmen yeniden FIFA başkanı seçilecek desteği bulabildiğine vurgu yapıldı.

Bild gazetesinin internet sayfası, Blatter'in yeniden seçilmesini "FIFA rezaleti" başlığıyla okurlarına duyurdu.

N24 televizyon kanalının internet sayfasında ise "Sepp Blatter dünya futbolunun hükümdarı kaldı" başlığıyla verdiği haberde, "FIFA skandalının galibi Blatter oldu. İsviçreli, yolsuzluk suçlamalarına rağmen görevini sürdürecek. Kuşkusuz yara aldı. Avrupa'daki muhalefet pes etmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Welt gazetesi, "Yolsuzluk olayına rağmen Blatter FIFA başkanı kalıyor" başlığıyla verdiği haberde, "Blatter futbol dünyasının hükümdarı olarak kalıyor. Ancak tahtı güçlü bir şekilde sallandı" ifadesi kullanıldı. Haberde, Blatter'in son skandalın ardından da tüm saldırıları püskürttüğü değerlendirmesinde bulunuldu.

İngiliz yayın kurumu BBC, "Blatter, tutuklamaların ve yolsuzluk iddialarının gölgesinde yeniden FIFA başkanlığına seçildi" yorumunda bulundu.

"Blatter: 1 - Futbol: 0" başlığıyla okurlarını karşılayan Daily Mail gazetesi, "FIFA başkanı Ali'yi nakavt etti ama yolsuzluk skandalları arasında koltuğunu ne kadar koruyabilir?" değerlendirmesinde bulundu.

Telegraph gazetesi, FIFA başkanlığı seçiminin yolsuzluk skandalları gölgesinde yapıldığını belirterek, "FIFA başkanı, yolsuzluk skandalı fırtınasını şimdilik atlattı" ifadesini kullandı.

Platini'den FIFA'ya değişim çağrısı

UEFA Başkanı Michel Platini, "FIFA'da değişimi savunan ve destekleyen UEFA ile gurur duyuyorum. Eğer FIFA tekrar itibar kazanmak istiyorsa değişim çok önemli" ifadelerini kulandı.